Dobrý den, rád bych se zeptal na povinnou dobu archivace podkladů stavebního povolení včetně projektů a dokumentace na stavebním úřadě. V roce 2002 bylo vydáno stavební povolení na přístavbu a vestavbu stávající stavby. Stavba ovšem nebyla zahájena ani zkolaudována. Jak dlouho je stavební úřad povinen
archivovat dokumenty/projektovou dokumentaci a vše s tím spojené/ ve svém archívu? Po podání žádosti k přezkoumání dané dokumentace z důvodu neoprávněných stavebních úprav v minulosti, se tyto dokumenty ze dne na den ztratily i na Obecním úřadě, kde byly v kopii doručeny i ze stavebního úřadu z archívu. Bylo mě sděleno, že pokud je to starší budova, je možné, že žádná dokumentace projektová nemusí existovat. Logicky usuzuji, když bylo vydáno stavební povolení v roce 2002, muselo být vydáno na základě projektové dokumentace k dané nemovitosti. Bohužel v tuto chvíli na stavebním úřadě není. Stavebník, kterého se to týká a který v minulosti pochybil a nezákonně prováděl stavby v rozporu se stavebním zákonem, je nyní v pozici, že je nepostihnutelný a tudíž může projektovou dokumentaci zkreslit znovu podle nynějšího skutečného stavu. Jak se může bránit postižená strana, která stížnost podala z důvodu neoprávněných stavebních úprav? Stavební úpravy byly prováděny před rokem 2002 bez stavebního povolení! Pozn. v roce 2002 mě, jako účastníku stavebního řízení, bylo povoleno nahlédnout do projektové dokumentace, tedy vím, že byla zkreslena. Je tedy možné i stavební úřad sankciovat za ztrátu této dokumentace? Ve státním archívu tato dokumentace prý ještě po tak krátké době nemůže být. Kde tedy je? A jaké je možné řešení? Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď

V souladu s ustanovením § 125 stavebního zákona je stavebník povinen uchovávat projektovou dokumentaci skutečného provedení stavby po celou dobu trvání stavby. Další vyhotovení projektové dokumentace je uchovávána v archivu stavebního úřadu a případně na příslušné obci. Pokud však stavba nebyla zahájena, pozbylo stavební povolení po dvou letech od jeho nabytí právní moci platnost. V tomto případě je bezpředmětné dál dokumentaci uchovávat, protože předmětná stavba vlastně neexistuje. Z vlastní zkušenosti vím, že se dokumentace některých staveb nepodaří vyhledat jak u vlastníka, tak ani na stavebním úřadě. I na toto pamatuje zmíněné ustanovení § 125, kdy stavební úřad nařídí vlastníkovi pořízení zjednodušené dokumentace (pasportu stavby). Pokud však máte dojem, že se některá část dokumentace stavby ztratila účelově, nezbývá než se obrátit se stížností na příslušný stavební úřad a pokud ani zde neuspějete, tak na jeho nadřízený orgán, kterým je krajský úřad.

Jan Krátký