Podlahové vytápění RAUTHERM SPEED - technologie suchého zipu (Zdroj: REHAU) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Celoplošné systémy vytápění a chlazení REHAU nacházejí v poslední době čím dál větší uplatnění u staveb administrativních budov, municipálních objektů, komerčních staveb ale i rodinných či bytových domů. Jedním ze způsobů je standardní podlahové vytápění, možné je však i stropní chlazení nebo systém BKT, to znamená temperování betonového stropu. Tyto systémy mají celou řadu výhod, ale současně jsou představitelem ekologického řešení a ekonomického provozu. 

Efektivita a zdraví především

Nejvýznamnějším benefitem plošných systémů vytápění a chlazení je efektivita, neboť sálání tepla, respektive chladu, se odehrává rovnoměrné v celé ploše. To jiné systémy neumí. Výhoda spočívá v pozvolném celoprostorovém předávání tepla/chladu od zdroje (podlaha nebo strop) k předmětům a zařízení místnosti a následně na člověka. Na tomto způsobu vytápění je rovněž pozitivní, že je možné vytápět místnost minimálně o 1 až 2 °C méně než je obvyklé, protože pocitová teplota člověka je z principu postupného předávání tepla vyšší. Uživatel tak má příjemný a komfortní pocit z vnitřního prostředí dlouhodobě. Stranou není ani další faktor, kterým je zdravotní hledisko. Při sálání se totiž nevíří prach a při módu chlazení nedochází k tepelným šokům, jako v případě klasické klimatizace, která se zapne v horkých letních dnech. To je pro člověka pochopitelně přijatelnější a zdravější. Velkoplošné systémy jsou proto extrémně vhodné pro všechny uživatele s různým alergickým onemocněním, jsou také vhodné pro děti a nevadí domácím mazlíčkům i v případě podlahových systémů. Pro doplnění – při chlazení není slyšet žádný hluk. Bonusem navíc je prostorový komfort – při velkoplošných systémech nikde nic nepřekáží, takže v prostoru si architekt a uživatel může dělat co chce. 

Alternativa pokládky topného potrubí podlahového vytápění (Zdroj: REHAU)
Alternativa pokládky topného potrubí podlahového vytápění (Zdroj: REHAU)

Ekonomika a komfort

V celoplošných systémech REHAU proudí teplonosná látka o teplotě maximálně 25 až 30 °C, což je výrazně menší hodnota než u konvenčních systémů, kde můžeme naměřit i 70 °C. Z toho jednoznačně vyplývá, že ohřev této látky není tak energeticky náročný. Ekonomika provozu se jeví jako zásadně úspornější. Abychom mohli naplno využít všech výhod systému, zejména pak efektivity provozu, je nutná „chytrá“ regulace, která bude řídit provoz po celý rok. REHAU doporučuje použít nejnovější verzi regulace NEA SMART 2.0. Za ideální z hlediska průběhu teplotního spádu (potažmo komfortu uživatele) se považuje systém podlahového vytápění a stropního chlazení. Celoplošné systémy jsou nejvýhodnější tehdy, je-li zdrojem energie tepelné čerpadlo, ale je možné je napojit také na konvenční kotle. 

Nezbytná chytrá regulace řídí tepelný komfort v interiéru NEA SMART 2.0 (Zdroj: REHAU)
Nezbytná chytrá regulace řídí tepelný komfort v interiéru NEA SMART 2.0 (Zdroj: REHAU)

Značka REHAU

REHAU má v oblasti celoplošných systémů vytápění a chlazení dlouholeté zkušenosti a tradici. Čerpá z obrovského počtu instalací a tím i zkušeností. Nabízí širokou a bezkonkurenční paletu alternativních systém pro naprostou většinu situací.

Systém podlahového vytápění Varionova (systémová deska a mokrá 	pokládka) (Zdroj: REHAU)
Systém podlahového vytápění Varionova (systémová deska a mokrá pokládka) (Zdroj: REHAU)

Co je systém BKT?

Tento systém je založen na principu tepelného temperování betonového stropu a platí pro něj všechny výhody sálavých systémů uvedených výše. Můžeme jej přirovnat k efektu kostela, u kterého silné stěny umí naakumulovat velké množství tepla i chladu a následně jej pozvolna předávat do interiéru. Proto vnímáme v parném létě uprostřed kostela příjemný chládek. Ekonomika je výhodná s tepelným čerpadlem a chladicím modulem. 

Stropní vytápění a chlazení - RAUTHERM potrubí přichyceno na betonový 	masiv (projekt Šantovka) (Zdroj: REHAU)
Stropní vytápění a chlazení - RAUTHERM potrubí přichyceno na betonový masiv (projekt Šantovka) (Zdroj: REHAU)

Alternativa k BKT

Pokud není možné topné potrubí integrovat přímo do betonového stropu nabízí REHAU alternativní řešení, při kterém je topné potrubí fixováno na spodní stranu betonového stropu a následně zakryto omítkou, případně je součástí sádrokartonového podhledu – tzv. suchá cesta, což je vhodné například u rekonstrukcí starších objektů.

Jurmala (Zdroj: REHAU)
Jurmala (Zdroj: REHAU)

Výhody v nevýhody?

Za nevýhodu je veřejností často označovaná vyšší počáteční investice, jenže málokdo počítá se všemi náklady u konvenčních systémů a v konečném součtu rozdíl není tak velký. Bohatě se však odmění úsporou nákladů během provozu a nejvyšším uživatelským komfortem. Základem úspěchu je ovšem chytrá regulace. U systémů BKT je nutné hlídat rosný bod, to znamená maximální teplotu chladicího média min 16 spíše 18 °C. Příjemné a zdravé prostředí se ničemu nevyrovná!

www.rehau.cz