Dobrý den,



prosím o radu co je špatně s mojí růží. Předem děkuji moc za jakoukoliv odpověď.



S pozdravem, Veronika Cetlova


Fotky


Odpověď

Dobrý den,

Vaše květina nemá drenaž pravděpodobně je přelitá a proto má na sobě plísně. Použijte fungicidní prosředek.

S pozdravem

Zdeněk Koutek

Koutkovo Květinářství

Na základě poskytnutých fotografií vaší růže vypadá, že listy mají několik problémů, které by mohly naznačovat několik různých problémů:

Skvrny na listech: Skvrny mohou být známkou houbové infekce, jako je černá skvrnitost růží (Diplocarpon rosae), která je běžná u růží a projevuje se tmavými, často kruhovými skvrnami na listech.
Žluté a oslabené listy: Toto může být důsledkem několika faktorů, včetně nedostatku živin, špatného drenáže, nevhodného zalévání nebo přelití.
Bledé nebo deformované listy: Pokud listy vypadají bledě nebo jsou deformované, může to být znakem virové infekce nebo škůdců, jako jsou svilušky, které mohou způsobit malé bílé nebo žluté skvrny a deformace na listech.

Zde je několik kroků, které můžete podniknout pro zlepšení zdraví vaší růže:

Ošetření proti houbám: Pokud se domníváte, že se jedná o houbovou infekci, aplikujte fungicid specifický pro růže dle pokynů výrobce.
Správné zalévání: Ujistěte se, že růže dostává dostatek vody, ale není přelitá. Růže by měly být zalévány u základny rostliny, ne na listy, aby se předešlo vytváření příhodných podmínek pro rozvoj houbových chorob.
Kontrola škůdců: Prohlédněte rostlinu, zda na ní nejsou škůdci. Pokud nějaké najdete, měli byste rostlinu ošetřit příslušným insekticidem nebo použít přírodní metody, jako je omytí mýdlovou vodou.
Výživa a hnojení: Rostliny potřebují pravidelnou výživu, zvláště pokud jsou v květináči. Použijte kompletní hnojivo pro růže podle návodu na obalu.
Odstranění postižených částí: Odstraňte všechny postižené listy a odřízněte mrtvé nebo nemocné části rostliny, aby se zabránilo dalšímu šíření choroby.

Pokud problémy přetrvávají, může být dobré vzít vzorek rostliny do specializovaného zahradního centra nebo se poradit s místním odborníkem na růže. Může být také užitečné provést půdní test, abyste zjistili, zda v půdě nejsou nedostatky nebo přebytky určitých živin, které by mohly přispívat k problémům s rostlinou.

Vždy, když manipulujete s nemocnou rostlinou, je dobré dezinfikovat nástroje, abyste zabránili šíření chorob na další rostliny. A po odstranění nemocných částí rostliny je důležité tyto části správně zlikvidovat, nikoli je kompostovat, protože mohou obsahovat patogeny.