Taro, to je výživný kořen kolokázie jedlé. Vyzkoušejte zdravou a originální pochoutku

Taro, to je výživný kořen kolokázie jedlé. Vyzkoušejte zdravou a originální pochoutku

Taro kořen je doslova zázrak nabitý vitamíny a minerály. A kromě toho, že výborně chutná, také léčí. Bohužel právě tuto delikatesu dosud ochutnal jen málokdo z nás a také se u nás nepěstuje, jelikož jde o druh, kterému prospívá klima tropické a snese i subtropy. Ovšem v našich obchodech již tento sortiment najdete, tedy především v těch asijských. Proč právě taro kořen vyzkoušet?

Zeleninu naši předci uskladňovali v takzvaných krechtech

Zeleninu naši předci uskladňovali v takzvaných krechtech

Krechty nejsou zdaleka jen historickým způsobem skladování zeleniny, někde se krajově dokonce praktikuje dodnes. A proč? Jde o nejjednodušší možný a přitom velice účinný způsob uskladnění. Co je to krecht? Jednoduše řečeno vlastně jáma v zemi.

Bylinky pomáhají s naší imunitou, obzvláště v zimě je to důležité

Bylinky pomáhají s naší imunitou, obzvláště v zimě je to důležité

Náš imunitní systém nás chrání před různými příčinami onemocnění včetně virů, bakterií, plísní a alergenů. A pokud je naše imunita oslabená, choroboplodné zárodky napadají naše tělo a způsobují různá onemocnění. Existuje však mnoho způsobů, jak tomu zabránit. Kromě bylinek přitom podpoří naše tělo i úplně obyčejné návyky.

Nesporné přednosti, ale také několik neduhů hydroponie

Nesporné přednosti, ale také několik neduhů hydroponie

Kvalitní a výživné výpěstky, produkované velmi blízko spotřebitelům, v podmínkách, které by třebas konvenčnímu zemědělství nevyhovovaly. Hydroponie je fajn. Nesmí se ale zapomínat na to, že ono hydro znamená vodu, a ponos práci. Ty podcenit nemůžete. A jaké jsou tedy výhody a neduhy hydroponie?

Sklízíme rajčata ještě v prosinci, krásně vybarvená a lákavá

Sklízíme rajčata ještě v prosinci, krásně vybarvená a lákavá

Kdo by řešil rajčata v prosinci! Teď už jedině koupit, případně využít zavařené čatní, lečo a jiné způsoby konzervace této lahodné zeleniny (spolu s jinou), která je mnohými zaměňována s ovocem. Však se také plodům ne nadarmo říká rajská jablka, což evokuje synonymum “jablka z rajské zahrady“. Jenže právě rajčata můžeme sklízet ještě nyní i bez vytápěného skleníku a přesto, že denního světla je minimum, ostatně nejkratší den v roce se blíží tempem sprinterským. Jak listopadové a prosincové sklizně rajčat dosáhnout?

Správně skladované palice česneku mohou vydržet až do jara

Správně skladované palice česneku mohou vydržet až do jara

Skladování je u česneku tím nejdůležitějším. Ostatně má tuto vlastnost společnou s další zeleninou a ovocem. Dlouhodobě můžeme skladovat třeba také cibuli, dýně, kořenovou zeleninu, brambory a jablka. Každá plodina vydrží skladovaná za ideálních podmínek různě dlouhou dobu, ovšem právě sklizený česnek může být v dobré kondici ještě v březnu následujícího roku. A více jak půl roku skladování, to je už pořádně dlouhá doba.

Správnou podzimní výsadbou kořenové zeleniny přeskočíte až k úrodě na jaře

Správnou podzimní výsadbou kořenové zeleniny přeskočíte až k úrodě na jaře

Zatímco v časné jaro bloudí zahradníci mezi rozblácenými záhonky jako ztracené duše, a marně přemýšlí nad tím, jestli už je čas kopnout do země, vy už se můžete těšit na první sklizeň kořenové zeleniny. Jak to? Stačilo k tomu jen teď na podzim vysít ty správné odrůdy, a nechat je pod sněhem „dojít“ do nového roku.

Ještě v srpnu můžeme vysít ředkvičky a na podzim sklízet

Ještě v srpnu můžeme vysít ředkvičky a na podzim sklízet

Ředkvičky mají velmi krátké vegetační období, ne delší jak 40 dní, proto během srpna vyseté ředkvičky ještě stihnout do podzimu vyrůst. Srpnovým výsevům nahrává ještě jeden fakt, rána a noci jsou již v srpnu obvykle chladnější a den se znatelně zkracuje. A přestože jsou ředkvičky rostlinami dlouhého dne, nestihnou vyběhnout do květu.

Nejčastější mýty o ovoci a zelenině vznikaly různými způsoby

Nejčastější mýty o ovoci a zelenině vznikaly různými způsoby

Jsou nepochybně chutné a lidskému zdraví prospěšné. Ale ve spojení s mánií zdravé výživy se na ně nalepila i řada nezdravých mýtů, pověr a legend. Špenát není plný železa, mrkev váš zrak lepší neučiní, džus pravidelnou konzumaci ovoce nezastoupí a organická produkce není obsahově hodnotnější.

Druhý letní výsev, první sklizní zábava se zeleninou nekončí

Druhý letní výsev, první sklizní zábava se zeleninou nekončí

První sklizeň se v prosluněných koutech Čech a Moravy obvykle stihne ještě před začátkem letních prázdnin. Ale co pak s prázdnými záhonky dál? Nemusíte se na ně jen smutně dívat, druhý výsev si uvolněné místo zaslouží. Sezóna prostě nekončí první sklizní, radost z úrody může přetrvat až do podzimu.