Dobrý den, zajímalo by mě, co si mám představit pod pojmem "obvodový plášť výrobny elektřiny" tak jak je o něm psáno v § 46 odst. 7 zákona č. 458/2000 Sb. ve znění zákona č. 158/2009 Sb. Kde mají obvodový plášť fotovoltaické panely instalované volně na pozemku, když i v tomto případě se jedná podle zákona č. 458/2000 Sb. o výrobnu elekřiny? Původně se ochranné pásmo měřilo od oplocení, ale to bylo změněno zákonem č. 158/2009 Sb. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Podle zákona musí mít každá elektrárna kolem sebe ochranné pásmo, které má chránit výrobnu i okolí. Stavební úřady měly při posuzování každé nové elektrárny chtít po investorovi doklady, že sousedi souhlasí, že jejich pozemek "spadne" do ochranného pásma. V médiích se objevila informace, že pokud elektrárna není vybavena těmito souhlasy, mohou úřady požadovat, aby bylo ochranné pásmo uplatněno dovnitř elektrárny. V případě, že je elektrárna postavena tedy až k okraji pozemku může to v praxi znamenat zmenšení elektrárny po obvodu o 20m pro ochranné pásmo.

Je tomu skutečně tak nebo se jedná o další nesmyslný útok na české podnikatele?

Podle vyjádření právní kanceláře AK Šikola partneři platí pro každé pravomocné rozhodnutí správního orgánu, tedy i stavebního úřadu princip presumce správnosti takového rozhodnutí, tzn. že se vždy předpokládá, že pravomocné rozhodnutí je zákonné, správné a úplné. S uvedenou zásadou souvisí také princip ochrany dobré víry a ochrany nabytých práv, tzn. že o práva nabytá v dobré víře je možné připravit jen ve zcela výjimečných případech, a že chyba správního orgánu nemůže jít k tíži nabyvatele práv.

Ve smyslu uvedeného právního stanoviska tedy záleží na tom, zda se jedná o budoucí výstavbu, kde by existence ochranných pásem byla řešena již v projektu a následně stavebním úřadem, případně v součinnosti s majiteli sousedících pozemků, nebo o již stávající elektrárnu, kde je nutno takovýto případ řešit jednotlivě.

Možný výklad by byl i podle odst. (6) zákona, který se vztahuje na elektrické stanice a definuje v odst. a) ochranné pásmo na 20 m od oplocení, přičemž elektrická stanice je definována v § 2 odst. (2) a) zákona jako soubor zařízení, které umožňuje transformaci, kompenzaci, přeměnu nebo přenos a distribuci elektřiny. Tyto podmínky FV elektrárna splňuje. Pro uplatnění tohoto by ale bylo nutno si vyžádat závazné právní stanovisko.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu k ochranným pásmům FV elektráren uvádím:
Zákon č. 458/2000 Sb. ve znění změny dané zákonem č. 158/2009 Sb. ochranné pásmo FV ele

Energy Centre České Budějovice