Proč ukrýt posuvné dveře do zdi? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

S úzkými chodbami a nedostatkem místa si poradí posuvné dveře. Pokud včas vyřešíme dispozice pro speciální kapsu uvnitř stěny, která je součástí stavební přípravy, ušetří nám posuvné dveře spoustu místa. Všude, kde by bylo otevírání klasických křídlových dveří komplikované, nemožné, nebo by se stýkalo více dveří najednou, jsou posuvné dveře vhodným řešením.

Posuvné dveře se mohou posouvat podél stěny, nebo se mohou efektivně ukrýt do pouzdra ve stěně. Tato diskrétně skrytá kapsa se zabudovává přímo do zdi a je velmi důmyslným a praktickým řešením. Přitom vás tato možnost v žádném směru neomezí při výběru dveřního křídla. Do stavebního pouzdra můžete usadit jakýkoliv model dveřního křídla, který koupíte od výrobce připravený pro tuto variantu otevírání, tedy bez závěsů (pantů) a s úpravou pro zavěšení.

Proč investovat do dveří zasouvaných do zdi?

Posuvné dveře skryté do pouzdra ve zdi jsou chytrým a zároveň elegantním řešením. V první řadě nemusíme řešit prostor pro otevírání dveří, takže nás dveře naprosto neomezují při uspořádání interiéru - a to navždy. Bez omezení se dveře otevírají a zavírají a nedochází ke vzájemnému setkání několika dveřních křídel. Jejich možnosti využití jsou široké jak v soukromé, tak v komerční sféře - hodí se tedy do mnoha typů interiérů. Pouzdro lze instalovat do příček z různých materiálů – od zděných až po sádrokartonové či ytongové, což umožní široké spektrum využití dveří.
Zásuvné dveře do stavebního pouzdra
Zásuvné dveře do stavebního pouzdra
Návod na montáž zárubně do vestavěného pouzdra JAP

Včas počítejte s instalací pouzdra

Zabudování pouzdra do zdiva probíhá již ve fázi hrubé stavby. Proto je dobré s posuvnými dveřmi počítat již přímo v projektu, nebo během rekonstrukce. Minimální šíře dokončené příčky včetně pouzdra je 12,5 cm. Dodatečná instalace pouzdra je ve většině případů složitější a a vyžaduje bourání, nebo není možná vůbec.

Pokud sníme o posuvných dveřích a bydlíme v panelovém domě, jedinou možností je celková rekonstrukce příčky a zabudování kapsy do nově vzniklé stěny. Přistavení stavebního pouzdra ke stávajícímu panelu se příliš nedoporučuje. Nedodrženými postupy totiž může vzniknout problém s funkčností a hlučností posuvných dveří či popraskání nové příčky, která pouzdro schová.

Instalace stavebního pouzdra není nijak složitá. Složené pouzdro se vkládá do připraveného stavebního otvoru - jak jsme již zmínili - ve fázi hrubé stavby. Důležitá je přesnost. Pouzdro se vyváží, umístí se do roviny se stěnou a pevně se zafixuje. Správná a přesná instalace pouzdra má klíčovou roli pro budoucí plynulou a tichou manipulaci s dveřmi. Po vytvrdnutí speciální pěny je vše připraveno na omítnutí stěny, její nátěr a na usazení dveří do hotového interiéru.
Stavební pouzdro do zdi (vlevo) a do SDK příčky (vpravo), zdroj J.A.P.
Stavební pouzdro do zdi (vlevo) a do SDK příčky (vpravo), zdroj J.A.P.

Vše při jednom

Posuvné dveře a zárubně můžeme při jednom pořídit se stavebním pouzdrem a nechat si vše také odborně namontovat. Stavební pouzdra pro posuvné dveře se prodávají jak pro jednokřídlé, tak i pro dvoukřídlé dveře. Tímto nadčasovým řešením získáme nové možnosti uspořádání interiéru, což se vyplatí nejen v malých bytech. Zajistíme si pohodlný a neblokovaný průchod bytem, aniž by nám překážela dveřní křídla.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com, www.sepos.cz
Zásuvné dveře do stavebního pouzdra
Zásuvné dveře do stavebního pouzdra
SEPOS, spol. s r.o. Poslat poptávku