Vertikální žaluzie jsou velmi účinné pro zastínění velkých prosklených ploch Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Vertikální žaluzie, nebo chcete-li vertikální rolety, jsou nejčastěji k vidění v kancelářských a nebytových prostorech. Je to logické, neboť právě tam jsou často velké prosklené plochy, ať už v podobě velkoformátových oken nebo prosklených stěn. Stále častěji jsou ale používány i v našich domovech, například k zakrytí posuvných skleněných a terasových dveří. Vertikální žaluzie jsou tedy stále v kurzu. Proč byste o nich měli uvažovat i Vy?

Svislé žaluzie – vlastnosti a výhody

Tradiční způsob zastínění velkých oken spočívá v použití textilních závěsů. Výhody klasických závěsů jsou zřejmé – můžete použít jakoukoliv látku, doslova si vyrobit vlastní závěsy svépomocí, žádné složité mechanické ovládání nepotřebujete a tmu máte ihned po zatažení.

Dnešní moderní bydlení a trendy už ale závěsům moc nefandí. Mnohem častěji vídáme textilní svislé žaluzie, které již dávno nepřipomínají univerzální těžký závěs oblíbený v dobách mládí Vaší babičky. I látkové vertikální žaluzie totiž přicházejí s širokým výběrem vysoce kvalitních texturovaných tkanin. Navíc jsou běžně k dostání i materiály jako syntetické hmoty, plast, dřevo a kov.

Stále více se klade důraz na estetickou stránku stínicího systému, takže je plno designových barev a trendových provedení vertikálních okenních žaluzií. Vše pro maximální designový dopad se zachováním všech funkcí pro regulaci světla.

Vertikální žaluzie stále ještě vídáme především na administrativních budovách, kde jsou nejčastěji v bílé nebo béžové barvě. To může působit poněkud stroze a nudně, ale v případě kanceláří je to tak vlastně dobře. Ale doma bychom uvítali něco barevnějšího.

Jako první z mnoha výhod vertikálních žaluzií zmíníme možnost zatemnit nejen velké plochy jako balkonové dveře či francouzské stěny, ale třeba i atypicky tvarovaná okna a výklenky, jako jsou například vertikální či horizontální oblouky, šikminy a další. To umožňuje používat vertikální žaluzie k alternativním možnostem, jako např. optické rozdělení místnosti, látkové „dveře“ apod.

Další výhodou je právě ona obrovská paleta barev látek, ve které můžete zvolit od základních jednobarevných přes vzorované, až k vertikálním žaluziím na míru, které budou mít na sobě namalovaný nějaký dekorativní obraz, jenž vynikne po plném roztažení žaluzií. Látky je možné samozřejmě kombinovat, aby přesně vystihovaly Váš interiér. Omezení je pouze ve Vaší fantazii.

Máte rádi veselý interiér? S vertikálními žaluziemi je možné dokonce kombinovat barvy jednotlivých textilních pásů na jedné kolejničce. V dětském pokoji tak můžete mít žaluzie s různobarevnými pruhy látek a pokojík tak zajímavě oživit.

Vertikální žaluzie mají jednu ojedinělou vlastnost, kterou jiné žaluzie a ani rolety nemohou nabídnout – jako jediné nabízejí možnost zatáhnout okna z boku, a ne shora či zdola. Jde opět o společný znak se závěsy, které jsou stále ještě vidět zejména v domácnostech. Je to jeden z důvodů, proč mnozí sáhnou právě po svislých žaluziích, jakmile se rozhodnou nepoužívat už závěsy.

Pomocí vertikálních žaluzií můžete plynule řídit množství světla, kterému chcete do místnosti dovolit pronikat. Jde to snadno natáčením látkových pruhů, ze kterých jsou žaluzie vyrobeny. Můžete pruhy otáčet o 180°, takže je můžete mít natočeny tak, že se díváte z rubu a úplným otočením naopak vidíte líc. Je to ale jen popis, jelikož žádný rub nebo líc rolety nemají.

To oceníte ve chvíli, kdy chcete slunečním paprskům zabránit v průniku po celý den. Ráno svítí slunce z východu, ale když se k večeru pohne k západu a změní směr dopadání paprsků, mohlo by mezerami mezi textilními lamelami pronikat. Stačí je otočit o 180° a žaluzie opět stíní naplno.

Ještě jednu výhodu svislých látkových rolet tu zmíníme – možnost zvolit si stranu, ze které chcete okno zatahovat. Z jedné strany na druhou čili zleva doprava nebo zprava doleva. Ale je možné roletu zatahovat dokonce ze středu do stran a samozřejmě ze stran ke středu. Můžete se tedy rozhodnout, jakou stranu okna chcete zatáhnout a jaké straně okna chcete ponechat volný prostor pro průnik světla.

