Inspirujte se ekopanely z lisované slámy Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Ekopanel je stavební prvek, který nahrazuje klasické stavební materiály, zejména se stal alternativou sádrokartonu. Ekopanel se vyrábí slisováním pšeničné slámy pod vysokým tlakem, neobsahuje pojidla a jeho slaměné jádro je obaleno třívrstvým recyklovaným papírovým kartonem tuzemské výroby. Lisovat však lze i další druhy slámy včetně slámy rýžové. Ekopanel je kulturně vyrobený stavební prvek, vyrábí se v šířkách 800 a 1.200 mm, délka se formátuje od 1.200 mm do 3.200 mm. Tloušťka ekopanelu je 60 mm.

Historie ekopanelů

Historie ekopanelů začala ve Švédsku a Anglii koncem II. světové války. Tehdy myšlenka slisovat slámu umožnila zrekonstruovat až na 400.000 různých stavebních objektů, které válkou utrpěly. A k tomu byly využity právě slaměné panely. V té době, v letech 1945 až 1962, se stavěly takzvané rychlé domy, většinou pro zaměstnance velkých firem (například pro Volvo).

Takové domy se ale stavěly i v Austrálii, Skandinávii, Anglii, Holandsku a jinde. Nejstarším domům ze slaměných panelů bude zanedlouho 100 let a představují tedy v podstatě světové reference na životnost slisované slámy.

V roce 1998 naše firma (tehdy ještě s názvem Ekodesky Stramit s.r.o., Jedousov) koupila know-how od anglického dodavatele a obnovila tak výrobu ekopanelů ve střední Evropě. Stala se monopolním výrobcem těchto ekopanelů v dané lokalitě. V roce 2006 se firma z marketingových důvodů přejmenovala právě na EKOPANELY CZ s.r.o., Jedousov, Česká republika. V současné době nejenže vyrábí kvalitní stavební produkt, ale vyvíjí také nové technologie na lisování ekopanelů. Zájem je zejména z Ukrajiny, Ruska, Vietnamu a Jihoafrické republiky. Firma EKOPANELY CZ s.r.o., Jedousov, Česká republika své výrobky a technologie úspěšně vyváží do ciziny.

Výhody ekopanelů
  • atraktivní cena 269,- Kč/1m2 s možností slev pro odběratele
  • snadná montáž na dřevěné konstrukce
  • možnost různých povrchových úprav
  • pevnost a tuhost konstrukce
  • výborná tepelně akumulační schopnost
  • vysoká požární odolnost
  • odolnost proti mechanickému poškození
  • velmi dobrá tepelná a zvuková izolace
Foto: EKOPANELY CZ, realizovala stavební firma Miroslav Kršek - Ekopanely CB
Foto: EKOPANELY CZ, realizovala stavební firma Miroslav Kršek - Ekopanely CB
Foto: EKOPANELY CZ, realizovala stavební firma Miroslav Kršek - Ekopanely CB
Foto: EKOPANELY CZ, realizovala stavební firma Miroslav Kršek - Ekopanely CB
Nevýhody ekopanelů

Určitou nevýhodou ekopanelů je snad pouze vyšší hmotnost, průměrně 23 kg na 1m2, která je ale vyvážena právě velmi dobrými tepelně technickými vlastnostmi. Ekopanely se na stavbách úspěšně využívají při výstavbě příček, půdních vestaveb, podhledů, mobilních příček u rodinných domů, zahradních domků, chatek, garáží, průmyslových hal a podobně. Samozřejmě se pak touto technologií staví i celé domy.

Porovnání cen a úspory

Při zahájení stavební výroby v roce 1998 byly domy na bázi dřevěné nosné konstrukce a ekopanelů ve srovnání s domy z klasických materiálů, jako je keramika a plynosylikát, až o 500.000,- až 700.000,- Kč lacinější. V současné době již tento rozdíl není tak markantní, protože se jedná o plnohodnotné domy, které se rychle postaví, jsou z přírodního materiálu, navíc nízkoeergetické a vykazují velice nízké náklady na provoz. Například dům typu bungalov se zastavěnou plochou 180 m2 a s využitím infračerveného topného systému a ostatními elektrickými spotřebiči má náklady ze spotřebu elektrické energie ve výši 1.000,- Kč měsíčně.

