Dobrý den,



mám doma rok a půl nolínu vysokou 1,5metru. Postupně ji usychaly spodní listy a při zvýšení zálivky mi začala noha měknout a růžice celé odpadávat jako by přemokřením uhnívali. Zálivku jsem opět omezila, ale růžice pořád odumírají. Nechci o ni přijít. Mám ji na léto vynést na sluníčko?



Děkuji


Odpověď

Dobrý den,

Zasychání konců listu a pak i celých listů může způsobovat, kromě nedostatku světla přílišná zálivka.

Takže zvýšením zálivky jste té rostlině nepomohla, naopak možná již odsoudila k uhynutí.

Nolina pochází ze suchých oblastí Mexika a Texasu. Měl by se pěstovat ve velmi propustném např. kaktusovém substrátu, aby rozšířená část,

ze které vyrůstají kořeny byla i bezprostředně po zálive v suchu. A na nejlépe osvětleném místě. Zalévat by se měla až když je substrát úplně suchý,

právě z tohoto důvodu, zejména v klasické organickém substrátu. Vhodnější by bil čistě minerální substrát - zeolitový Zeostrat - zeolitový substrát 25 l (hydroponie.cz) .



Měknoucí kmen už bývá počátkem konce a zpravidla se hnilobné procesy nedají zastavit.



Děkujeme za Váš dotaz.

Pěkný den.

Matouš Hydroponie, s.r.o.

Nolina, často nazývaná také jako láhev na vodu nebo sloní noha, je odolná rostlina, která je adaptována na suché podmínky a má schopnost shromažďovat vodu ve svém ztluštělém kmeni. Problemy, které popisujete, jsou typické pro přelití, které může vést k hnilobě kořenů a kmenů.

Zalévání: Nolina by měla být zalévaná až poté, co půda mezi zaléváními zcela vyschne. Zálivka by měla být opravdu mírná a frekvence by měla být omezená. Měknutí kmene ukazuje na přelití a poškození vnitřních tkání rostliny.

Půda a drenáž: Ujistěte se, že půda, ve které je nolina zasazena, je dobře propustná a že květináč má dostatečný odtokový otvor na odchod přebytečné vody. Pokud půda zůstává dlouho vlhká, zvažte její výměnu za směs, která lépe odpovídá požadavkům noliny na suché podmínky.

Sluníčko a umístění: Nolina preferuje světlé umístění s přímým slunečním svitem. Postupné zvykání na venkovní prostředí může rostlině prospět, ale je důležité to dělat postupně, aby nedošlo ke spálení listů. Začněte ji ven vynášet na stíněné místo a postupně zvyšujte expozici slunci.

Ošetření rostliny: Pokud je kmen měkký a rostlina se hroutí, může být již příliš poškozena na to, aby se dala zachránit. Pokud jsou některé části stále zdravé, můžete zkusit odstranit poškozené části a zasadit rostlinu do nové, suché půdy.

Prevence: Ve budoucnu je klíčová prevence. Ujistěte se, že nolina není vystavena přebytečné vlhkosti a že je zalévána pouze, když je to nezbytně nutné.

Pokud nejste si jistí, jak dále postupovat, může být dobré obrátit se na odborníka nebo zahradní centrum, které se specializuje na sukulenty a xerofytní rostliny. Mohou poskytnout více informací o ošetření a možných způsobech záchranы vaší rostliny.