Sanita a její trendy Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Jsem si jistá, že ranní koupelnový rituál absolvuje každý, kdo má v sobě pevně zakódované hygienické návyky. Jen si spočítejte, co všechno potřebujete každé ráno, ale i večer, u umyvadla: mýdlo, čistící gel, krém na obličej a ruce , toaletní vodu či parfém, zubní pastu a kartáček, líčidla, antiperspirant…Pokud máte doma muže, který se občas také podívá do zrcadla, připočítejte ještě pěnu na holení, balzám po holení, jeho antoperspirant. A samozřejmě pro každého ručník či osušku. Je jasné, že všechny tyto potřebné věcičky musí mít své místo, měly by být tzv. po ruce a ještě navíc působit esteticky a čistě.

Výrobci na tyto požadavky spotřebitelů myslí a přicházejí na trh s umyvadly s dostatečně velkými odkládacími plochami, ale i s dalšími doplňky jako jsou poličky, skříňky, zásuvky a podobně. Většinou se jedná o jednotnou sérii, takže vzhledově to vypadá velmi pěkně. To, zda si doplňky vyberete z ušlechtilé oceli, keramiky, plastu či dřeva, už závisí jen a jen na vašem vkusu a celkovém rázu vaší koupelny.

Součástí dnešních koupelen je často i záchod. Asi nejvíce zviditelnil toto záchodové zařízení dadaista Marcel Duchamp, který v roce 1964 obrátil pisoár vzhůru nohama, nazval ho fontánou a vystavil ho v galerii. Duchamp i pisoár se dostali do dějin umění. Dnes se tvarováním pisoárů, záchodů a zařízení podobně intimních běžně zabývají světoví designéři , a tak se i u nás z dřevěné budky na hnojišti stala v mnohých domácnostech ta nejelegantnější a nejdražší prostora v domě, která vzbuzuje zasloužený obdiv.

Otázkou a častým dotazem mnohých uživatelů nových koupelen je, zda je správné mít společně jak koupelnu, tak záchod. Potřeba soukromí je v nás hluboko zakořeněná a asi nemá smysl ji násilím potlačovat. Proto, pokud jste zastánci oddělených místností, mějte je rozdělené, třeba i na úkor jejich prostornosti. A pokud z prostorových důvodů musíte mít záchod v koupelně, možná vám vnese trochu pokoje do duše nízká stěna.
Ideální je, pokud je záchod zvlášť, umístit v něm i umyvadlo. Přesně k tomuto účelu se vyrábějí malá umyvadélka, která zaberou jen 20 až 25 cm od stěny, nebo dokonce šikovná rohová umyvadélka.

Užitečným doplňkem těchto prostor je okno. Ne vždy se však naskytne jeho příležitost. Proto by se neměl opomenout výkonný ventilátor, který přes větrací šachtu odvede „kontaminovaný vzduch“ do bezpečné vzdálenosti.

Současným módním hitem je závěsné WC. Přestože na první pohled nemusí vzbuzovat důvěru, bývá dimenzováno na zatížení cca 400 kg, takže téměř nikdo nemusí k němu přistupovat s respektem. Výhodou závěsného WC je nejen to, že se okolo něj a pod ním snadno uklízí, mnozí ocení i jeho menší rozměry.
Foto STAVEBNINY ŠŤASTNÝ, spol. s r.o.
Foto STAVEBNINY ŠŤASTNÝ, spol. s r.o.
Praktickou součástí koupelen nebo toalet je bidet. I když se bidet tvarem a umístěním podobá záchodu, jedná se o speciální umyvadlo, k jehož keramické části patří i sifón a baterie. Doporučuje se přívod jak studené, tak teplé vody.
Z typologického hlediska by měl být bidet vzhledem ke své funkci co nejblíže záchodové míse.

Přestože je bidet praktická záležitost, ne vždy se vejde do každého bytu. Proto moudré hlavy vydumaly i další různá zařízení se stejnou funkcí. Jednoduchou náhradou je umyvadlová baterie s ruční sprchou, nejlépe na umyvadle hned vedle záchoda. Nejvyšší model tohoto typu “bidetozáchod“ (Douche WC) vás bez dotyku důkladně umyje. Můžete přitom regulovat tlak a teplotu vody, jako i pozici sprchovacího ramene. Nejpříjemnější nastavení si můžete zvolit ovladačem přímo na přístroji nebo dálkovým.
Keramika má povrchovou úpravu ceramiplus, která odpuzuje nečistoty. Douche WC je možné zakoupit ve čtyřech nejžádanějších běžných sanitárních barvách a lze ho instalovat do různých koupelnových sestav.

Poslední zmínka se bude týkat pisoáru. Na dnešních potomcích Duchampové fontány se asi podepsala slavná etapa jejich minulosti - jsou elegantní a tiší a pokud chcete, můžete je diskrétně přikrýt deskou. Možnosti využití jsou sice omezené, jeho nároky na prostor jsou však minimální. Pokud tedy máte v rodině více lidí a v koupelně či záchodě trochu místa navíc, pouvažujte i nad touto alternativou. Faktem ale je, že elegantní pisoár není laciná záležitost. Do svého sortimentu ho zařazují jen někteří výrobci sanitární keramiky.
Foto STAVEBNINY ŠŤASTNÝ, spol. s r.o.
Foto STAVEBNINY ŠŤASTNÝ, spol. s r.o.
STAVEBNINY ŠŤASTNÝ spol. s r.o. Poslat poptávku