Společnost ROCKWOOL se v rámci modernizace a revitalizace areálu továrny rozhodla zlikvidovat staré a nefunkční budovy. Komín se bude bourat nejdříve horolezecky a posléze těžkou technikou. Bourací práce by měly trvat až do konce listopadu. 

Komín, dominanta města viditelná z dálky, byl postavený na přelomu 70. a 80. let jako součást kotelny. Sloužil k vytápění a provozu bývalého závodu PREFA Olomouc, závod Skřečoň, kde se vyráběly betonové prefabrikáty. Začátkem 90. let byla kotelna z technických a technologických důvodů odstavená a od té doby se nepoužíval. Musel každoročně procházet revizí a zbytečně se udržoval, proto se společnost rozhodla pro jeho demolici. 

Komín vysoký 90 m má třívrstvou konstrukci, v horní části s vnitřním průměrem 2 m a ve spodní okolo 5 metrů. Vnější vrstvu tvoří obvodové betonové tvárnice vyztužené ocelovými pruty, vnitřní strana se pak skládá z izolační vrstvy terakotových, na tvrdo pálených cihel a šamotu. 

Demolice za použití trhaviny není v areálu továrny možná, horní část se tedy rozebírá kousek po kousku horolezci pomocí elektrických bouracích kladiv. Sutiny se shazují do útrob komína a dole se odbagrují. V závislosti na počasí se podaří rozebrat průměrně 1,5 m denně, přičemž čím níže práce probíhají, tím jsou betonové tvárnice těžší a ruční práce náročnější. „V horní části komína váží betonové tvárnice okolo 35 kg a uprostřed až 50 kg,“ uvedl Jan Nezdařil, koordinátor BOZP na staveništi

Zhruba ve výšce 40 m se ruční práce přeruší a zbytek se zbourá těžkou technikou - demoličním bagrem se speciálními hydraulickými nůžkami. Tento způsob by měl být podstatně rychlejší a zabrat by měla zhruba 1 týden. Veškeré práce by měly být dokončeny nejpozději do konce listopadu. 

Demolice komínu by se neměla projevit zvýšenou prašností ani hlukem. Okolí komína je zabezpečeno a uzavřeno kvůli možným padajícím úlomkům.