Vzduchotechnika zvýší kvalitu vašeho bydlení Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Vzduchotechnika je základem zdravého dýchání v rodinných domech, bytech, kancelářích, obchodních centrech a dalších vnitřních prostorách. Slouží k větrání a zajišťuje přívod a odvod vzduchu z interiéru. Pokud se vám v uzavřeném prostoru špatně dýchá, problém bude pravděpodobně ve špatné ventilaci vzduchu. Dobré větrání přivede do místnosti čerstvý vzduch, čímž vám zpříjemní pobyt ve vnitřních prostorách a zvýší komfort a kvalitu bydlení.

Typy vzduchotechnických zařízení rozlišujeme podle způsobu větrání - tedy přirozeného, kombinovaného, nebo nuceného.

Přirozené větrání

Mezi přirozené druhy větrání patří krátkodobé otevírání dveří a oken, šachtové větrání a aerace.
Krátkodobé otevírání oken a dveří je krátké (cca 5 minut) a intenzivní větrání interiéru, kdy se rychle vymění vzduch, ale nestačí vychladnout povrchy stavebních konstrukcí. V létě není tento způsob větrání za příznivého počasí nutný.

Při šachtovém větrání jsou z větraných místností vedeny větrací mřížky do sběrné větrací šachty. Šachtami bývá vzduch nejčastěji odváděn, ale lze jej jimi i přivádět otvory za topnými tělesy, čímž je v zimě zajištěn ohřev přiváděného vzduchu. Šachtové větrání je zastaralý způsob, který neodpovídá současným požadavkům na kvalitní bydlení, ani požadavkům hygienickým.

Aerace je přirozené větrání regulovatelnými větracími otvory ve střeše a stěnách, které není vhodné pro bytové jednotky a je využíváno především v teplých a horkých průmyslových provozech.
Přirozené větrání
Přirozené větrání
Odvětrání koupelny
Odvětrání koupelny

Kombinované větrání

Přirozený přívod vzduchu a jeho nucený odvod:
Toto takzvané podtlakové větrání je vhodné především pro místnosti se silným znečištěním, například malé kuchyně, pomocné místnosti, sociální zařízení, nebo sklady odpadků.

Nucený přívod vzduchu a jeho přirozený odvod:
Při tomto větrání se z přívodu čerstvého vzduchu vytváří přetlak. Je vhodné pro prostory s malým znečištěním vzduchu, například pro administrativní a jiné veřejné budovy.

Nucené větrání

Jde o nízkotlakové a vysokotlakové větrání, kdy je přívod i odvod vzduchu zajištěn ventilátory. V zimním období je třeba přiváděný vzduch ohřívat, proto je při nuceném větrání součástí úpravy vzduchu i jeho ohřev. Nucené větrání zvyšuje komfort bydlení v zateplených budovách, novostavbách, a budovách s novými, dobře těsnícími okny.

Teplovzdušné vytápění

Chceme-li vzduchotechnikou i vytápět interiér, je nutné zvýšit výkon výměníku o tepelné ztráty větraného interiéru – vzduch přiváděný do místnosti musí mít vyšší teplotu, než je teplota vzduchu v interiéru.
Ventilace
Ventilace
Ventilace
Ventilace

Vzduchotechnická zařízení

Vzduchotechnická zařízení dopravují a upravují vzduch v uzavřených prostorách. Přiváděný vzduch může být tepelně upraven a obohacen o vzdušnou vlhkost a odpadní vzduch je odveden ven. Vzduchotechnická zařízení je také možné doplnit o funkci chlazení nebo rekuperaci. Vzduchotechniku lze využít v administrativních budovách, ale i v bytových jednotkách. Při správně navrženém a provedeném konstrukčním řešení může být návratnost investice do vzduchotechniky velmi krátká. Proto je vhodné zajistit si komplexní dodávku od jedné firmy, která zpracuje projekt, vytvoří cenovou kalkulaci, zajistí dodávku vzduchotechnického potrubí včetně příslušenství, montáž a demontáž zařízení a potrubí, servis a revize, které jsou důležité pro hygieniky a kolaudační řízení. Revize je nutné provádět každé dva roky.

Zdroj: www.airmont.cz

Zdroje použitých fotografií: www.airmont.cz, www.shutterstock.com
Ventilační sestava před instalací
Ventilační sestava před instalací
Ventilace
Ventilace
Ventilace
Ventilace
Ventilace
Ventilace