Hezký den, mám dotaz ohledně menší stavby do 20m2 na pozemku vedeném jako orná půda. Konkrétně by se jednalo o domeček na stromě, který je na okraji pozemku v části, která jako orná půda není využívána. Když jsem kontaktoval majitele podobných staveb většinou mi byl doporučen zápis jako stavba určená k hospodaření v lese. Jak to tedy je? Je nějaká možnost realizace podobné stavby bez změny v územním plánu?

Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď Tak napřed obecně. Každý územní plán má regulované jednotlivé plochy jinak. Takže je potřeba pročíst regulaci té plochy (podle územního plnu), kde byste stavbu chtěli umístit. Pokud např. jde o plochu zemědělské výroby (většinou barva světle okrová), tak řada územních plánů umožňuje umisťovat různé zemědělské přístřešky a drobné stavby. Ty pak samozřejmě podléhají územnímu rozhodnutí a někdy i stavebnímu povolení. Ale nemůžete na úřad přijít s tím, že budete stavět stromový dům, který budete v létě pronajímat…. Takto ne. Musíte v souladu s platnou regulací územního plánu přesně zažádat o stavbu, kterou tam podmíněně lze povolit….

A nyní pozor – jsou stavby, které nepodléhají stavebnímu zákonu (§ 79 odst, 2) zák. 183/2006 Sb. A tam mimo jiné v odstavci 2 l jsou uvedeny stavby pro obhospodařování lesa do plochy 30 m 2 a výšky 5 m. Ale to se dá použít jen v lese, to znamená na pozemku, který je zapsán na katastru nemovitostí jako lesní pozemek!!! Tento § nelze aplikovat na pozemku orná, kde sice rostou stromy, ale pozemek v katastru nemovitostí je veden jinak.

Takže ta problematika je složitá a pokud vznikne tato stavba bez ničeho, po čase u ní stavebník postaví sudovou saunu, bazén, a jakýsi přístřešek pro auto a na internet si dá lákadlo na ekologickou dovolenou (jedna noc pro 12ti člennou skupinu 10 000,-) tak to nemůže dopadnut dobře. Je snaha takovéto černé stavby likvidovat a dnes i soudy takováto rozhodnutí podpoří.

Tak dobře všechno zvážit….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování