Pálené cihly pro 21. století Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Doba, kdy stavebníci výhodně nakupovali staré „bouračky“ a pečlivě cihlu po cihle oklepávali a připravovali k dalšímu použití, je již nenávratně pryč. Odlomený kousek cihly tehdy spolehlivě srovnala malta, to však současné stavitele neuspokojí. Cihlové výrobky nyní tvoří ucelený stavební systém, z něhož se hrubá stavba postaví jako stavebnice.

Zdicí materiály představují zhruba 10% z celkové ceny stavby domu. Dlouhodobějším aspektem je však kvalita bydlení. Cihla, tedy pálený střep, patří mezi tradiční stavební materiály ověřené staletími. Technologie výroby stále přináší nové, inovované produkty splňující potřeby i těch nejnáročnějších stavebníků. Moderní stavitelství preferuje velkoformátové cihelné bloky a tvárnice.

Klasice odzvonilo

Tenkovrstvé zdění je stále oblíbenější a ekonomičtější stavební technologií. Cihelné bloky jsou přesně zabroušeny, hovoříme o broušených cihlách, čímž do sebe ideálně zapadají. K jejich spojování je zapotřebí méně spojovacího materiálu – malty. Spotřeba malty se tak snižuje o zhruba 80%, odstraňuje se dílčí vznik tepelných mostů a nezanedbatelný je i fakt minimalizace následných úklidových prací a likvidace vzniklého odpadu.
Tenkovrstvé zdění keramickými broušenými tvárnicemi na maltu
Tenkovrstvé zdění keramickými broušenými tvárnicemi na maltu
Cihly z bouraček se až na výjimky nepoužívají
Cihly z bouraček se až na výjimky nepoužívají
Něco jiného je lícové zdivo, kterým se obkládají obvodové stěny z vnější strany, nejčastěji v kombinaci s tepelnou izolací
Něco jiného je lícové zdivo, kterým se obkládají obvodové stěny z vnější strany, nejčastěji v kombinaci s tepelnou izolací
Broušené keramické tvarovky
Broušené keramické tvarovky

Revoluční cihla plněná vatou

Cihla a minerální vata je spojením dvou unikátních přírodních materiálů, které za nás již prověřil čas. Skutečně se jedná o cihlu, která je ve vnitřních dutinách plněna minerální vatou. Toto zdivo v sobě účinně spojuje výhody obou materiálů. Pálená cihla zaručuje svou pevnost, vysokou nosnost, dobré protihlukové i protipožární vlastnosti. Minerální anorganická izolace splňuje ty nejnáročnější požadavky tepelné ochrany a difúze vodních par. Spojením těchto vlastností získá zdivo vynikající dlouhodobě stabilní tepelně izolační parametry.

A cena? Broušené cihly plněné minerální vatou jsou o něco dražší než cihly broušené, ale bez vaty, výhledově však zaručují návratnost této investice. Již se nemusí zateplovat a tak snížíte náklady na stavbu samotnou, ušetříte za vytápění i údržbu domu. U tohoto systému zdění oceníte, že v zimě brání rychlému vychladnutí domu a v létě zabraňuje jeho přehřátí.
Vyzděný štít novostavby
Vyzděný štít novostavby

Obejdeme se i bez malty

Při zdění už malta není nutností. Nejnovější technologií je zdění polyuretanovou pěnou neboli bezcementovým lepidlem s extrémně silnou lepivostí. Je to v podstatě suchý systém zdění, při němž nedochází k žádnému přenosu vlhkosti. To umožňuje práci i při nízkých teplotách až do –  5 oC. Tento způsob zdění je nenáročný na energii, vodu i počet řemeslníků. Dózu s pěnou totiž stačí jen důkladně protřepat a našroubovat na aplikační pistoli.

Zdroj: www.respolety.cz
Novostavba zděná z keramických tvarovek
Novostavba zděná z keramických tvarovek