Detail vchodových dveří (Zdroj: HT DVEŘE) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Rozhodli jste se, že už by to chtělo změnu a konečně kvalitní vstupní dveře do domu? Jelikož jde zpravidla o větší investici, je dobré si pohlídat pár základních věcí, které byste neměli podcenit. Které to jsou? Dozvíte se v našem článku.

Pozor na levné dveře

Rádi šetříte? To je dobře. Existuje však pár výjimek, kdy se příliš šetřit nevyplatí. A koupě vstupních dveří do rodinných domů mezi ně patří. Pořád to ale neznamená, že za ně musíte dát všechny své úspory. Kvalitní vstupní dveře s bezpečnostní třídou 3, díky níž jsou dveře odolné proti vysazení z pantů, odvrtání zámku a jakékoliv snaze o jejich překonání hrubou silou, bez problému pořídíte od 30 do 45 tisíc korun.

Výhodou takových vstupních dveří do domu je i to, že už mají kvalitní rámovou konstrukci, která je vyztužená kalenou ocelí. Ta je ideálně doplněna o oboustranný ocelový plášť a bezúdržbový rozvorový systém.

Vchodové dveře (Zdroj: HT DVEŘE)
Vchodové dveře (Zdroj: HT DVEŘE)

Staré zárubně musí pryč

Spousta lidí dělá jednu velkou chybu. Pořídí si nové vstupní dveře do rodinného domu a zasadí je do stávajících zárubní. Ty se přece tolik neopotřebovávají, no ne? Jenže tady nejde ani tak o jejich opotřebování, jako spíše o to, jak si sednou s novým dveřním křídlem. A ve většině případů si opravdu nesednou.

Jde o to, že staré zárubně snižují kvalitu přilnutí dveří a to vede ke zhoršeným tepelně-izolačním vlastnostem dveří. Dveřmi vám tak bude unikat více tepla a uslyšíte hluk z ulice. Ideálně si proto vždy ověřte, že dodavatel dveří, kterého jste si vybrali, vám vstupní dveře namontuje včetně nových zárubní.

Vchodové dveře (Zdroj: HT DVEŘE)
Vchodové dveře (Zdroj: HT DVEŘE)

Nepodceňte rozměry dveří

Dejte si pozor na rozměr svých stávajících dveří. Obvykle narazíte na velikost 80 nebo 90 cm. Zatímco v bytovém domě je zvykem mít spíše 80 cm, v rodinných domech už je to větší adrenalin. Proto je dobré si nejprve změřit šířku svých aktuálních dveří. Pokud naměříte třeba 82 cm, nemusíte mít strach. Přesné rozměry bývají různé, ale dobrý montážník si s nimi bez problému poradí.

Vchodové dveře (Zdroj: HT DVEŘE)
Vchodové dveře (Zdroj: HT DVEŘE)

Nekupujte dveře z nekvalitního materiálu

Máte rádi plast? Sice se dobře čistí, ale jako materiál pro vchodové dveře do rodinných domů je vyloženě nevhodný. Ano, sice je levnější, ale může vás přijít opravdu draho. Zatímco dveře v bytovém domě nejsou vystaveny vlivu počasí, ty v rodinném domě si s ním potřebují poradit každý den. A plasťákům to moc nejde. Nedokáží totiž odolat vlivům počasí, často si příliš sedají a začínají drhnout.

Dokážete si asi představit, že jejich životnost není příliš dlouhá. Pokud tedy vybíráte vstupní dveře do rodinného domu, měli byste ideálně vybrat ty, které mají povrch potažený PVC fólií. Ta si snadno poradí jak se změnami teplot, tak s dalšími neduhy počasí. A ještě se opravdu snadno udržuje.