Tradiční tesařsky konstruované krovy Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Tesařské řemeslo je velmi staré a stále nepostradatelné. Dům je takový, jaká je střecha a kvalita střechy se odvíjí od použitého materiálu a poctivé práce řemeslníků. Střechu tvoří nosná konstrukce, izolační vrstvy a krycí vrstvy. Nosnou funkci plní krovy různých typů. A v těch se nejlépe vyznají právě tesaři. Pokud nemáte o svém domě ještě přesnou představu, konzultace se zkušeným tesařem vám může leccos ujasnit. Tito lidé totiž obvykle mají dobrou prostorovou představivost a smysl pro estetické sladění jednotlivých prvků střešní konstrukce.

Dům s tradičním krovem vám nabídne prostor. Rozhodnete-li se třeba v budoucnu pro půdní vestavbu, oceníte, že jste se rozhodli právě pro tento klasický způsob řešení střechy.

Bez fachmanů se při realizaci krovu neobejdeme

Až se budete rozhodovat, která firma by měla pracovat na střeše, pod kterou právě vy strávíte možná celý zbytek života, zvažte následující: Má za sebou obstojnou podnikatelskou historii? Může prezentovat dostatečné množství minulých úspěšných realizací? Pokud ano, může začít úspěšná spolupráce.

Co vše zahrnuje tesařská práce?

Tesaři samozřejmě zvládají mnohem víc než jen zbrusu nové střechy. Mohou pro vás kompletně
zrenovovat starou střechu, nebo ji zachránit nahrazením poškozeným částí, které jsou v horším stavu než ostatní a limitují tedy životnost celé střechy. A také ji zpevní.

Vyrobit nový trám jako přesnou kopii toho původního je odborná práce. Je třeba, aby truhlárna disponovala solidním strojním vybavením i řemeslníky, kteří si poradí také s vysokým podílem ruční práce. Ta se uplatní zajména je-li třeba opravit či nahradit hodně starý prvek střechy nebo prvek ozdobný, složitě řemeslně zpracovaný.
Realizace krovu
Realizace krovu

Odborná prohlídka rozhodne

Před jakýmkoliv zásahem do staré střechy musí tesař při důkladné prohlídce zjistit přesně její stav. Zajímají ho kromě jiného místa poškozená dřevokazným hmyzem a zatékání do pláště střechy. To nemusíte poznat, voda třeba neproteče až do interiéru, dřevěné části střechy však mohou být touto vlhkostí a jí způsobenou hnilobou velmi ohroženy.

Je-li nutná oprava, múže tesařská firma nabídnout několik jejích variant. Ve vážnějších případech bude zřejmě jednou z nich výměna krovu. To znamená zásah do nosné konstrukce, čekalo by vás tedy vyřizování ohlášky a projektu. Vaše střecha ale bude mít po opravě před sebou dalších několik desetiletí životnosti.

Vylepšete, co se dá

U starých budov se ještě nepoužívala difuzní fólie, která je dnes už samozřejmostí. Bez ní se nedá účinně regulovat množství vzdušné vlhkosti v prostoru pod střechou. Vlhkost jí prostupuje jen směrem nahoru - tedy pryč z domu, v opačném směru funguje jako hydroizolace. Zásah do střechy při opravě je ideální příležitostí k nainstalování fólie a zvýšení hodnoty celé nemovitosti, ovšem i k zateplení podkroví.

Zdroj: www.strechy-ondracek.cz
Realizace krovu
Realizace krovu
Pokládka střešní krytiny na latě
Pokládka střešní krytiny na latě
Ondráček Tomáš Tesařství Poslat poptávku