Expedice, uskladnění a použitelnost materiálu

Ekopanely se expedují po 20 kusech. Potřebují vždy uskladnit na rovině a musí být chráněné před deštěm. Domy z těchto ekopanelů se vždy skládají z nosné konstrukce, která je většinou dřevěná, ale může být i jiná. Tato konstrukce je pak opláštěna právě ekopanely. Na základě evropské zkoušky zvané Reakce na oheň jsou ekopanely zařazené do kategorie E. Lze jimi tedy oplášťovat stavby do výšky až 22,5 m. Většinou se obvodová stěna skládá z hranolové nebo rámové konstrukce šířky 160 mm. Skladba stěny je v pojetí výrobce při dodržení kritéria na požární odolnost danou vyhláškou č. 23 z roku 2008 ze strany exteriéru následující: ekopanel, konstrukce, tepelně prodyšná izolace, ekopanel a ekopanel. Tloušťka stěny s povrchy má tedy 349 mm.
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Povrchová úprava ekopanelů

Ekopanely se dále upravují penetrací SOKRAT S 2802 A v ředění s vodou 1 : 3, a to dvakrát po sobě v interiéru a třikrát po sobě na fasádě, aplikace stěrkového flexibilních lepidla, celoplošně aplikovaná perlinková výztužná tkaniva a vápenný štuk se poté aplikují navrch. Na fasádě je stejný postup a aplikuje se silikátová nebo silkonová omítka tak, aby odpuzovala vodu. Povrch ekopanelu také lze upravit tapetou, jílovou omítkou, hedvábnou omítkou i jinak. Lze jej i obložit dlaždicemi, palubkami, obklady Novabrik a podobně. Výrobce EKOPANELY CZ s.r.o., Jedousov využívá při své práci takzvaný Direct marketing. Jde tedy o zakázkovou výrobu, termíny dodání ekopanelů jsou maximálně do 1 měsíce. V rámci možností výroby se výrobce snaží termíny zkracovat a vyhovět tak zákazníkům.

Spolupráce se stavebními firmami

Výrobce spolupracujeme s řadou stavebních firem v ČR, které staví pouze z ekopanelů. Mezi sebou si pak předávají praktické a teoretické zkušenosti ze stavební výroby. Nabízena je pro zákazníka hrubá stavba, která se skládá z rámové konstrukce domu, ta je opláštěna ekopanely, dále z tepelné izolace, příček, podhledů, začištěných stavebních otvorů pro okna a dveře, střechy, která je většinou z vazníků, jednostranné difúzní podstřešní fólie a kontralatě. V ceně hrubé stavby je i komín.

Cena staveb z ekopanelů

Cena hrubé stavby nízkého domu je 8.000,- Kč za 1 m2 zastavěné plochy bez daně. U domů na klíč se cena pohybuje kolem 20.000,- Kč za 1m2 nebo 5.000,- Kč za 1 m3 obestavěného prostoru bez daně. Majitelé těchto domů a různých stavebních aplikací, které již byly společně se spolupracujícími firmami výrobce postaveny, jsou velice spokojeni. A to jsou v ČR takových domů už stovky. Klienti oceňují nízké náklady na provoz domu, téměř suchý proces výstavby, prodyšnost domu za neexistence různých systémů nuceného větrání a celkovou pohodovost v příjemném přírodním materiálu.
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
V domech se nepoužívá parotěsná fólie, ekopanely působí jako parobrzda. Ekopanely vlhkost přijímají, podrží si ji, a když mají kolem sebe potřebné tepelné podmínky, vlhkost vypouštějí difúzí a zvlhčují tak vzduch v místnostech.

Výroba, poptávka a docenění materiálu

Výroba ekopanelů, i když se poptávka v poslední době velmi zvýšila, je stále nedostatečně oceněna. Jedná se totiž o surovinu, kterou lze společně se zemědělci plánovat a konec konců, když by se nám v budoucnu dům nelíbil, lze jej recyklačním zařízením vrátit přírodě.
Foto: EKOPANELY CZ
Foto: EKOPANELY CZ
EKOPANELY SERVIS s.r.o. Poslat poptávku