Okna je třeba účinně zastínit Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Staromilci jistě nedají dopustit na klasické stínění textiliemi. Závěsy a záclony rozmanitých barev a vzorů v kombinaci s různými sponami a dalšími ozdobnými prvky představují dnes nepřeberné množství možností. Doby, kdy záclona směla být pouze čistě bílá a unifikované plastové kroužky na zavěšení se sháněly pod pultem, jsou však pryč. Garnýže a tyče na zavěšení mají často tak zajímavý vzhled, že samy o sobě působí jako dekorace. Vedle klasických dřevěných se prosazují kovové s nejrůznějšími povrchovými úpravami a zajímavými koncovkami všech tvarů.

Paleta možností je širší

Novějším trendem ve stínění jsou ale žaluzie. Velmi rozšířené jsou dnes horizontální žaluzie, které mohou být umístěné před zasklením nebo přímo v meziskelním prostoru. Zde odpadá potřeba jakékoli údržby. Meziskelní žaluzie však nelze použít u izolačních skel. Meziprostor je u nich totiž vyplněn vzácnými plyny (například argonem).

Konstrukční provedení je buďto šikmé nebo plně domykatelné, které v poslední době nabývá na oblibě. Při úplném přiklopení jsou mezi jednotlivými lamelami tak nepatrné mezery (průhledy), že opticky vnímáme žaluzii jako jednolitou plochu. Velmi to ocení lidé, kteří pro dobrý spánek potřebují úplnou tmu.

U některých typů je horní nosič žaluzií vyřešen univerzálně. Dá se připevnit jak na stěnu, tak na strop okenního výklenku. Toto umístění ale uživateli sníží výhled z okna.

Jaký materiál zvolit?

Velmi běžné jsou hliníkové žaluzie. Jako další varianty nabízí trh žaluzie plastové nebo textilní. Stylové, ale poměrně drahé jsou dřevěné. Mezi mini kralují bambusové. Ty patří mezi takzvané designové žaluzie. Hodí se pro náročné uživatele, pro které je funkčnost a praktičnost výrobku samozřejmostí a vedle ní vyžadují i vysokou dekorativní hodnotu.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Dřevo z rychle rostoucího bambusu je dnes opravdu trendy, vyrábí se z něj nejrůznější interiérové doplňky. Vysoký obsah křemíku mu dává tvrdost a pružnost. V případě žaluzií se nepoužívá masiv nýbrž lepené štěpy. Díky tomu jsou lamely vysoce odolné proti zkroucení vlivem vlhka. Jejich povrch je chráněný důkladnou vrstvou laku. Ten obsahuje složky chránící před UV zářením a tedy i před vyblednutím.

Samozřejmě veškeré typy rolet, které jsou dnes na trhu, nabízejí podobnou variabilitu v materiálech jako žaluzie. Ty modernější lze ovládat motoricky. Box, do kterého roleta při stáčení zajíždí, bývá vyroben z válcovaného hliníku.

Méně běžným typem žaluzií jsou žaluzie vertikální. Jejich lamely jsou svislé a pohybují se v horizontální drážce horního profilu. Ten je většinou vyroben z hliníku. Lamely z PVC lze natočit do různých úhlů a také shrnout ke straně pomocí lanek či řetízků.

Můžete také zvolit lamely textilní s antistatickou úpravou. Nebude se vám na nich usazovat prach. Mají podobu pásů, jejich šířku si můžete zvolit z několika standardních rozměrů. Montáž je poměrně jednoduchá. Barevná variabilita stejně jako u horizontálních žaluzií obrovská.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Venkovní stínící systémy

Co se týká systémů umísťovaných mimo interiér, nejrozšířenější jsou opět žaluzie. Přirozené osvětlení jimi můžete regulovat plynule, protože jsou nastavitelné do několika poloh. Zachycují přímé sluneční záření a chrání před jeho škodlivými účinky vás i interiér. To je velmi důležité. Na kobercích, nábytku a podobně může slunce napáchat nevratné škody. Nestínění tedy může vyjít velmi draho.

Umístěním žaluzií do exteriéru také velmi účinně ovlivníte tepelné klima v místnostech. Chráníte je před horkem, zimou, škodlivým zářením i průvanem. A k tomu jako bonus navíc ještě před hlukem, prachem, zvědavými pohledy a násilným vniknutím. Že venkovní rolety a žaluzie znesnadňují vloupání je dávno známo z policejních statistik.

Venkovní rolety se vedle žaluzií instalují dnes nejen na rodinné domy, ale i na okna domů bytových. Způsoby ovládání jejich pohybu a polohy jsou různé. Nejjednodušší je manuálně jako u žaluzií. Další možnost je elektricky s pomocí ručního spínače na zdi či elektronicky dálkovým ovládáním. U posledně jmenovaného způsobu je možnost napojení i na centrální počítač, který řídí funkce domu. Někomu to zní jako hudba budoucnosti, ale takových domů přibývá. Nejde o výstřelek. Větrání, topení a stínění řízené přesně podle teploty a momentálního počasí může majiteli ušetřit spoustu peněz.

Rozdíl mezi jednotlivými typy rolet je ve tvaru boxu, do kterého zajíždějí. Jde o ochranné pouzdro, které u některých typů rolet není nutnou součástí. Roleta bez pouzdra vyjde levněji. Například v prašnějším prostředí se ale pouzdro doporučuje jako ochrana navíjecího mechanismu před znečištěním.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Markýzy

I zde je výběr mezi ručním a elektrickým ovládáním s pomocí motorku. Stínící látka je vyrobena z  akrylového vlákna. To má dlouhou životnost a stálobarevnost. Kromě stínění oken se markýzy běžně používají i na balkony a terasy, nebo stínění výloh obchodů a venkovních posezení například kaváren.

Kde vybírat a nakupovat?

Jako i další druhy zboží jsou stínící systémy k dostání i na internetu. Kamenné obchody ale většinou disponují vzorkovnou, kde si můžete zboží doslova osahat. Horizontální žaluzie lze namontovat do všech tvarových typů oken. Zákazníkům s atypickými rozměry oken vyjdou výrobci vstříc zhotovením žaluziových nebo roletových systémů na míru. Týká se to i střešních oken. Standardem u skutečně renomované firmy by měla být předchozí bezplatná konzultace a odborná montáž.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)