Stínící technika zabrání přehřívání interiéru Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Žaluzie jsou nejen součástí stínící techniky, ale také výrazným prvkem při řešení interiéru a ozdobou. Ve větší míře se používají žaluzie horizontální. Skládají se z jednotlivých horizontálních lamel a jsou tím nejběžnějším způsobem protisluneční ochrany. Namontované jsou během pár hodin a může si je dovolit každý. Pro vnitřní použití se vyrábějí z hliníku, plastu či dřeva. Vnější žaluzie jsou většinou hliníkové.

Horizontální žaluzie

Pro jejich obsluhu slouží vkusný řetízek, kterým se lamely naklápějí i vytahují. Je z plastu, takže se snadno udržuje čistý. U některých typů je použita ovládací tyčka a šňůrka. Pokud si připlatíte, můžete mít moderní elektromotorické ovládání s napájením ze sítě nebo akumulátorem. Dobíjet jej lze ekologicky sluneční energií.

Horizontální žaluzie se často montují i mezi skla sešroubovaných křídel oken, takže vám odpadnou starosti s jejich čištěním od prachu. Meziskelní žaluzie však nelze použít u izolačních skel.

K výrobě se používají stroje natolik přesné, že při správném používání mají žaluzie zcela hladký a bezporuchový chod. Seženete i netypická provedení pro trojúhelníková či jinak zkosená okna.

Žaluzie lze samozřejmě použít i na moderní plastová okna či eurookna. Je škoda vrtat do funkčních částí křídel, proto už dnes zákazníci raději volí možnost montáže do zasklívacích lišt.

Pro jedinečný vzhled jsou oblíbeny žaluzie z bambusu. Nejsou z masivu, ale z lepených štěpků. Lamely mají tedy vysokou odolnost proti deformaci vlhkem. Povrch je lakovaný s ochranou před vyblednutím vlivem UV zářením. U žaluzií z hliníku či plastu je zase výhodou velký výběr v barvách, takže je krásně sladíte s barvou výmalby či fasády.
Dřevěné horizontální žaluzie
Dřevěné horizontální žaluzie
Horizontální žaluzie s hliníkovými lamelami
Horizontální žaluzie s hliníkovými lamelami
Horizontální žaluzie
Horizontální žaluzie
Horizontální žaluzie
Horizontální žaluzie
Horizontální žaluzie
Horizontální žaluzie

Svislé - vertikální žaluzie

Jsou zajímavou alternativou k záclonám a závěsům a také jsou vyráběné z textilu, ovšem s neblednoucí úpravou. Výběr odstínů je obrovský. Posunují ke straně, jednotlivé svislé pásy se přitom skládají na sebe.

Velkoformátové svislé žaluzie jsou určené nejen k zamezení přístupu světla, ale také k nenásilnému a vkusnému oddělení vnitřních prostor, které lze zase rychle odstranit.
Vertikální žaluzie
Vertikální žaluzie
Vertikální žaluzie
Vertikální žaluzie
Vertikální žaluzie
Vertikální žaluzie
Vertikální žaluzie
Vertikální žaluzie

Interiérové rolety

Látkové roletky a rolety nabízejí takové množství barevných variací a vzorů a stávají se dominujícím interiérovým prvkem. Praktičnost je ale stejně důležitá jako hezký vzhled. Rozhodujte se tedy také podle typu mechaniky. Každému vyhovuje něco jiného. Mohou to být takzvané samotoče z hliníku vybavené pružinou, nebo opět osvědčený nekonečný řetízek.

Textilie, ze kterých jsou rolety vyrobeny, se stále mění. Používají se materiály vyráběné hi-tech technologiemi a ty nabízejí zcela nové možnosti i v průmyslovém využití. Hospodyňky ale asi nejvíc ocení odolnost proti zašpinění a barevnou stálost díky filtru proti UV záření.
Interiérové rolety
Interiérové rolety

Předokenní rolety

Před světlem chrání lépe než rolety vnitřní. Nepustí dovnitř ani přílišné horko či zimu. Nižší náklady na topení vás jistě potěší. Tajemství výborné tepelné izolace je skryto v polyuretanové výplni, která je během výroby vpravena do vnitřku každé lamely. Lamely mohou být plastové nebo hliníkové. U hliníkových lze zatavit do povrchu kvalitní práškové barvy, které nevyblednou ani po letech. Ovládání je řešeno popruhovým nebo šňůrovým navijákem, třeba v ,,neviditelném provedení“ (je skryt pod omítkou). Rolety lze na přání náročného zákazníka vybavit elektromotorkem na tlačítkové či dálkové ovládání. Dostupné je také sofistikované ovládání s použitím časového spínače. Zatímco jste v práci, rolety se pohybují, jak jste si sami nastavili, popřípadě podle počasí - tedy teploty. Nebo v době vaší dovolené kvůli zlodějům prostě simulují, že je někdo doma.

Přímo v roletě může být také zakomponována síť proti hmyzu. Výrobci tedy mysleli úplně na všechno. Je už jen na vás, čemu z jejich nabídky dáte přednost.

Zdroj: www.intea-plus.cz

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Venkovní roleta
Venkovní roleta