Žaluzie jsou jednou z alternativ, jak nechat slunce za okny. Nejenže dovnitř nepustí slunce, ale také zvědavé pohledy zvenčí, takže dokážou interiéru a tedy i vám zachovat soukromí. Jsou velice praktické a zároveň moderní. Dá se říci, že patří mezi nejoblíbenější stínicí techniku a to i pro cenovou dostupnost a jednoduchou montáž. Žaluzie si však nenašly uplatnění pouze v interiéru, brzy si našly cestu na okna i zvenčí. Dokážou tak dokonale splynout a s fasádou a okny harmonizovat.

Žaluzie patří mezi cenově nejdostupnější stínící prostředky. Dalším jejich plusem jsou dlouhá životnost a nenáročnost na údržbu. Lze je snadno ovládat šňůrkou, řetízkem, klikou, ale i elektromotorem a dálkovým ovladačem.

Interiérové žaluzie

Žaluzie pro interiéry reagují jednoduchým ovládáním na světlo v místnosti. Dokážou světlo téměř utlumit nebo interiér skrýt před ostrými slunečními paprsky a přesto mu zachovat dostatek jasu a světla. Žaluzie jsou tvořené z mnoha horizontálně či vertikálně uspořádaných lamel, kterými se různým překlápěním reguluje intenzita denního světla. Nejčastěji jsou vyráběné z hliníku, je však možné objednat je i ze dřeva a těm jistě neodolají milovníci přírodního stylu. Dřevěné žaluzie jsou obvykle opatřené povrchovou úpravou, která dřevo chrání před vlhkem a praskáním. Jsou ale také vysoce odolné proti oděru. Naprosto nejoblíbenější jsou však žaluzie hliníkové, jejichž výběr je skutečně obrovský, od bílé až po nejrůznější barevné odstíny. Pamatujte však, že tmavé odstíny interiér příliš ztmaví, zakrátko se mohou okoukat a působit lacině. Bílá barva může sluncem zase získat nažloutlý tón. Ideální je držet se v tomto případě při zemi a vybírat žaluzie s jemnou metalízou, např. stříbrné či zlaté. Zatímco stříbrné se hodí do bílých plastových oken, zlatá metalíza vynikne na  oknech dřevěných. Žádným nováčkem nejsou žaluzie ani na střešních oknech, kde už prošly několika vylepšeními. Ideální jsou meziokenní žaluzie, na které je třeba pamatovat už při stavbě ve fázi objednávání oken. Montují se totiž do oken s izolačním dvojsklem. Při tomto kroku se provádí minimální zásah do okna, žaluzie s oknem dokonale splyne a navíc nikterak nenaruší izolační schopnosti skla. Takové žaluzie i víc vydrží a pochopitelně se vůbec neudržují.
FOTO: HELLA
FOTO: HELLA
Interiérové žaluzie jsou kromě horizontální klasiky dodávané také jako vertikální. Ty se vyrábějí ze speciálního materiálu, konkrétně z polyesteru, PVC, bavlny a skelného vlákna. Nejčastěji jsou k vidění v kancelářích, výborně se však hodí pro velká okna či výklenky v rodinných domech či bytech. Tyto žaluzie se totiž jako jediné dodávají také v oblouku. Nejenže chrání interiér před sluncem, zároveň na okně vkusně nahradí záclony či závěsy. Další možností jejich využití v interiéru je použití jako dělicí stěna, která tak může být nejen praktická, ale také dekorativní. Tyto žaluzie jsou nenáročné na údržbu a je možné je snadno utřít vlhkým hadříkem. Při větším zašpinění je ale můžeme nechat vyčistit. V tomto případě se však může cena u jednotlivých čistících firem poměrně dost lišit, takže je dobré se na ni informovat předem. V některých případech se vyplatí pořídit vertikální žaluzie nové, pokud jsou ty staré silně zašpiněné. Čistící firma žaluzie snadno vyčistí, vy je však musíte kompletně rozebrat a nechat čistit pouze textilii, což je poměrně titěrná práce.
FOTO: HELLA
FOTO: HELLA
Venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie jednoznačně patří mezi nejpoužívanější exteriérový stínící prvek. Oproti předchozím typům tyto žaluzie dokážou zatemněním snížit teplotu v místnosti, čímž v interiéru získáte příjemné klima. Výhodou je možnost přirozeného větrání bez nutnosti snížení sluneční ochrany. Kromě toho jsou zajímavým doplňkem a fasáda s nimi vypadá mnohem lépe. O to pak víc, jsou-li s ní skutečně citlivě sladěné. Nejlépe ale vyniknou na velkých budovách, čehož si je řada společností vědoma a volí je jako architektonickou tečku svého sídla. Venkovní žaluzie lze ovládat klikou, šnůrou nebo elektropohonem, záleží jen na vašich nárocích. Při jejich výběru se informujte, zda jsou opatřené PVC těsněním mezi jednotlivými lamelami, které zajistí, aby za větru nebyly hlučné. Bez těsnění se totiž při silnějším větru snadno stane, že na sebe kovové lamely narazí, což může být pro náš sluch mnohdy dost nepříjemné.

Záleží jen na vás, pro jakou variantu stínící techniky se rozhodnete. Pokud si svoju volbou nejste jisti, obraťte se na skutečného profesionála. Například společnost HELLA stínící technika s.r.o. nabízí kompletní sortiment stínící techniky, od nejrůznějších druhů žaluzií a rolet až po markýzy.
FOTO: HELLA
FOTO: HELLA
HELLA stínící technika s.r.o. Poslat poptávku