Podlahy, které vydrží skoro všechno Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Při výběru podlahové krytiny je zásadní správně určit účel místnosti či prostoru a umět definovat všechny nároky, které na něj budou kladeny. Na podlahové krytiny v komerčních prostorách jsou kladeny odlišné požadavky než na podlahoviny v interiérech domácností. Musí být mnohem více odolné vůči oděru, liší se však i požadavky na jejich vzhled.

Prodejní prostory vyžadují především vysokou otěruvzdornost a estetiku, kancelářské prostory kladou důraz na komfort, čistotu a vzhled a skladové prostory vyžadují bezprašnost, nízkou cenu a otěruvzdornost povrchu. Kromě těchto technických požadavků podléhá výběr podlahové krytiny také aktuálním trendům. Nesprávný výběr podlahové krytiny má za následek její rychlé opotřebení a tím narušení estetického dojmu z celého interiéru.

Podlahové krytiny se dělí do tříd zátěže podle doporučené zátěže a použití, přičemž dvouciferný kód má tento význam:
  1. číslice: typ krytiny (2 – bytová podlahová krytina, 3 – komerční prostory, 4 – průmyslové prostory)
  2. číslice: stupeň zátěže (1 – nejnižší zátěž, 2 – běžná zátěž, 3 – vysoká zátěž)

Podlahové krytiny s vysokou zátěží jsou značeny třídou zátěže 33:

Tyto podlahové krytiny jsou vhodné pro komerční prostory a veřejné objekty s intenzivním používáním. Například obchodní domy, chodby, velkoplošné kanceláře, školní třídy, nemocnice, nebo víceúčelové haly.

Podlahové krytiny do komerčních a veřejných prostor s extrémním zatížením jsou značeny zátěžovou třídou 41, 42, a 43.
Podlahové krytiny v mateřské škole
Podlahové krytiny v mateřské škole
Podlaha ve vestibulu komerčního centra
Podlaha ve vestibulu komerčního centra
Podlaha v kanceláři
Podlaha v kanceláři
Podlaha v kanceláři
Podlaha v kanceláři
Podlaha v garáži
Podlaha v garáži

Jaké podlahové krytiny jsou vhodné do vysoce zatěžovaných prostor?

Dlažba
Dlažba v komerčních prostorách působí přirozeně a díky vysokému lesku a kvalitnímu provedení vyvolává exklusivní a reprezentativní dojem. Vzhledem k vysoké kvalitě materiálu, ze které jsou v současné době dlažby vyráběny, si zachovají svůj vzhled a vlastnosti po dlouhý čas. Dlažba je vysoce odolná vůči běžnému opotřebení a i v prostorách s velkým pohybem lidí působí neustále čistým dojmem.

Zátěžové koberce
Zátěžové koberce jsou oblíbenou podlahovou krytinou pro příjemnou chůzi a pocit komfortu. Pro hovoří i jejich výborné zvukově a tepelně izolační vlastnosti. Do prostor kanceláří a chodeb jsou vhodné koberce s kličkovými vlasy, kde je méně znatelný otlak po náročném pošlapávání.
Dlažba
Dlažba
Strojové čištění zátěžového koberce
Strojové čištění zátěžového koberce
Lino
Přírodní linoleum je vyrobeno z lněného oleje, pryskyřic, korkové nebo dřevité moučky, pigmentů, vápence a juty. Linoleum s obsahem dřevité moučky je odolnější a pevnější. Linoleum je tradiční podlahová bezspárová krytina odolná vůči mechanickému poškození a s dlouhou životností. Pro své hygienické a nealergické vlastnosti je používáno v nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Speciální druhy linolea jsou vhodné do tělocvičen, hal a prostor, kde jsou kladeny vysoké nároky na elasticitu, tlumení nárazů a odolnost proti uklouznutí.

Pořídit si můžete také ekologické linoleum – marmoleum. Toto přírodní linoleum je vyráběno ze 100% z přírodních materiálů. Vyznačuje se měkkostí, pružností, barevnou stálostí a antistatickými i antialergickými vlastnostmi. Hodí se do vysoce namáhaných prostor škol, ordinací, obchodů či fitness center.

PVC
PVC podlahy (vinylové) jsou vícevrstvé syntetické podlahové krytiny, které jsou vyráběny z polyvinylchloridu. Podlahy z PVC je jsou velmi oblíbené pro svou pružnost, odolnost vůči mechanickému poškození a oděru. Jejich povrch působí teplým dojmem, příjemně se po nich chodí a poskytují velmi kvalitní zvukovou a tepelnou izolaci.
Linoleum
Linoleum
PVC podlaha v tělocvičně
PVC podlaha v tělocvičně
Laminátové plovoucí podlahy
Zátěžové plovoucí laminátové podlahy lze použít například do kanceláří, obchodů a salónů, přičemž tloušťka podlahy určuje délku její životnosti.

Dřevěné plovoucí podlahy
Zátěžové dřevěné plovoucí podlahy jsou určené pro použití v reprezentativních komerčních prostorách. Pro svůj vzhled masivního dřeva a vrstvenou konstrukci jsou vhodné například do hotelů, restaurací, obchodů a kanceláří.

Zdroj: Podlahářství WICK
Pokládka plovoucí podlahy
Pokládka plovoucí podlahy