Tradiční vázané krovy vedou před vazníky Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Existuje několik typů konstrukcí krovu. Který zvolit rozhodne především to, o jakou stavbu se jedná a jak plánujeme využívat podkroví, respektive půdní prostor. Na jednopatrové domy, bungalovy a haly, kde se nepočítá s využitím podkrovních prostor, se používají vazníkové konstrukce. Pokud chceme nyní nebo v budoucnu podkroví obývat, je vhodné využít tradiční vázaný krov.

Krov je konstrukce, která nese střechu. Nejpoužívanějším materiálem s ideálními vlastnostmi je pro konstrukce krovů dřevo. Provedení krovu závisí na velikosti i typu stavby a samozřejmě na plánovaném tvaru střechy.

Druhy konstrukcí krovů

Prvním typem je soustava vazníků, která se využívá pro realizace střešních konstrukcí různých tvarů i velikostí. Výhodou je nízká spotřeba dřeva, nízká hmotnost a rychlá montáž. Tento krov nám ale neumožní využití podkroví. Obývat podkrovní prostory umožňují tesařsky vázané krovy (krokevní krovy), které jsou v porovnání se soustavou vazníků cennější také z estetického hlediska. Moderní podoba krokevních krovů má za sebou dlouhý vývoj a umožňuje maximální využití půdního prostoru k bydlení při minimálním omezení.
Krov rodinného domu
Krov rodinného domu

Prvky krovu

U krovu s vazníky je jeden z hlavních prvků vazný rám neboli vazník, který je hlavním nosníkem krovu a na kterém spočívají všechny ostatní části krovu.

Tradiční krov se skládá z mnoha vodorovných, šikmých a svislých prvků. Základní příčný prvek se nazývá vazba, podélné prvky (vodorovné trámy) jsou vaznice. Vazba může mít nosnou funkci – nese krov a označuje se pak pojmem plná vazba. Ta se skládá z páru krokví, výztužného prvku (tzv. hambalku nebo kleštin) a podpůrného prvku (sloupek, pilíř, vzpěra). Jalová vazba zahrnuje jen nesené části krovu - krokve. Krokve jsou šikmým prvkem krovu, který nese střešní latě.

Klasické krovy

V současnosti se hojně využívají krokevní krovy, které nemají jalové vazby. Konstrukce je tedy jednodušší, nepoužívá se zde hambalek ani vazný trám, takže můžeme maximálně využít půdní prostor (podkroví), aniž bychom museli řešit omezení mnoha svislými prvky. Je zbytečné vyhýbat se při pohybu podkrovním bytem svislým trámům.

Důležité je však především hledisko statiky – nepřekročit rozpětí krovu větší než 10 metrů! Samozřejmě správně nadimenzovaný krov umožňuje i vyšší rozpětí, ale musí být přizpůsobeny parametry jeho jednotlivých částí. Statický výpočet budoucího krovu je vůbec zásadním kritériem při projektování šikmých střech.

Zdroj: www.oplustil.com
Krov rodinného domu
Krov rodinného domu
Pokládka střešní krytiny na latě
Pokládka střešní krytiny na latě
Vsazení střešních oken do krovu, pohled zevnitř
Vsazení střešních oken do krovu, pohled zevnitř
Vsazení střešních oken do krovu, pohled zvenčí
Vsazení střešních oken do krovu, pohled zvenčí
POKRÝVAČSTVÍ KLEMPÍŘSTVÍ OPLUŠTIL Poslat poptávku