Dobrý deň,
prosím o radu ohladom chladenia vzduchu v budove. Staviame fitness centrum, nakolko nie je plyn k dispozícií, máme naplánované kúrenie peletiz. kotlom.Klimatizácií sa vyhýbame aj akému koľvek fúkavému typu chladenia.. kvoli cvičiacim. Rada by som namontovala do stropu trubky ako na podlahové vykurovanie, ale chcela by som aby trubky boli naplnené solankou alebo nejakou chladiacou látkou - na princípe ako fungujú chladničky.. Viem, že toto by bolo možné, ak by som mala tepelné čerpadlo.. Dalo by sa takéto niečo realizovať na peletiz. kotol v kombinácií so solárym ohrevom alebo elektrikou? Ak áno, pri budove s jedným nadzemným podlažím celkom cca 400m2 ,/ peletiz. kotol je naplánovaný 32kW/ by neboli náhodou vysoké náklady na elektrinu? Prosím o radu ako by som svoju situáciu mohla efektívne riešiť.
/ Fúkavý typ vzduchu chceme vylúčiť, ale čo potom s výmenou vzduchu? Veď aj tam to fúka../
Ďakujem za láskavé usmernenie.. S pozdravom

Odpověď

Systémy stropního chlazení jsou vymyšlené a k dispozici.

Jde o tzv. přenos tepla konvekcí a sáláním. Ohřátý vzduch stoupá vzhůru ke stropu, kde se od chladícího stropu ochladí a vlivem konvekce změní směr a vrací se ochlazený zpět do prostoru, kde pobývají lidé. Vlivem této konvekce vzniká přirozená cirkulace vzduchu uvnitř místnosti. Tento systém však předpokládá, že v místnosti není nainstalován nucený přívod resp. odtah vzduchu a nucená výměna vzduchu se uskutečňuje pouze infiltrací. To je v případě tělocvičny otázka, potřeba výměny vzduchu je závislá na počtu lidí a bude jistě větší.

Dále jsou zde další podmínky – chladícím stropem nelze odvádět tzv. vázané teplo a je zde nebezpečí vzniku kondenzace vodní páry na povrchu chladící konstrukce.
První problém se řeší kombinací chladících stropů se zapojením centrální vzduchotechniky. Kondenzace je řešena teplotou náběhové vody do systému, tak aby byla vždy zajištěna teplota chladící plochy nad teplotou rosného bodu. V obytných budovách je teplota rosného bodu okolo +16°C. Trvalé zajištění teploty nad rosným bodem na sebe váže opět další výhody a nevýhody. Nevýhodou je omezený chladící výkon z 1 m2 akční plochy - max. 80 W/m2. Naopak výhodou je snížení spotřeby energie a možnosti využití alternativních zdrojů chladu (nejen vodovod, ale například studna).

Z toho plyne, že solanka není vhodným chladícím médiem, systém musí být navržen tak, aby ze stropu nekapal kondenzát. Kombinovat do systému peletový kotel ani elektřinu nelze nebo nemá význam. Nabízejí se typová řešení, například od firmy Rehau, která dodává akustické chladící podhledy. Jedná se o stropní děrované panely na bázi sádrokartonu, ve kterých jsou osazeny trubky pro rozvod chladícího media. Návrh systému větrání a chlazení je předmětem projektu, který musí zpracovat specialista, který zná tuto technologii a vyřeší i nucené větrání a vytápění.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice