Proč zateplovat panelový dům? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Zateplování budov se za posledních deset let dočkalo velkého nárůstu a to nejen po stránce kvantity, ale i kvality. Proč se domy zateplují? Dá se říci, že je to přirozený důsledek snahy o udržení staveb ve stavu, který odpovídá současným nárokům a požadavkům na bydlení. Mimo jiné má na objekty příznivé účinky a v neposlední řadě zatraktivňuje jejich vzhled. V podstatě zateplení spojuje příjemné s užitečným. Mezí tak šedivá, ponurá a unifikovaná sídliště, která postupně ožívají.

Technologie provádění zateplovacích systémů se může zdát na první pohled jednoduchá, avšak kvalitní provedení zateplení je podmíněno kvalitou prací a dodržením technologických postupů. Podcenění těchto skutečností se rozhodně nevyplácí. Dodatečná tepelná izolace panelových domů je optimálním řešením při ochraně obvodových stěn – tedy nosné konstrukce a současně šetří peněženky za vytápění. Vzhledem k tomu, že je návratnost této investice podstatně delší, než například výměna oken, je skutečně zcela zásadní vybrat firmu, která provede práce zodpovědně a profesionálně.

Jak panelový dům zateplovat?

Vlastník panelového domu se od první úvahy o zateplení stává zároveň i investorem, který zásadně ovlivní vzhled a funkčnost celého domu na desítky let dopředu. Záměr zateplení je nutné důkladně zvážit a zvolit takový rozsah úprav a oprav, které přinesou maximální efekt a úsporu.
Foto: SEIP - Ing. Lubomír KUPSA
Foto: SEIP - Ing. Lubomír KUPSA
V první řadě je nutné zjistit, jakým způsobem probíhá rozhodování o stavebních úpravách podle stanov vlastnického subjektu a také, jak na záměr zateplení pohlíží příslušný stavební úřad. Se zateplením souvisí i kontrola střechy, obvodového pláště, balkonu či lodžií a oken. Povrch stávajících panelů je třeba zrevidovat tak, aby byl vhodný pro upevnění zateplovacího systému. Opomíjet se nesmějí ani požární předpisy, které určují, jaký typ zateplení v daném případě použít. Pokud není zpracován energetický audit, je nutné podle tepelně technických výpočtů navrhnout správnou tloušťku izolačních desek. Zásadní je i volba vhodného typu povrchové úpravy, kterou tvoří omítka. Navrhuje se její typ (akrylátová, minerální, silikátová a silikonová), barevné provedení, hrubost zrn a typ struktury.

Tepelně izolační hmoty

Nejběžnější jsou systémy na bázi polystyrénu. Jako izolant se používá pouze speciální druh označovaný EPS. Rovněž lze použít i speciální izolační desky, které jsou kombinací bílého a grafitového polystyrénu s nižším koeficientem prostupu tepla. Vyznačují se i vyšší elasticitou, která zlepšuje mechanickou odolnost a akustické vlastnosti.
Extrudovaný polystyrén má vyšší objemovou hmotnost, není však vhodný pro použití na běžných fasádních plochách, své místo ale zaujímá na soklech budovy do výšky 50 cm od terénu a též pod jeho úroveň.

Minerální vlna je dražší než polystyrén, je však nutné ji použít všude tam, kde to stanovují požární předpisy. Je totiž absolutně nehořlavá. Vyžaduje větší náročnost při práci, což se promítne i do celkových nákladů. Ostatní izolační materiály, například korek, se pro zateplení panelových domů nepoužívají.
Myslete i na zvýšenou odolnost fasády

Technickou kvalitu fasády a její estetický vzhled mohou výrazně ovlivnit místa se zvýšeným rizikem mechanického poškození. Jedná se o místa v blízkosti dětských hřišť, škol, štíty budov a vůbec všude tam, kde hrozí poškození klíčem, jízdním kolem a podobně. Zde se vyplatí provést fasádu se zvýšenou mechanickou odolností. Existuje hned celá řada řešení. Použít můžeme silnovrstvou výztužnou stěrku, pancéřovou tkaninu do výztužné vrstvy, keramický obklad či drásanou omítku. Velkým strašákem dnešní doby je poškození fasád graffiti. I tento problém lze preventivně ošetřit použitím systému anti-graffiti, který je zjednodušeně řečeno sestaven z penetrací a nátěrů odolných vůči čistícím prostředkům, které se při odstraňování graffiti používají. Na fasádě nejsou viditelné a snižují propustnost vodních par. V případě potřeby můžete zvolit povrchovou úpravu, zaručující sníženou špinivost fasády a zvyšující odolnost proti napadení plísněmi.

Aby zateplený dům fungoval co nejefektivněji, nestačí jej jen zateplit. Změna tepelně izolačních vlastností se musí doplňovat s vhodným způsobem vytápění a větrání v místnostech. Někdo nad tímto tvrzením mávne rukou: Proč se starat, když je dům zateplen, ušetří se za spotřebované energie a to ke spokojenosti stačí. Omyl! Nedodržením předepsaného topení a větrání může dojít k nežádoucím jevům v podobě nezdravého vnitřního mikroklima v bytech, rosení a následnému vzniku plísní. Obraťte se proto na odborníky, kteří rádi zajistí poradenskou činnost včetně kompletní realizace.
Foto: SEIP - Ing. Lubomír KUPSA
Foto: SEIP - Ing. Lubomír KUPSA
SEIP - Ing. KUPSA Lubomír
Poslat poptávku