Pohodlně se posaďte v zahradě Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Každý si určitě rád dopřeje chvilku pro sebe, kdy hodí všechny starosti za hlavu a jen relaxuje. Skvělým prostředím na odpočinek i posezení s přáteli je zahrada. Terasa, zahradní altánek nebo trávník jsou místa, na kterých si můžete vytvořit příjemný koutek k posezení. Mírné světlo a hlavně vhodný a pohodlný zahradní nábytek umocní pohodovou atmosféru. Jak správně vybrat zahradní nábytek?

Při výběru zahradního nábytku je nutné si uvědomit, jakým způsobem jej plánujete používat. Proto dbejte na výběr materiálu. Neexperimentujte s různými domovními materiály, ale dejte spíše na ověřenou kvalitu a praktičnost. Čalouněné, kožené kusy nábytku, nebo třeba kuchyňské židle, které jsou určeny pro pobyt uvnitř, budou venku velmi rychle chátrat. Jistě se nechcete setkat s tím, jak vaše oblíbené křeslo definitivně znehodnotila letní bouřka.

Pokud tedy bude nábytek stát celé léto na zahradě, je nutné vybrat snadno udržovatelný a umyvatelný materiál, jako je například dřevo, kov nebo plast.

Dřevěný nábytek padne do každé zahrady. Tento univerzální materiál je v poslední době nejžádanější. Velmi často se na výrobu nábytku používá borové, smrkové, dubové, bukové, akátové nebo modřínové dřevo, kterému je však potřeba věnovat přiměřenou ochranu před vlhkem.
K žádaným výrobkům patří i nábytek z tropického teakového dřeva, který se stal světovým trendem a získal si díky vysoké kvalitě přízeň i v České republice. Teak je sice velice odolné dřevo, ale samozřejmě se jedná o přírodní materiál, který pro zachování svých kvalit potřebuje určitou péči. Pro veškerý teakový nábytek platí, že je ho potřeba pravidelně utahovat. Šrouby se při časté manipulaci s nábytkem uvolňují a mohou se neutažené při zatížení  zlomit či jinak poškodit. Je zcela nezbytné šrouby a jiné spoje pevně utáhnout vždy před začátkem zimy, aby vlivem mrazu nedocházelo k trvalým poškozením.
Je obecně známo, že výrobky z kvalitního dřeva jsou těžší a jejich pořizovací cena je vyšší.
Další cizokrajné materiály jako je ratan nebo bambus na dešti a prudkém slunci strádají, i když jsou chráněny ochranným nátěrem, proto je používejte venku pouze výjimečně, nebo raději pouze na krytých terasách a v altáncích.

Kov, který se vyznačuje téměř neomezenou životností je dalším žádaným materiálem pro zahradní nábytek. Je snadno omyvatelný. Můžete se setkat i s lehkými celohliníkovými židlemi, stoly, lehátky, se kterými lze lehce manipulovat.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Plast, který se v Evropě těžce prosazoval, je v současné době jedním z nejprodávanějších materiálů, díky svým vlastnostem. Plastový nábytek je snadno omyvatelný, odolný vůči vodě a není náročný na údržbu. Je také cenově nejdostupnější. Výhodou plastového nábytku je kromě zajímavé barevnosti hlavně lehkost, kterou oceníme při stěhování. Ani sebeodolnější tvrzený plast není nezničitelný a postupem času se na něm projevují stopy každodenního užívání, jako například mechanické namáhání a únava materiálu. Vedle škrábanců, které ubírají materiálům kouzla, je to možnost prasklin, které mohou výrobek zcela znehodnotit.

Na závěr je důležité připomenout, že je nutné nábytek umístit na rovnou a zpevněnou plochu, která prodlouží jeho životnost a stabilitu. Pro chvíle relaxace, romantického snění, soustředění nad napínavou knihou nebo brouzdání po internetu můžeme využívat i měkké polstrování sedací soupravy, sedáky a opěráky.

Ať už jste se rozhodli pro jakýkoliv materiál, doufáme, že vám zpříjemní chvíle odpočinku a přizpůsobí se vašim potřebám.
Hajný Zahradnické práce Poslat poptávku