Dveře s bezpečnostním kováním Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Možná už jste o protihlukových dveřích slyšeli a z názvu je vám tak nějak jasné, že jejich předností je hlavně boj proti hluku. S protihlukovými dveřmi ale přichází i otázky. Třeba kolik hluku za sebe nepustí, nebo proč nestačí staré dobré polstrování? Všechny samozřejmě zodpovíme a na konci článku už vám bude jasné, proč je dobré pořídit si protihlukové vchodové dveře do bytu.

Ochrání před hlukem

Lidí, kteří bydlí v bytovém domě a alespoň jednou v životě si nevyposlechli hádku sousedů na chodbě, bouchání dveří od výtahu nebo štěkot psa odnaproti, bychom našli jen málo. Problém je v klasických dveřích, které zvuk nijak netlumí a nechávají ho v klidu proudit až do vašeho bytu.

Výměna dveří
Výměna dveří

Jaké by tedy měly být vstupní dveře do bytu? Protihlukové. Na další možná řešení, třeba odhlučnění dveří, rovnou zapomeňte. Nejen že nejsou pěkná, ale často vás vyjdou i dráž. Dveře je totiž nutné vysadit a aplikovat protihlukovou izolaci. Na dveře je pak přidáno čalounění, a to na stranu, odkud přichází hluk. V případě bytového domu tedy z chodby.

Jak by to tedy vypadalo? Představte si své staré dveře s další vrstvou koženého čalounění. Věřte nám, že to není moc pěkný pohled.

Pokud nechcete, aby všichni viděli, že máte dveře s čalouněním, můžete samozřejmě sáhnout po vnitřním čalounění. Připravte se ale na to, že si připlatíte. Vnitřní odhlučnění totiž často vypadá tak, že je na dveře připevněn molitan nebo jiný materiál, který dokáže dobře pohltit zvuk. Po připevnění je pak překryt koženkou, která ale výrazně snižuje jeho schopnost pohltit zvuk přicházející z chodby.

Jestli se rozhodnete na použitých materiálech šetřit a zároveň čalounění umístíte na vnitřní stranu vchodových dveří, můžete se s jakýmkoliv protihlukovým efektem rozloučit.

Jediným opravdu fungujícím řešením hlasitých zvuků z chodby je výměna starých dveří za nové vchodové dveře do bytu – protihlukové.

Vchodové dveře do bytu – protihlukové.
Vchodové dveře do bytu – protihlukové.

Zapomeňte na hluk

V nejhorším případě můžete nepříjemný hluk vždycky vyřešit sluchátky. Ale pokud vás zrovna bolí hlava a chcete jen trochu klidu, pak sluchátka nepřipadají v úvahu. Protihlukové dveře ale představují stálé řešení, na které se budete moci vždy spolehnout.

Klíčovou vlastností dveří je velikost průchodu zvuku. Říkáte si, zda pohltí protihlukové dveře 43 dB? Ano, kvalitní protihlukové dveře s certifikátem dokáží díky dvojitému těsnění a patentovanému složení bez problému pohltit dokonce až 44 dB. Běhání dětí po schodišti nebo štěkání nedočkavého sousedovic psa k vám do bytu jednoduše nepronikne.

Výměna dveří
Výměna dveří

Radost pohledět

Dalším důvodem, proč si pořídit právě protihlukové dveře, je jejich vzhled. Zatímco čalouněním moc neokouzlíte, s kvalitními protihlukovými dveřmi už parádu uděláte. Strávíte s nimi spoustu let, proto se vám musí líbit. A dnes už můžete vybírat ze spousty dekorů dřeva a barevných provedení.

Ať už preferujete moderní vzhled, nebo si potrpíte na imitaci dřeva, nové dveře se stanou výkladní skříní vašeho bytu.