Konev nebo automatickou závlahu? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Dříve než rozhodnete o vzhledu své budoucí zahrady, je vhodné zamyslet se i nad tím, kolik volného času chcete do její údržby investovat. Většinu problematických detailů lze vyřešit už ve fázi projektu či při plánování vlastní realizace s architektem nebo realizační firmou, ale zajištění pravidelné zálivky bude většinou na vás. Tradiční metodou je konev eventuelně zahradní hadice. Oba případy jsou časově i fyzicky velmi náročné. Nevýhodou je nejen nutnost fyzické přítomnosti obsluhy, ale i nerovnoměrná distribuce vody po ploše.

Řešením je automatický zavlažovací systém. Jeho návrh vychází z rozložení výsadeb a travnatých ploch na zahradě a z dostupných zdrojů závlahové vody. Jako zdroj vody lze využít veřejný vodovod. Další možností je využití podzemní vody z vrtu či studny. Částečně, i když s jistými komplikacemi lze využít i vodu srážkovou.

Výhodou veřejného řádu je konstantní kvalita zdroje a jeho stálý výkon a tlak bez využití dalších pomocných čerpadel nebo akumulace. Nevýhodou je samozřejmě cena vody, která navíc pravidelně stoupá. Při použití vody ze studny nebo vrtu získáváme opět zdroj konstantní kvality, k jeho využití však potřebujeme další akumulační nádrž a většinou dvojici čerpadel. K nákladům je tak třeba přidat cenu za vyvrtání studny, pořízení a provoz čerpadel.

Srážková voda je ze všech zdrojů nejlevnější. Její využití je však komplikováno nestálou kvalitou, nepravidelným přísunem a nutností filtrace.

Návrh vlastního zavlažovacího systému by měl vycházet z rozdělení zahrady na jednotlivé sektory s podobnými podmínkami a nároky na potřebu vody. Travnaté plochy v zahradě jsou většinou zavlažovány výsuvnými postřikovači zabudovanými přímo v ploše trávníku. Lze vybrat postřikovače nejen s různou výškou výsuvu a velikostí pokryté plochy, ale také s tvarem zavlažované plochy.
Foto: BAOBAB, automatické zavlažování zahrady
Foto: BAOBAB, automatické zavlažování zahrady
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), různé způsoby zavlažování (konev, hadice a systém)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), různé způsoby zavlažování (konev, hadice a systém)
Velké plochy keřů a výsadeb jsou nejčastěji zavlažovány pomocí kapkovací hadice, kterou položíme na zeminu v kořenovém prostoru rostlin. U některých typů rostlin a výsadeb se používají i nadzemní postřikovače či mlžiče, eventuelně kapátka s různou intenzitou průtoku.

Celý systém je řízen pomocí řídící jednotky a elektromagnetických ventilů, které pouštějí vodu do jednotlivých sekcí. Samozřejmostí je i čidlo srážek, které systém odstaví v případě deště.

Největší nevýhodou automatického zavlažovacího systému je vysoká vstupní investice. Hlavními výhodami naopak jsou:
  1. Automatický provoz s možností nastavení optimálního času i intenzity závlahy dle potřeby rostlin.
  2. Úspora vody, která je distribuována rovnoměrně a v dávkách potřebných pro jednotlivé typy porostů.
  3. Možnost aplikace tekutých hnojiv adresně a v optimální koncentraci.
Rozhodnutí je samozřejmě na zákazníkovi, ale výsledky hovoří jednoznačně pro automatický závlažovací systém.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), automatické zavlažování trávníku
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), automatické zavlažování trávníku
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), zavlažovací systém napojený na běžnou hadici
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), zavlažovací systém napojený na běžnou hadici
BAOBAB - péče o zeleň, s.r.o. Poslat poptávku