
Moderní kuchyni vévodí sklo
Stejně jako nám módní návrháři každoročně diktují, jaké barvy či střihy oblečení jsou právě „in,“ přicházejí s novými trendy také bytoví architekti. A právě sklo je v současné moderní kuchyni na špici.
Chcete, aby byla i vaše kuchyně moderní? Nechte se inspirovat nejnovějšími i budoucími trendy.
Stejně jako nám módní návrháři každoročně diktují, jaké barvy či střihy oblečení jsou právě „in,“ přicházejí s novými trendy také bytoví architekti. A právě sklo je v současné moderní kuchyni na špici.
Nová kuchyně je opravdovou výzvou, především místem praktickým, funkčním, ovšem určitě se nevyplatí rezignovat na vzhled a také na luxus.
Při vybírání kuchyně stojí na samém začátku otázka: „Jaká vlastně má být?“ Možností existuje přirozeně více, záleží na vkusu a představách majitele. Přinášíme několik tipů na kuchyň, která odpovídá současným trendům. Naprosto viditelným trendem je snaha, aby se zóna pracovní a obytná vzájemně prolínaly. Prolnutí těchto sektorů je dnes snadnější, než by se zdálo, protože současný trend nahrává jednoduchým až strohým tvarům a hladkým plochám. Trendy jsou kuchyně moderní – účelnost a elegance zatlačily útulnost a rustikálnost do pozadí. Výhodou je, že nejste vázáni pouze tím, co nabízí výrobce. Naopak, máte možnost uplatnit individuální vkus a přání. Každá kuchyň tak může být originálem a to ve všech cenových relacích.
Promyšlená funkčnost s ohledem na daný prostor a příjemné pracovní prostředí jsou prvotní znaky moderní kuchyně.
Přivydělávat se dá různě. Kartičky hokejistů, které jste v dětství opomněli vytáhnout z originálního balení, založili jste je a někde na vás při stěhování vypadly, vám se štěstím mohou vynést na slušný důchod. Teď jen, jestli máte takové klenoty kde střádat. Majitelé domu z Toronta s tím ovšem měli problém.
Technistone, také označovaný jako tvrzený, umělý nebo konglomerovaný kámen českého původu, si rychle získal oblibu mezi designéry, architekty i zákazníky. Díky svému vzhledu a praktickým vlastnostem je oblíbeným druhem tvrzeného kamene.
Pravděpodobně jste již slyšeli, že je naše tělo tvořeno až ze 70 % z vody. Voda je součástí všech tělesných tekutin a je nezbytná pro správné fungování všech našich tělesných orgánů. A tak by mělo být zřejmé, že kvalita vody, kterou pijeme, je nesmírně důležitá. Aby bylo naše tělo optimálně zdravé, měli bychom pít pouze nejčistší vodu.
Potřebu změny zpravidla vycítíme až tehdy, kdy už je pozdě. A to platí i v případě zaneřáděných kuchyní. Teprve v ten moment, kdy se v nich každá aktivita stane nesmírně komplikovaná, začneme přemýšlet, jak to vůbec mohlo zajít tak daleko. Tohle jsou ty přehlížené signály, že vaše kuchyně spěje ke katastrofě.
Kuchyně je srdcem domova – ale snadno se stane také zdrojem frustrace. Na co si dát pozor při jejím návrhu a rekonstrukci, aby se vám v ní lépe žilo? Jakým chybám se vyvarovat?
V moderní kuchyni je důležité nejen kvalitní vybavení, ale i osvětlení, které dokáže podtrhnout atmosféru prostoru. Novy Shelf je elegantní řešení, které kombinuje praktickou poličku s integrovaným LED osvětlením ovládaným gesty. Jednoduché, stylové a maximálně funkční – ideální pro ty, kteří hledají chytré detaily do svého interiéru.
Na designérských trendech je zábavné, jak často se mění a přesouvají. Jsou podobně proměnlivé jako móda. Občas dají vzniknout nějakému silnému proudu, jiné novinky po chvíli upadnou v zapomnění. A letošní rok je v tom opravdu výživný. Nese se v duchu výrazných změn. Které se prosadí, jaké vás mohou oslovit, anebo naopak jen krátce ošálit?
