Vraťte starému kameni mladistvý vzhled Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

I starý kámen může vypadat jako nový a je to tak jednoduché. Určitě dává větší smysl zachovat původní přírodní kámen a vrátit mu jeho zašlou slávu, než plýtvat. Přírodní materiály se časem opotřebovávají, ovšem i kámen lze v jakékoli jeho podobě renovovat, stejně jako můžeme zbrousit a nově natřít například přírodní dřevo.

Ať už jakýkoli druh kamene, určitě byl utvářen složitými přírodními procesy, které mu vtiskly jeho vzhled, vlastnosti a charakter. A své místo má kámen i v moderní stavební architektuře, nejen v té historické. Kámen je dlouhověký a proto se stal ideálním stavebním materiálem, čemuž odpovídá i jeho cena. Navíc je trvanlivý, tvárný, nepoddajný a má jedinečný vzhled. Lze říci, že každý kousek kamene je naprostým originálem neopakovatelného tvaru, textury a barvy.

Renovace kamenných sloupů, Mariánské Lázně
Renovace kamenných sloupů, Mariánské Lázně

Přírodní kámen využijeme v interiérech i exteriérech budov stejně jako v zahradách a parcích, na veřejných prostranstvích. Velmi pěkně vypadají kamenné obklady a dlažby, kamenné sokly a schodiště. Ať již však kámen využijeme jakkoli, čas na něm vždy zanechává stopy. Proto je třeba kámen po čase oživit, ovšem nejde o činnost, kterou by bylo možné běžně provádět svépomocí. Co čištění a renovace kamene obnáší?

Renovované a povrchově ošetřené kamenné schodiště
Renovované a povrchově ošetřené kamenné schodiště

Jak lze kámen vyčistit?

V případě přírodního kamene se nabízí více variant jeho čištění a renovace, případně dokonce i restaurování. Použít lze metody mechanické, chemické a nebo jejich kombinace. Na začátku je však jiná činnost, nejprve je třeba vždy posoudit stav kamene a způsob jeho využití. Poté je až navržen způsob renovace. Důležité je také, zda jde o renovace kamene v interiéru či exteriéru, o jaký druh kamene jde a zda již byl v minulosti renovován a jak.

Renovované kamenné schodiště
Renovované kamenné schodiště

Kromě členění způsobů renovace kamene na renovaci mechanickou a chemickou ještě hovoříme o cestě suché a mokré. Suchá cesta je mechanickým způsobem čištění kamene. Dochází při ní k zdrsnění a vyčištění kamenné plochy za současného úbytku vrstvy kamene zhruba o jeden milimetr. Čím více je plocha zvětralá, tím větší přitom bude úbytek kamene. Suché mechanické čištění se provádí pomocí pneumatické pistole bez použití abraziv a chemických prostředků. Vhodné je především do interiérů, jelikož odpad je pouze z uvolněných nečistot a zbytků kamene. Jinak je tato metoda nazývána také jako takzvané pemrlování (mechanické oklepání povrchu kamene). A výsledek této metody je nakonec stejný, jako bychom použili metodu tryskání s abrazivem.

Renovovaný balkón
Renovovaný balkón

Mokrá cesta je vlastně pískováním plochy vysokotlakým strojem pomocí abrazivního křemičitého písku a vody. Mokrá cesta se aplikuje hlavně na venkovní kamenné prvky a plochy. Do okolí je při této metodě šířeno použité abrazivo, a znečištěná voda, nedochází však k prášení, což je ve venkovním prostředí nežádoucí. Naopak v interiérech by mohla znečištěná voda nasáknout do zdiva a abrazivo by bylo prakticky všude.

Renovovaný kamenný kříž
Renovovaný kamenný kříž

Chemické čištění je pro změnu vhodné pouze na nepoškozené plochy, čili ty plochy, které mají horní vrstvu svého povrchu pouze znečištěnou (nikoli poškozenou). Chemické čištění má dvě fáze, v té první dojde k odstranění nečistot povrchu, ve druhé musíme provést neutralizaci zbytku čisticího prostředku. Čistící prostředek musí být nezbytně odstraněn, aby nemohl dále způsobovat destrukci povrchu kamene. Jakmile chemicky ošetřený kámen vyschne, provádí se jeho hydrofobizace (snížení nasákavosti povrchu).

Renovovaná kamenná zárubeň
Renovovaná kamenná zárubeň

Renovace kamene, to není jen čištění

Kromě čištění je též někdy třeba opravit uražený roh, hranu či vyplnit otvor, prohlubeň nebo prasklinu. Použít lze v těchto případech speciální tmel, který je namíchán v barvě konkrétního kamene. Zároveň se do poškozeného místa vsadí nerezová výztuž, která zabrání opětovnému poškození. Po vložení výztuže je vše vyspárováno. Nejnákladnější součástí této renovace však může být u větších poškození hledání zdroje původního materiálu, případně alespoň nalezení materiálu podobného.

Suchou cestou renovované kamenné schodiště ve vestibulu
Suchou cestou renovované kamenné schodiště ve vestibulu

Povrchové ošetření renovovaného kamene

Používá se více různých druhů impregnací. Vždy však použité chemické prostředky chrání povrch kamene před cizorodými látkami, snižují možnost jeho ušpinění, ale též následky působení vody. Bez konečné impregnace (hydrofobizaci, oleofobizaci) je jakýkoli způsob renovace kamene nesmyslný. Špína by se totiž rychle dostala do otevřených pórů. Kvalitní impregnaci si lze vlastně představit jako igelit, který kámen obalí. Kámen tak ochráníme a zároveň oddálíme další potřebu renovace. Impregnace je totiž pouze jednostranně paropropustná (pouze směrem ven).

Mokrou cestou renovované kamenné schodiště, postupuje se po částech, aby bylo možné schodiště používat
Mokrou cestou renovované kamenné schodiště, postupuje se po částech, aby bylo možné schodiště používat

Protiskluzné pásky a nebo drážky

Povrch kamene sice bývá částečně protiskluzný, nikoli však dokonale a pokud se kámen namočí, klouže, nemluvě o namrznutí. Proto se používají jako poslední krok renovace kamenných schodišť a dlažby protiskluzné ochrany. Konkrétně nalepené protiskluzné pásky, které však nevydrží dlouho (brzy se začnou odlepovat) a nebo trvanlivé vytryskané drážky do kamene. Drážkami narušíme vrchní hladkou vrstvu kamene. Použít lze též pryskyřici s kalibrovaným pískem, kterou naneseme na kámen v místech, kde hrozí uklouznutí (chodby, koupelny, toalety, sprchy, okolo bazénů, saun, ale i na schodištích a vstupech do budov, kde je dlažba kluzká.

Různé typy protiskluzných pásků
Různé typy protiskluzných pásků

RENOVACE KAMENE - PETR POKORNÝ

Nelámejte si hlavu nad znečištěnými či poškozenými plochami z přírodního kamene. Odborná firma se o vše postará k vaší spokojenosti. Například firma RENOVACE KAMENE - PETR POKORNÝ podniká v oboru již od roku 2002. Mezi její nejčastější práce patří renovace schodů, které jsou již ušpiněné a kloužou, nejčastěji schodů žulových (80%). Provádí však také čištění jakýchkoli kamenných prvků, čili i soklů, kamenných obkladů, balkónů starých budov, pomníků, kašen a podobně. Působnost firmy je po celé ČR.

Zdroj: www.renovacekamene.cz

Renovované venkovní schodiště a sokl Olšany Praha
Renovované venkovní schodiště a sokl Olšany Praha
RENOVACE KAMENE - PETR POKORNÝ Poslat poptávku