Vertikální látkové žaluzie jsou elegantní způsob stínění velkých ploch
Vertikální látkové žaluzie jsou elegantní způsob stínění velkých ploch

Jaké látky se pro vertikální žaluzie používají

Jakkoliv svislé žaluzie připomínají textilní závěsy, nelze čekat, že by se pro ně používaly stejné látky. A je to dobře, jelikož látka pro textilní vertikální rolety musí splňovat vyšší nároky. Chceme například, aby se snadno čistila, nemuchlala se, nechytala prach, zčásti jemně nechala prosvítat slunce nebo měla vyšší odolnost proti hoření.

První používanou látkou je polyesterové vlákno, známé pod zkratkou PES. Polyester je vysoce odolný vůči světlu, povětrnostním podmínkám, mikroorganismům, a navíc rychle schne v případě, že žaluzie čistíte vodou. Jen pozor – při mokrém čištění doporučujeme opatrnost, a ještě tu o tom budeme mluvit.

Dalším typem látky, ze které se také vyrábí svislé žaluzie, je Trevira CS. Jde rovněž o skupinu polyesterových látek, ovšem díky speciální výrobní technologii se řadí do tzv. nehořlavých látek, tedy látek se zvýšenou odolností vůči teplu. Tyto látky jsou z pochopitelných důvodů preferovány v administrativních budovách, aby snížily stupeň požárního nebezpečí.

Třetím a posledním druhem látky, o které se tu zmíníme, je Glass fibre-PVC. Jde o kombinaci skleněného textilního vlákna a polyvinylchloridu. Tato látka je vhodná pro alergiky a astmatiky.

Zdaleka se nejedná o vyčerpávající a konečný výčet materiálů, ze kterých se vertikální žaluzie vyrábějí. Jde spíše o obecnou představu. Hlavní je, že nejde o volně visící pruhy obyčejné textilie.

Bohatý svět barev vertikálních žaluzií

Samozřejmě, že se látky liší ještě v dalších ohledech než jen materiálem, který je použitý při výrobě. Liší se také barvou a vzorem. Výběr barvy je vlastně ve skutečnosti tím prvním, co při výběru nových žaluzií zvažujete. A výběr barev Vás možná zaměstná na hodně dlouho. Vždyť vertikální rolety, ať už jsou vyrobeny z jakéhokoliv druhu látky, můžete pořídit s jednotnou barvou nebo s jemným vzorkem.

Při výběru barev a dekorů vertikálních žaluzií nejste vlastně ničím omezeni
Při výběru barev a dekorů vertikálních žaluzií nejste vlastně ničím omezeni

Bílá, béžovášedá jsou asi nejčastější volbou. Naprostá klasika je to v kancelářích, čekárnách, zasedačkách a dalších firemních prostorech. Ale ani doma neudělají žaluzie v těchto střízlivých barvách žádnou ostudu. Jak známo – bílá a šedá se hodí ke všemu.

Mnoho pokojů bude mít svou vlastní barvu a najdeme třeba pokoje do zelena, žluta či růžova. Například červená barva je barva kuchyně. Je to hodně živá barva a přitahuje pozornost. Také prý povzbuzuje chuť k jídlu. Je ovšem hodně dráždivá a občas působí až agresivně, takže při výběru buďte opatrní.

Obývací pokoje jsou zase většinou laděné do zemitých hnědých tónů. I když ani to není žádný zákon nebo pravidlo. Hnědá barva patří zemi, takže uklidňuje a doslova uzemňuje. Hnědá barva je tedy vhodná do relaxačních a odpočinkových místností, ve kterých ale nespíte.

Dětský pokoj je asi barevným kombinacím nakloněn nejvíce. Dětem klidně dopřejte pestré barvy v podobě žaluzií v základních barvách duhy. Ať už s použitím jedné barvy nebo rovnou sáhněte po několika barvách najednou. Mějte ale na paměti, že jak děti rostou, mění se jim rychle vkus. Co bylo pěkné v 6 letech, za to už by se třeba v 15 letech styděly.

Dokonce i barvy duhy na jedněch žaluziích je možné nakombinovat
Dokonce i barvy duhy na jedněch žaluziích je možné nakombinovat

Úplně nejlepší je, když si obstaráte vzorník látek, ze kterých si vyberete až doma při praktické ukázce. Stačí vybrat si pár látek, mezi kterými se nemůžete rozhodnout, nechat si zdarma zaslat vzorky domů a pak stačí jen přiložit látku ze vzorníku k oknu a posoudit, jak by žaluzie vypadaly.

