Víte si rady se sušením květin? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Sušené květiny jsou u nás stále oblíbené. Jejich výhodou je to, že se z nich můžeme těšit po celý rok, aniž bychom je museli zalévat a dbát na dostatek světla. V době, kdy jsou čerstvé květiny dostupné pouze v květinářstvích, aranžmá ze sušených květin splní svůj účel. Sušené květiny lze aranžovat s použitím přírodního i barveného materiálu. Hlavně nezapomeňte sladit barevné tóny s ohledem na dekoraci v interiéru. Připravili jsme pro vás metody sušení květin a mnoho dalších praktických rad...

Existují specializované obchody se sušenými květinami. Ale můžeme si je nasušit sami; ať už z vlastní zahrady, balkónu nebo při procházce ve volné přírodě lze nasbírat větvičky, trávy, květy, listy apod. Pro sušení nesbíráme květiny navlhlé a po dešti. Pokud tak přesto učiníme, necháme je stát ve váze s malým množstvím vody, dokud neztratí vlhkost. Květy by neměly být plně rozkvetlé, jinak při sušení opadávají okvětní lístky.

Metody sušení květin


Obecně platí, že nejvhodnější je rostliny sušit ve tmě na suchém vzdušném místě. Protože neexistuje jediná metoda sušení vhodná pro všechny květiny, je důležité vybrat vhodnou metodu sušení pro každou rostlinu tak, aby měla rostlina po usušení stejný tvar i barvu jako před usušením.

Sušení na vzduchu

Tento způsob sušení květin je jedním z nejpoužívanějších, protože je nejjednodušší. Sušíme na tmavém vzdušném místě, kde je teplota okolo 25 ° C. Květiny sušíme v kytici převázanou provázkem nebo gumičkou, zavěšené svisle dolů. Další způsob sušení na vzduchu je ve vodorovné poloze (např. na roštech).
Doba sušení: 1 – 5 týdnů podle velikosti svazku a druhu sušených květin.

Květiny vhodné na sušení: slaměnky, šater, ostronožka, šalvěj, clematis, limonka, chrpa, astilbe, stračka, levandule,…

Sušení ve vodě

I když se to zdá nemožné, další metoda je sušení květin se stonky ponořenými ve vodě. Některé květiny se suší lépe, pokud jsou postavené v nádobě kde je asi 1,5 cm vody. Vodu květiny vstřebají a pomalu usychají. Doba sušení obvykle trvá asi 10 dní.

Květiny vhodné na sušení: růže, měsíčnice, hortenzie, šater, laskavec ocasatý, jiřinka, řimbaba, akácie, anafalis,…

Sušení v mikrovlnné troubě

Výhodou sušení květin v mikrovlnné troubě je podstatné zkrácení času vysoušení. Další výhodou je, že barvy jsou více podobné těm původním. V mikrovlnné troubě doporučujeme použít nejnižší teploty. Při tomto způsobu vysoušení spíše testujeme a experimentujeme. Pozor na to, abychom květy s jemnými okvětními lístky nepřipálili.
Postup: V mikrovlnné troubě lze zrychlit proces vysoušení v silikagelu. Na dno nádoby vhodné do mikrovlnné trouby nasypeme 2,5 cm silikagelu a na tuto vrstvu rozložíme květiny. Opatrně zasypeme silikagelem. Nádobu s materiálem neuzavíráme.

Květiny vhodné na sušení: měsíček, prvosenka, růže, kontryhel, hortenzie, šater, šalvěj, dobromysl, pšenice, oves, kortadérie, asparagus, pěnišník, rozmarýna,…


Sušení vysoušecími prostředky

Při této metodě se používají prostředky, které pohlcují všechnu vodu, obsaženou v rostlinách a vysoušení urychlují. Celý proces může trvat poměrně dlouho, ale vyplatí se to. Květiny si zachovávají svůj původní tvar a barvu. Při této metodě se používá písek, borax, kamenec a silikagel. I když je písek nejlevnější, je příliš těžký a pomalu působí. Nejvhodnější je silikagel. Jedná se o krystaly bílé nebo modré barvy, které po absorbování vlhkosti zrůžoví. Je velmi lehký a můžeme ho proto vsypat mezi květy, aniž bychom je poškodili. Je k dostání v prodejnách s chemickými a laboratorními potřebami.
Postup: Květiny sušíme v uzavřené nádobě. Na dno nasypeme 5 cm vrstvu silikagelu. Na tuto vrstvu rozložíme květiny, které silikagelem ještě zasypeme. Silikagel lze požít opakovaně, vysušíme ho na plechu v troubě.

Květiny vhodné na sušení: frézie, gerbera, růže, tulipán, magnólie, lilie, kamélie, hrachor vonný, hyacint, hvozdík, konvalinka, fiala, šeřík, modřenec, ostálka, pivoňka, pryskyřník, sedmikráska, zlatice,…

Uchování glycerínem

Principem této metody je konzervování rostlin pomocí glycerinu, jenž rostliny vstřebají. Tento proces závisí na schopnosti rostlin nasát vodu, proto takto uchováváme květiny v polovině vegetačního období. Rostliny uvadlé roztok nenasávají v takové intenzitě. Výhodou je, že se květiny uchovají po delší dobu a usušený materiál je ohebný a lesklý. Glycerin je ve volném prodeji v lékárnách.
Postup: Jeden díl glycerínu smícháme se dvěma díly horké vody. Roztok nalijeme do nádoby, aby voda sahala do výšky 20 cm. Do roztoku vložíme stonky květin. Proces sušení trvá 2 – 5 týdnů, záleží na velikosti a struktuře květin. Podle potřeby roztok do nádoby doléváme.

Květiny vhodné na sušení: eukalyptus, tis, mimóza, vavřín, rozmarýna, narcis, molucela, růže, aspidistra, blahovičník, bohyška, fíkus, kapradiny, buxus, čilimník,…