Typovým domem října 2010 opět dřevostavba - Sarah Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Sarah je montovaná dřevostavba, která překvapí ohromnou plochou. Svým tvarem připomíná bungalov, využito je však k bydlení i podkrovních prostor. Přízemí disponuje užitnou plochou 191,93 m2, podkroví pak 105,65 m2. Celková užitná plocha 297,58 m2 vyhoví prostorovým nárokům na bydlení i té nejnáročnější rodiny. Přízemí je přitom řešené jako u běžného bungalovu, umožněn je zde pohodlný přechod na zahradu přes prostornou terasu pod převisem střechy. Dostatek prostoru nabízí i garáž o ploše 28,96 m2. Kromě osobního automobilu se do ní pohodlně vejde i malá dílna, motocykl a jízdní kola.

Do dřevostavby Sarah se dostanete ze dvou protilehlých stran. Hlavním vchodem a přes krytou terasu, která sousedí se zimní zahradou. Komfort domu podtrhuje v přízemí sauna sousedící s koupelnou a WC. Kuchyň a jídelně jsou propojeny s obývacím pokojem. Se zimní zehradou a terasou sousedí i prádelna, skrz kterou je možné projít přes chodbu do haly. Prostorná garáž sousedí s vstupními prostory do domu a bydlení tedy nikterak neruší.

V podkroví je umístěn galerie, ložnice, pracovna, 2 pokoje, koupelna a praktická šatna. Oddychová část domu je tak od té užitkové – denní oddělena stropem. Schody do podkroví procházejí středem domu, začínají v té části haly, která sousedí se zimní zahradou. Osvětlení podkroví za dne je řešeno střešními okny. Dům by měl být situován tak, aby hlavní vchodové dveře a garáž směřovaly do ulice.

Znáte přednosti montovaných dřevostaveb?

Užšími obvodovými zdmi a vnitřními příčkami než u zděného domu získáme při zachování vnějších rozměrů více vnitřního prostoru. U rodinného domu standardní velikosti je to plocha jednoho pokoje navíc!

Foto: Strade, dřevostavba Sarah
Foto: Strade, dřevostavba Sarah
Foto: Strade, dřevostavba Sarah
Foto: Strade, dřevostavba Sarah
Přitom uspoříme i náklady na vytápění, izolační vlastnosti montovaného domu jsou v porovnání se zděnou technologií až dvojnásobné. Náklady na pokrytí topné sezóny jsou až třetinové. V létě zase dům udržuje uvnitř příjmenou teplotu, interiér není přehříván.

Stavba montovaného domu je rychlá, hrubou stavbu lze počítat řádově na dny. Odpadají tak mnohé náklady a navíc je vyloučeno i případné navýšení ceny v průběhu stavby.

Skladba stěn udržuje v interiéru zdravé klima. Dřevo je čistý přírodní materiál, který je právě v  montovaném domě bohatě zastoupen. Kromě něj však klimatu v interiéru napomáhají i ostatní certifikované materiály. Stěny dovedou vyrovnávat vlhkost a tedy „dýchají.'

Vnější izolace dokáže snížit i hladinu hluku uvnitř domu. Hluk navíc dobře tlumí i vnitřní příčky, Je tak eliminován hluk z vedlejších místností a hluk kročejový.

Nakonec jsou velkou předností i nízké náklady na základy domu. Montovaná dřevostavba je lehká. Spodní stavba prostě nemusí být příliš masivní. To umožňuje i výstavbu v lokalitách s méně vhodným podložím.

Více informací o Sáře, konkrétně plošných mírách jednotlivých místností, najdete ZDE.
Obr: Strade, skladba stěn
Obr: Strade, skladba stěn
Obr: Strade, půdorys přízemí a podkroví, pohled na dům ze silnice
Obr: Strade, půdorys přízemí a podkroví, pohled na dům ze silnice