Dobrý den,
vlastníme pozemek pro bydlení v rodinných domech o 2000m2 (18x111m).Uzemní plán nedefinuje žádnou uliční čáru ani nereguluje počet staveb na pozemku, řeší pouze vzhled (šikmá střecha, max 2.patra) a 30% zastavitelnost a min.500 m2 na jeden dům. Na územním odboru nám nápad dva domy za sebou pro teoretické rozpůlení pozemků zamítli, starosta obce nesouhlasí a ještě navíc vymyslel uliční čáru slovně "cca jak to mají sousedé" (ale v obci na té dané ulici je široké rozpětí cikcak od 2 do 20 m). Může obec takhle diktovat, když to nemá přesně psané v územním plánu? Prý to není v souladu s urbanis. vzhledem obce, ale např. o dvě parcely vedle mají dva domy za sebou, druhý dům 60 m od ulice, ale bez popisného čísla a není zakreslen v katastru a oba pozemky má stejný majitel.
V případě, že s tímto nehneme, lze vystavět v zadní části třeba chatu (celoročně obytný zahradní domek napojený na sítě apod.,, popř. alternativní bydlení? Jestli ano, jak velikou stavbu? Musí to odsouhlasit opět obec? Děkuji

Odpověď Nemůže. Starosta není od toho aby posuzoval urbanismus atd atd… Může do to ho zasahovat obecně při tvorbě územního plánu.

To co vy chcete, tak spadá do státní správy, po lednu 2018 pod úřad územního plánování (většinou je to součást stavebního úřadu). Tento úřad musí vydat závazné stanovisko podle § 6, odst.1 písmeno e ve vazbě na § 96b stavebního zákona.

Ale pozor – v rámci umístění stavby je Obec většinou v roli souseda (jako vlastník sousedního pozemku – komunikace) a tam potřebujete její písemný souhlas… a vést válku s obcí je krajní řešení. Zkuste navštívit úřad územního plánování a je požádat, zda by nesehráli mezi vámi a obcí roli prostředníka - tam by měli starostovi vyložit váš územní plán ….



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování