Řezané květiny z našich zahrad aneb co zahrada dá II. díl Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Již od jara jsou záhony plné květin a mnohé z nás láká vytvořit si pomocí vlastní fantazie květinové aranžmá. K dispozici jsou květiny z našich zahrad, balkónů i luk. Z květů se můžeme těšit po větší část roku, pokud na své záhony zkombinujeme letničky a trvalky. Pak máme záruku toho, že nám čerstvé řezané květiny budou pravidelně zvelebovat byt.
Přinášíme vám několik typů jednoduchých aranžmá.

Růže


Že růže patří mezi okrasy zahrad, nemusíme připomínat. Její květ je natolik ojedinělý, že doplňků netřeba. Aranžmá jediné růže v úzké váze nic nezkazíme. Naopak jí zachováme eleganci a majestátnost:
  • velice něžně a romanticky působí růže v kombinaci s Gypsophilou (nevěstin závoj),
  • dalším tipem je kulatá vazba bílých a červených růží s Pittosporum,
  • dále lze růže kombinovat např. s Astilbe nebo listy kapradí,
  • kytice z lilií a růží působí elegantně.
Tip: Pokud jsou květy růží už plně vykvetlé, použijeme samotné květy. Do prosklené číše nebo mísy naaranžujeme mušle, zalijeme vodou a na hladinu položíme květy růží.

Balkónové květiny

K řezu jsou vhodné i muškáty a petúnie, které v současné době zdobí naše balkóny nebo okna. Ve váze nevadnou a vydrží poměrně dlouho. S jejich pomocí můžeme vytvořit jednoduchou dekoraci. Láhev nebo sklenici naplníme vodou a pomocí špejle v ní utopíme květ u petúnií nebo stonek s listy u pelargonií. Schováme tak stonky kytice, které obvykle v prosklených vázách nepůsobí hezky. U petúnií je třeba každý druhý den vyměňovat vodu i „utopený“ květ.

Tip: Kytičku z muškátů dozdobíme listy z řeřichy. Ve váze s rozšířeným hrdlem aranžmá drží tvar.

Tip: Na dno skleněné nádoby umístíme mušle a zalijeme trochou vody. Na mušle naaranžujeme květ petúnie spolu s Gypsophilou.

Květiny kopretinového typu


Květin kopretinového typu je celá řada - slunečnice, třapatka, gerbera, hvězdnice, kokarda a další. Aranžmá z těchto rostlin vypadá úchvatně, pokud je jich ve váze větší množství. Jak ale docílit toho, aby váza vypadala bohatě a květiny držely tvar? To je velice jednoduché - pomocí izolepy. Na hrdlo vázy nalepíme proužky izolepy tak, aby vytvořily čtverce. Do prázdných míst vkládáme stonky květin.

Tip: K zvýraznění barvy slunečnic použijeme jasně žluté lýko, kterým omotáme vázu od zdola nahoru. Lýko na sebe průběžně navazujeme, aby ovíjení nebylo přerušováno.

Tip: Skleněnou hranatou vázu zaplníme z 1/4 vodou a naaranžujeme do ní tři květiny kopretinového typu spolu a břečťanem nebo brslenem. Spodek vázy ozdobíme listy Bergenie, zakryjeme tak nevzhledné stonky ve váze. Listy převážeme lýkem a nakonec uvážeme lýkovou mašli.

Co zahrada dá

Asi nejvíce potěší, když dokážeme sami vytvořit pěkné aranžmá z květin, které jsme si vypěstovali. Někdy je období, kdy jsou záhony plné květin. Ale už třeba za týden je to s výběrem květů horší.
Přinášíme vám opět několik tipů:

• do nízké skleněné vázy umístíme sklenici s pivoňkami nebo růžemi a vázu zaplníme celou třešněmi,

• zkombinujeme růžové pivoňky, růžovou čechravu a kontryhel,

• kytice lilií dozdobená listy Monstery (pokojová rostlina),

• květy fuchsie spolu s větvičkami vrby,

• žluté měsíčky vyniknou v zeleném kontryhelu.