Klimatizace dnes tvoří neodmyslitelnou součást našeho života. Setkáváme se s nimi v kancelářích, obchodech či restauracích. Standardem se stává již i v automobilech a v posledních letech se začíná objevovat konečně také v domácnostech.
I když by se dalo předpokládat, že na systému klimatizace již není co zlepšovat, přesto se na trhu objevuje novinka jménem inverter.

Moderní klimatizaci fungující na principu tepelného čerpadla vynalezl v roce 1902 Willis Carrier. Od té doby prošly klimatizace velkým vývojem a dnes se používají v mnoha variantách. Pro velké budovy jsou určené rozsáhlé stavebnicové systémy, které se v menším měřítku dají využít také u rodinných domků či vícepokojových bytů, pro samostatné místnosti se používají klasické, tzv. splitové systémy.

I když by se dalo předpokládat, že na systému klimatizace již není co zlepšovat, přesto se na trhu objevuje novinka jménem inverter.
Výkon zařízení se automaticky mění v závislosti od venkovní teploty a požadované vnitřní teploty. V porovnání s klasickými klimatizacemi dokáží plynule snižovat výkon kompresoru, mají několikanásobně nižší rozběhový proud a tím ušetří el. energii.
Frekvenční měnič u venkovní jednotky se projevuje vysokou energetickou účinností a velmi nízkou hlučností. Ve srovnání se standardním systémem s tepelným čerpadlem lze požadovanou teplotu dosáhnout rychleji a teplota je udržována na stabilnější úrovni.
Foto KOSTEČKA GROUP - klimatizace, tep. čerpadla, úpravy vody
Foto KOSTEČKA GROUP - klimatizace, tep. čerpadla, úpravy vody
Klasická zařízení mají standardní jednorychlostní kompresor s pevným počtem otáček, a proto nemají možnost zvyšovat nebo redukovat svůj okamžitý výkon. Po většinu provozního času pracují s částečnou zátěží a k regulaci jejich výkonu se využívá cyklického vypínání a zapínání kompresoru, což však vede k nepříjemnému kolísání teplot v místnosti, zbytečnému hluku a výrazným ztrátám energie. Použitím inverteru je možné všechny tyto nedostatky odstranit.

Jde o technologii umožňující plynulou regulaci výkonu kompresoru klimatizačního zařízení. Ihned po zapnutí klimatizační jednotky vybavené inverterem je k dispozici přesně takový výkon, který je potřeba k rychlému ochlazení nebo vytopení místnosti. V režimu PAM (amplitudová modulace pulsu, tj. změna výstupního napětí při stálé frekvenci) zajistí klimatizace dosažení požadované teploty v místnosti zhruba za polovinu času než klasická jednotka bez inverteru.

Po dosažení této teploty se automaticky sníží výkon kompresoru a zařízení se přepne do režimu PWM (frekvenční modulace pulsu, tj. změna frekvence impulsu při stálém výstupním napětí), ve kterém je teplota udržována v požadovaném rozmezí bez větších výkyvů, a to při minimální spotřebě energie.
Foto KOSTEČKA GROUP - klimatizace, tep. čerpadla, úpravy vody
Foto KOSTEČKA GROUP - klimatizace, tep. čerpadla, úpravy vody

Výkon klimatizací s inverterem se pohybuje plynule od 50 % do 130 % dle přesné potřeby klimatizovaného prostoru, zatímco u běžného zařízení je to buď 0 nebo 100 %. Oproti běžným zařízením inverterová technologie přináší úspory až 40 % energie (přístroje vybavené inverterem mají energetickou náročnost třídy A), protože nedochází k přechlazování klimatizovaného prostoru a k mechanickým ztrátám při opakovaném zapínání a vypínání kompresoru, jako je tomu u klasických klimatizačních jednotek. Výraznou výhodou je tak současně minimální provozní hlučnost a prodloužení životnosti samotného kompresoru.
Inverter lze již dnes použít ke snížení provozní hlučnosti také u ventilátorů a dá se předpokládat, že v budoucnosti se jeho využití bude i nadále rozšiřovat na další zařízení.

JAKÉ JSOU VÝHODY TECHNOLOGIE INVERTER?
  • omezuje oscilaci kompresoru a prodlužuje jeho životnost
  • zabraňuje teplotním výkyvům v klimatizované místnosti
  • zajišťuje výrazně rychlejší dosažení požadované teploty
  • šetří až 40 % energie oproti klasické klimatizaci
  • umožňuje velmi tichý chod zařízení bez opakovaného zapínání a vypínání
Foto KOSTEČKA GROUP - klimatizace, tep. čerpadla, úpravy vody
Foto KOSTEČKA GROUP - klimatizace, tep. čerpadla, úpravy vody
Kostečka Group spol. s r.o. Poslat poptávku