Kombinace záclon a žaluzií

Závěsy jsou na oknech málokdy osamoceny. V naprosté většině doplňují jemné záclony. Úkolem záclon je znesnadnit pohledům z ulice proniknout až dovnitř do místnosti a zároveň trochu vyzdobit interiér. Ať už máte záclony přes celé okno k parapetu, nebo až k zemi, případně jimi jen kryjete vrchní část okna, stínění neposkytují žádné. K tomu se právě tradičně využívají závěsy.

Jestli i Vy cítíte, že doba závěsů už pominula, možná oceníte právě svislé žaluzie. Chovají se velice podobně jako závěsy a spolu se záclonami tvoří výkonný tandem. Navíc jsou to právě vertikální žaluzie, které jsou navrženy s velkým důrazem na estetickou stránku věci.

Kombinace rolet a žaluzií pro úplné zatemnění

Všude tam, kde před lety fungovaly závěsy, mají dnes své místo Vertikální žaluzie. Závěsy mají jednu výhodu, kterou žaluzie nabídnout nemohou – umožňují vysokou míru zatemnění. Lze vlastně zařídit úplnou a naprostou tmu jednoduchým zatažením závěsu. Světlo přes těžký závěs nemá kudy proniknout. Oproti závěsům se žaluzie skládají z jednotlivých lamel, které ačkoliv jsou esteticky mnohem příjemnější, přeci jen mohou něco málo světla propouštět v místech, kde se překrývají. Existuje ale řešení.

Podobně, jako se používá kombinace běžných rolet a závěsů, lze i vertikální žaluzie kombinovat s jinou stínicí technikou. Jsou tedy velmi často vidět různé typy rolet společně s vertikálními žaluziemi na jednom okně.

Je lepší použít jednoduché látkové rolety či termo rolety, které Vás navíc ještě účinně ochrání i před nadměrným teplem. Jiné typy rolet naopak moc vhodné nejsou. Nedoporučujeme tedy rolety Den a noc, které jsou tvořeny vodorovnými pruhy látky nebo skládané Plisé rolety. Obě jsou příliš členité a zdůrazňují horizontální linie, což v kombinaci s vertikální orientací svislých žaluzií ruší.

Měření oken pro vertikální žaluzie

I v případě, že máte eurookna nebo jiné standardizované typy oken, nespoléhejte se na to, že rozměry jsou „dané“. V každém případě si vždy okna přeměřte před nákupem žaluzií. Ve většině případů Vám dodavatel totiž vyrobí vertikální žaluzie na míru. To znamená, že při objednávce musíte zadat výšku a šířku, jakou potřebujete.

Měření oken se tedy vyhnout nelze, ale nebojte – je to snadné a jde vlastně jen o 2 rozměry – výšku a šířku. Na webech výrobců většinou najdete podrobný a přesný postup, jak okna správně změřit. Ovšem dejte si pozor na to, pro jaký typ montáže jste se rozhodli. Vertikální žaluzie lze totiž montovat různými způsoby a u každého je nutné postupovat při měření malinko jinak.

My jsme se blíže podívali na web společnosti FOA, která je lídrem v online prodeji stínicí techniky na českém trhu. Kromě rolet různých druhů nabízí i žaluzie vertikální. Na stránkách e-shopu najdete návod na měření pro vertikální žaluzie, stejně jako pro všechny ostatní stínicí prvky z jejich nabídky.

Každý návod je vytvořen ve třech podobách: v textové, formou nákresů a obrázků, plus ještě videonávod. Každý Vás vede podrobně krok za krokem celým procesem měření, takže chybu při měření pravděpodobně neuděláte.

Pokud si přeci jen nejste jistí, využijte telefonickou zákaznickou podporu. Tu jsme si u FOA také vyzkoušeli k naší naprosté spokojenosti. Po zavolání se Vám bude věnovat odborník na daný typ stínění. Projde s Vámi celý proces od měření okna, přes výběr vhodného stínění, barev až po instalaci.

Co je opět unikátní, tak po odeslání objednávky Vám sami zavolají, a ještě jednou si vše ověří. Důvodů k pozdější reklamaci tak moc nebude.

Dosluhují závěsy? Zkuste vertikální žaluzie!

Máte také pocit, že staré textilní závěsy jsou už nemoderní a zastaralé? Už Váš domov moc nereprezentují? Možná je na čase uvažovat o jejich náhradě za vertikální žaluzie od FOA. Možná Vás překvapí, jak dobře budou vypadat a sloužit i u Vás doma.

Westlogic s.r.o. Poslat poptávku