Pozor na jedovatou zeleninu, nezralou i zralou, dovede pěkně potrápit

Pozor na jedovatou zeleninu, nezralou i zralou, dovede pěkně potrápit

Ano, některá zelenina může být i jedovatá, může nám způsobit zdravotní potíže. V žádném případě ale nechceme tímto článkem vyvolávat nějakou paniku. Abychom se zeleninou otrávili až smrtelně, museli bychom pozřít takové množství, že je to nereálné, navíc není zelenina ve své „jedovaté“ podobě vlastně ani konzumovatelná.

Uvařená zelenina je prima. Teplem se umí stát nejen stravitelnější, ale i zdravější

Uvařená zelenina je prima. Teplem se umí stát nejen stravitelnější, ale i zdravější

Vitamíny jsou považovány za středobod zdravé výživy, a v žádném vyváženém jídelníčku by rozhodně chybět neměly. To samozřejmě platí. Jen je třeba pohlídat si, v jaké formě onu vitamíny našlapanou zeleninu konzumujeme. Ne vždy totiž do sebe se syrovou zeleninou dostaneme těch vitaminů nejvíc. Která zelenina je zdravější až poté, co se tepelně upraví?

V Holandsku vítězí zdravý selský rozum, drastické snížení emisí dusíku a čpavku se odkládá

V Holandsku vítězí zdravý selský rozum, drastické snížení emisí dusíku a čpavku se odkládá

Nizozemsko je údajně jedním z největších producentů emisí skleníkových plynů v Evropě a právě holandské zemědělství se na celkových emisích podílí 46 procenty. Jenže právě plán snížit drasticky emise dusíku a amoniaku do roku 2030, čili roku takzvaného Green Dealu, zvedl farmáře ze židlí. Vláda jako by dle nich vzbuzovala dojem, že vůbec nedomyslela možné sociální dopady takového kroku.

Milujete rajská jablka? Jaká rajčata vám budou nejvíce chutnat?

Milujete rajská jablka? Jaká rajčata vám budou nejvíce chutnat?

Rajská jablka sice pochází z Ameriky, ovšem poté, co se dostala do Evropy, měla dlouho prapodivný osud. Až za francouzské revoluce prý navrhl horlivý kuchař republikánům, aby jedli červené plody rajčat na znamení oddanosti revoluci. A rajčata se rychle stala fenoménem. Navíc se prý v Evropě rajčata objevila na jihu před osmi sty až tisíci lety zcela přirozeně, ovšem nebyla konzumována.

Rychlení dýní začíná. Vyznáte se v dýních? Jaké pěstovat a k čemu jsou dobré?

Rychlení dýní začíná. Vyznáte se v dýních? Jaké pěstovat a k čemu jsou dobré?

Které dýně jsou jedlé, a které především k dekoraci? Existují nejedlé dýně anebo lze konzumovat úplně každý druh a odrůdu? Dýňománie začíná na jaře, podržte si klobouky, bude to fičák, který skončí podzimním kláním o největší dýně nejlepších dýňopěstitelů. A samozřejmě také vyřezáváním halloweenských svítících strašidel právě z dýní.

Jak nakrájet cibuli, aniž byste začali slzet? A proč se to děje?

Jak nakrájet cibuli, aniž byste začali slzet? A proč se to děje?

Pamatuji si to, jako by to bylo včera. Před rokem 1990 jsme jezdili na pravidelné zemědělské brigády a jednou z nich byla sklizeň cibule. Na poli se před slzením utéct nedalo, byť jsme cibuli neloupali a nekrájeli, jen sklízeli. Všude cibule a všude slzy. Zato v zákulisí nám pak ukázali, jak se to při zpracovávání cibule dělá. Na stůl se postavilo několik obrovských hrnců s horkou vodou a bylo. Nevím, jestli nám tehdejší pracovnice JZD natolik vsugerovaly, že to pomáhá, až jsme si to opravdu i mysleli anebo voda skutečně zabrala.

Taro, to je výživný kořen kolokázie jedlé. Vyzkoušejte zdravou a originální pochoutku

Taro, to je výživný kořen kolokázie jedlé. Vyzkoušejte zdravou a originální pochoutku

Taro kořen je doslova zázrak nabitý vitamíny a minerály. A kromě toho, že výborně chutná, také léčí. Bohužel právě tuto delikatesu dosud ochutnal jen málokdo z nás a také se u nás nepěstuje, jelikož jde o druh, kterému prospívá klima tropické a snese i subtropy. Ovšem v našich obchodech již tento sortiment najdete, tedy především v těch asijských. Proč právě taro kořen vyzkoušet?

Zeleninu naši předci uskladňovali v takzvaných krechtech

Zeleninu naši předci uskladňovali v takzvaných krechtech

Krechty nejsou zdaleka jen historickým způsobem skladování zeleniny, někde se krajově dokonce praktikuje dodnes. A proč? Jde o nejjednodušší možný a přitom velice účinný způsob uskladnění. Co je to krecht? Jednoduše řečeno vlastně jáma v zemi.

Správně skladované palice česneku mohou vydržet až do jara

Správně skladované palice česneku mohou vydržet až do jara

Skladování je u česneku tím nejdůležitějším. Ostatně má tuto vlastnost společnou s další zeleninou a ovocem. Dlouhodobě můžeme skladovat třeba také cibuli, dýně, kořenovou zeleninu, brambory a jablka. Každá plodina vydrží skladovaná za ideálních podmínek různě dlouhou dobu, ovšem právě sklizený česnek může být v dobré kondici ještě v březnu následujícího roku. A více jak půl roku skladování, to je už pořádně dlouhá doba.

Petržel listovou a nebo kořenovou, obě zlepší chuť i posílí zdraví

Petržel listovou a nebo kořenovou, obě zlepší chuť i posílí zdraví

Petržel ve vývarech a v polévkách je snad naprosto nezbytná, nejlépe ta čerstvá. Lze jí však také dochucovat saláty a jiné pokrmy, dozdobit chlebíčky a lahůdkové mísy, ale také vařit omáčky. Ostatně třeba základ oblíbenou české pochoutky jménem svíčková tvoří právě kořenová petržel spolu s mrkví a celerem. Jaký je rozdíl mezi petrželí kořenovou a listovou?