Zapařená koupelna: Jak se vypořádat s vlhkostí, než začnou opravdové problémy? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Jsou rady, za které nejsme rádi. Když například řešíme problém s nepříjemnou vlhkostí v koupelně, a někdo nám v dobrém doporučí, že se máme sprchovat méně, ideálně vůbec, nechce se nám děkovat. Pojďme se teď podívat na rady, které zmíněnou komplikaci řeší o trochu kreativněji.

Klasikou, která je naprosto funkční, je pravidelné větrání. Nic vám snadněji s vlhkostí nepomůže. Větrat se dá oknem i při samotném sprchování, jen by to v zájmu zdraví sousedů chtělo investovat do neprůhledného skla. Sluncem zalité koupelny jsou osvědčený model, protože na prozářených plochách se plísním ani za mák nelíbí. Jenže co v případě, že v projektu vašeho domu/bytu na okno v koupelně nezbylo místo? Architekti do obvykle řeší vzduchovodem

Občas je dobré se přesvědčit, zda někam opravdu ústí a není jen jednostranně zaslepeným otvorem, vedoucím za přepážku dláždění. Poměrně nenáročným způsobem, jak se vypořádat s vlhkostí, může být kontrola krytů odvětrávání. Třeba jsou jen zaklopené. A když tomu tak není? Zkuste se v zájmu kvalit koupelny vzdát drobného kousku soukromí, a nechávejte do místnosti otevřené dveře. Klidně po celý den. Vyvětrávání je základ.

Kam může slunce, tam nechodí plísně.
Kam může slunce, tam nechodí plísně.

Je to všechno na vodě

Druhý soubor řešení začíná u samotného zdroje, tedy u sprchy. A ne, nejsou to příjemná ani důmyslná řešení. Rozložte třeba sprchovací epizody v rámci rodiny do celého dne. Pokud se koupelna mění každý večer na saunu na celé dvě hodiny konstantního sprchování, je to pak kondenzační nálož. Když se to samé odehraje v třech kratších úsecích mezi vyvětráváním, je to snesitelnější. Sprchy si dávejte kratší, a o něco chladnější. Na otužování není nic špatného, ne? 

Pokud máte hubici sprchy s nastavovacím proudem, vynechejte všechny ty jemné mlžící a rosící programy. V kombinaci s horkou vodou tím jen usnadňujete zapaření místnosti. Anebo můžete zvážit pořízení vany. Odpar z ní není tak výrazný, lidé se ve vyloženě padesátkové vodě většinou nekoupají, tedy pokud netrénují na návštěvu termálů. Jste vanový typ? Zkuste si nejprve napustit třetinu koupele studenou vodou, a pak do ní teprve pusťte teplou. Pára se konat nebude. U teploty se zastavíme i v následujícím bodě.

Je to prosté: když vanu zpočátku napustíte studenou, pára se pak nekoná.
Je to prosté: když vanu zpočátku napustíte studenou, pára se pak nekoná.

V prohřáté koupelně je lépe

Ke kondenzaci potřebujeme, aby se horká pára stýkala se studeným povrchem. Když o kondenzaci nemáme zájem (a to opravdu nemáme), můžeme nejprve zkusit eliminovat prochladlé, studené povrchy. Zkuste si v předstihu před večerní koupelí a ranní hygienou zatopit. S průměrnou teplotou u interiérových stěn nad 15°C se problémy nedějí. Případně pomůže instalace žebříkového nástěnného topení, úplně nejlepší pak je podlahové vytápění. 

Náklady jsou sice nemalé, ale v situaci, kdy řešíte, že se vám proplesnivělá koupelna sesune na hlavu to zase tak zlé není. Méně drastickou formou pro ne tolik akutní řešení komplikací může být instalace lokálního zdroje tepla. Poměrně populární jsou dnes „nezamlžitelná“ vyhřívaná zrcadla. Ani si nevšimnete, že je tu něco jinak. Ale k základním řešením postačí, když si ke sprchování zapnete dočista obyčejný větrák. Výrazně se tím kondenzace sníží. 

Obyčejný větrák udělá své.
Obyčejný větrák udělá své.

Sušička vzduchu, hračky pro kutily

Fandové technických řešení možná sáhnou po interiérové čističce vzduchu (a ne, nemusí to být mašiny velikosti pračky, k dostání jsou i litrové policové modely na baterky), lidé milující květiny vyzkouší ozelenit koupelnou kapradinami v květináčích (ty vzdušnou vlhkost lapají), kutilové možná upřednostní box se suchých substrátem nebo gelem. Nabízí se také anti-kondenzační nátěr stěn, který vodu sráží k podlaze a výlevce. Každá z variant má své pro a proti, ale rozhodně jsou lepší cestou k řešení, než nedělat vůbec nic. Pokud ale chcete předcházet vzniku plísní a hrubých nečistot, nebojte se koupelnu po každém použití vysušit. Nezanechávejte za sebou louže. Vysrážená voda totiž všechno dělá jen horší, a svou vytrvalou přítomností útočí na všechny povrchy.

Až zenová čistota prostoru je úplně na místě
Až zenová čistota prostoru je úplně na místě

Rada na závěr? Aby stěny mohly dýchat

Na úrovni prevence se vyplatí zmínit ještě jednu drobnost: pokud vás trápí vlhkost v koupelně, nesušte tam prádlo. Každá mokrá osuška nebo dokonce sušák s prádlem přidává do mikroklimatu další mililitry vody. Dá se také doporučit, aby byl prostor koupelny co nejméně „komplikovaný“, tedy zastavěný nábytkem až ke stěnám. Nevyplatí se tu také skladovat zásobu ručníků, protože ty vzdušnou vlhkost postupně nasávají, a plesniví. Vlhkost je pozváním pro plísně, usazené plísně pak značí, že problémy se budou jen zhoršovat. Začněte je řešit, než bude pozdě. 

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com, pixabay.com

Absence překážek i zdrojů dodatečné vlhkosti se cení.
Absence překážek i zdrojů dodatečné vlhkosti se cení.