Jako když jste celý den někde zmáčknutí, skrčení a ohnutí. A pak se konečně můžete narovnat, protáhnout a zaklonit. Stejný pocit úlevy pociťovali i majitelé domácnosti, v níž si nechali rozšířit užitný prostor přístavbou, do které vsadili novou nerezovou kuchyni.
Největší zdroje nepořádku v každé domácnosti? Když si odmyslíte hrající si děti a zvířecí mazlíčky, tím nejpravděpodobnějším epicentrem neladu bude pravděpodobně kuchyně. Ta místnost působí trochu neuspořádaně vlastně pořád, i když se v ní zrovna nevaří. Jak se dá tento chronický problém kuchyní vyřešit?
Jsou tam a čekají. Ale na co vlastně? O většině z nich už dávno nevíte. A tak jen vyplňují prostor v ledničce, která se sice jeví být příkladně naplněná, byť je vlastně poloprázdná. Probírka jedlého a nejedlého zboží, které si chladíte na horší časy, vám ušetří dost místa a pomůže s úklidem.
Termín Černý pátek se do historie zapsal hned několikrát. Spojován byl s hospodářskými krizemi, v roce 1869 v USA a o čtyři léta později v Rakousko-Uhersku, a pak taky s velkým pádem na burze v roce 1929. Od té doby se to černě negativní vyznění dost proměnilo. Černý pátek je dnes spíše chápán jako svátek komerce. Po jistou dobu patřil, psychicky i fyzicky, k nejnáročnějším dnům, které prodavači v obchodech na západ od Aše zažívali. Čím to?
Opakování je matka moudrosti. Nesjpíš proto, že spousta chyb se plodí (s prominutím) z blbosti. A vylévat do kuchyňské výlevky cokoliv, co tam nepatří, to už bez prominutí blbost je. Naše vlastní. Často za ni taky platíme, protože tyto naše drobné hříchy a opomenutí se v odpadu rychle posčítají dohromady. Je ucpaný.
Výhled na zasněžené ledovce si rádi dopřejí ti, kteří teď vyráží na sjezdovky v zahraničí. Ale doma, v mrazničce, mrazáku nebo dokonce ledničce o ně nikdo nestojí. Zbavit se namrzlé krusty může být práce na dlouhé hodiny. Anebo taky na pár minut, pokud si necháte poradit.
Osvětlení patří ke každé domácnosti, proto se většinou příliš nezabýváme tím, jaké a kde použít, instalovat. Hlavně, že tam je, ne? Jenže jen to, že v místnostech není šero, ještě neznamená, že lustry a lampy máme na dobrých místech. Umístění osvětlovacích prvků je docela věda. Jak velký rozdíl vlastně umí udělat, to vlastně poznáte, až když je osadíte správně. A co teprve svítidlo nad kuchyňským stolem.
Kuchyně bývá středobodem domácnosti – trávíme v ní mnoho času, ať už při vaření, nebo posezení s nejbližšími. Pokud se však nachází na malém prostoru, není zrovna lehkým úkolem ji uspořádat tak, abychom se v ní cítili dobře a zároveň plnila svou funkci a byla co nejvíce praktická. Při jejím zařizování je proto třeba důmyslně využít doslova každý centimetr. Jak na to, jakou zvolit organizaci a jak dosáhnout útulného bydlení i v malé kuchyni v paneláku? Inspirujte se na následujících řádcích.
Nejnovější výzkumy potvrdily, že mikrovlnné trouby nemohou škodit lidskému zdraví, pokud se používají správně. Kolikrát už, vždyť jde o vynález starý 80 let a první takové zařízení se začalo vyrábět v roce 1947. Takže současní osmdesátníci se narodili v době, kdy se mikrovlnky začaly rozmáhat světem. Co ale naplat, když vám zatelefonuje známý a jeho zoufalý hlas prosí o pomoc. „Potřebuji potvrdit, jestli jsem hlupák já, nebo celá rodina okolo mě. Že prý je naše mikrovlnka už nebezpečná, jedovatá, karcinogenní. A že potřebujeme novou. Taková blbost...“