Porotherm dům Brick Award zná letošní vítěze Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Ve středu 1. 2. 2012 byli v pražském Divadle Bez zábradlí slavnostně vyhlášeni vítězové 13. ročníku soutěže Porotherm Brick Award 2011 – 2012. Do letošního ročníku s tématem „Energeticky efektivní dům se skládanou střechou“ se přihlásilo celkem 53 architektonických studií. V hlavní kategorii soutěže realizovaných staveb „Cihla v 21. století“ porota hodnotila celkem 30 projektů. 

V soutěži realizovaných staveb, Cihla v 21. století porota rozdělila hlavní cenu Brick Award Dům roku 2012 rovným dílem mezi dva projekty. Jde o rodinný dům v Popovičkách a Usedlost u kapličky na Písecku.

Autorem Rodinného domu v Popovičkách je Ing. arch. Ján Stempel.

Cihla je u tohoto jednoduchého domu se sedlovou střechou s minimem okenních a dveřních otvorů nejen konstrukčním, ale zároveň atraktivním výtvarným prvkem.

Dispozice domu je jednoduchá a přehledná. Hlavní obytný prostor, jenž je v centru dvoupodlažní s otevřeným průhledem ke střešním oknům, je až nečekaně velký a světlý. Dominantou tohoto domu je zasunutá terasa, která propojuje interiér se zahradou a vytváří tak příjemný krytý prostor pro posezení v každém počasí.
Rodinný dům v Popovičkách
Rodinný dům v Popovičkách
Autorkou Usedlosti u kapličky na Písecku je Ing. arch. Renata Rubešová.

Rodinný dům byl postaven na místě původních vesnických domků. Jeho vnější výraz klasickými střechami a okny citlivě reaguje na tradici místa. Je klasicky jihočeský a přitom zřetelně soudobý.

Obytná stavba v půdorysu nepravidelného T, má dispozici dělenou na technické, společenské a rodinné prostory s možností vytváření i samostatných bytových jednotek, když to proměny uspořádání rodiny budou vyžadovat. Hlavní společenský prostor, obývací pokoj a navazující jídelna s přímým východem na terasu, je umístěn do samostatného křídla, vysunutého do zahrady. Význam podtrhuje jeho otevření až do krovu s malou skleněnou galerií. 
Usedlost u kapličky na Písecku
Usedlost u kapličky na Písecku
Vítězné projekty reagují na nejnovější trendy. Jedná se o moderní architekturu, která respektuje tradici a koncept prostředí, ve kterém je postavena. Zároveň však uspokojí i ty nejnáročnějším investory po stránce estetické i funkční.

O Hlavní cenu Porotherm dům 2011 se v soutěži architektonických studií podělily rovným dílem soutěžní studie Bc. Pavla Steuera (Vsetín) a Bc. Ondřeje Stehlíka (Brno) společně se studií Ing. arch. Libora Kaplana (Brno).
Bc. Pavel Steuer, Bc. Ondřej Stehlík nabídli klasický typ venkovského rodinného domu se šikmou, klidnou střechou a fasádou z režného zdiva. Kryté stání pro auto mezi domem a ulicí je připojeno lehce působící stříškou.

Dispozice domu působí vzdušně. Obytný prostor je otevřen přes dvě podlaží až do šikmého podhledu střechy. Přízemí je děleno na společnou obytnou a společenskou část s kuchyňskou linkou a přímým výstupem na jednu z teras do zahrady a na soukromou část rodičů. V patře jsou pokoje dětí s hygienickým zázemím. Relaxační galerie, otevřená do obývacího prostoru, obě podlaží spojuje. Pro klasickou rodinu pohodlné, standardně komfortní bydlení.
Vizualizace Bc. Pavla Steuera a Bc. Ondřeje Stehlíka
Vizualizace Bc. Pavla Steuera a Bc. Ondřeje Stehlíka
Vizualizace Ing. arch. Libora Kaplana
Vizualizace Ing. arch. Libora Kaplana