Prosklené stěny jedině s hliníkovým profilem Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Prosklené hliníkové profily jsou v současné době čím dál častěji oblíbenou součástí bytů i rodinných domů, kterým dodají styl a eleganci. V administrativních budovách i průmyslových zónách jsou již standardním a praktickým doplňkem, podobně se využívají při realizacích zimních zahrad či prodejních jednotek v obchodních domech. Proč byste je měli pro svůj záměr využít i vy?

Sklo si nás hýčká

Ač je sklo zcela průhledné a nenápadné, můžeme s ním ohraničit prostor, přestože se zdá být křehké, vytvoří pevnou a bezpečnou stěnu. Sklo má specifické vlastnosti, kterými se liší od jakýchkoli jiných materiálů. Sklo ohraničí, ale neuzavře, navodí vzdušnost a prostornost, nabízí dokonalý výhled, ale zároveň může zaručit soukromí. Sklo si vás vybere samo a je už jen na vaší fantazii, jakým způsobem ho využijete.

Jak využít prosklené stěny?

Prosklenou stěnu můžete do interiéru svého bytu zvolit jako stylový doplněk, nebo ji zároveň využít jako praktickou součást. Prosklené stěny totiž velmi dobře vyřeší rozdělení malých prostorů (zádveří apod.), které by oddělené zděnou stěnou působily stísněně. Na průmyslových pracovištích rozdělí velké prostory, které ale přepažené sklem stále zůstávají přehledné. V neposlední řadě nám skleněné dílce vytvoří krásnou atmosféru zimní zahrady.

V obchodních domech jsou neodmyslitelnou součástí jednotlivých obchodních jednotek, které díky proskleným předním částem lákají zákazníky na vystavené zboží, ale zároveň zaručí službu jako stěny vyzděné. Obchodní jednotky v hypermarketech či jednotlivé venkovní skleněné výkladce je praktické doplnit ochrannou rolovací mříží. Po skončení pracovní doby se rolovací mříž jednoduše stáhne, uzamkne a prosklený prostor neláká nežádoucí návštěvníky.
Foto: Mont-lock
Foto: Mont-lock
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Technické parametry prosklených stěn

Pro výrobu skleněných hliníkových profilů se používá kalené sklo či Izosklo. Jednotlivé prosklené profily se přizpůsobí místu, kde budou instalovány. Od toho se odvíjí síla skla, která začíná na 10 mm podle výšky skleněné části. Obdobně je to i s váhou. S velikostí a sílou skleněné části se samozřejmě zvyšuje také váha dílce, ale vzhledem k tomu, že prosklené stěny vždy instaluje odborník, který si předem prověří nosnost konstrukce, není pro vás váha směrodatná. Podstatnější jsou bezpečnostní podmínky.

Každé sklo v profilu musí být standardně odolné proti mechanickému namáhání, jako je tlak, vibrace či nárazový vítr. V případě rozbití se sklo nesmí štěpit na ostré úlomky, ale na malé tupé části, kterými se není možné poranit. Proto při výběru sledujte především bezpečnostní parametry. Pokud chcete mít sklo jednostranně neprůhledné, můžete zvolit zrcadlové fólie, které jsou součástí skla již od výrobce, nebo se na něj lepí dodatečně.

V čem je hliníkový profil lepší?

Hliníkový profil je bezkonkurenčně jedním z nejtrvanlivějších materiálů. Počáteční investice se vám vrátí už jen dlouhou životností a také nízkými náklady na údržbu. S údržbou dřeva je to naprosto nesrovnatelné, protože hliník prakticky žádnou finančně ani mechanicky náročnou údržbu nepotřebuje. Vyniká také odolností vůči povětrnostním vlivům, nepodléhá korozi, a je doporučován jak pro vnitřní, tak především pro venkovní použití.
Foto: Mont-lock
Foto: Mont-lock
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Prosklené hliníkové profily se přizpůsobí

Jednotlivé dílce profilů se vyrábějí na míru. Maximálně se tak přizpůsobí vašim požadavkům. Je jen na vás, zda je chcete použít do malých stavebních otvorů jako jsou světlíky, prosklená zádveří, zastřešení vchodů, nebo využijete velké dílce pro realizaci skleněných výkladců, vstupních portálů, obchodních jednotek, prosklených stěn, zimních zahrad a jiných.

Ať už máte specifické architektonické návrhy či jiná náročná konstrukční řešení, je prakticky vždy možné prosklené hliníkové profily speciálně modifikovat. A to platí nejen o tvaru jednotlivých dílců, ale také o barvě. Hliníkové profily si můžete zvolit ve standardní barvě šedostříbrné či jiném odstínu dle RAL.

Než si půjdete vybrat

Před oslovením dodavatele sledujte především jeho reference a praxi v oboru. Pokud chcete investovat do kvalitních výrobků s odbornou montáží, které vám zaručí dlouhou životnost a bezpečnost konstrukce, reference neponechávejte stranou. Ideální je, když si některé z referenčních realizací můžete dojít sami prohlédnout.
Foto: Mont-lock
Foto: Mont-lock
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)