Dobrý den, moji rodiče by mě a mému muži chtěli darovat svůj dům.Mám ale ještě 2 vlastní sestry,1 nevlastní,zesnulého bratra,který měl dceru,zajímá mne jestli jsem povina je vyplatit,a jak nechat nemovitost tedy přepsat na nás co nejlevněji, protože jde o baráček, na kterém se nedělalo a ted je potřeba do něj hodně investovat. Jestliže mají rodiče nějaké dluhy a nemovitost by přepsali-darovali nám, budu muset dluhy platit já??Děkuji Milena

Odpověď

Dobrý den,


pokud Vám rodiče darují dům za jejich života, tak v tu chvíli nemusíte zaplatit vypořádací podíl Vaším sourozencům. Otázka vypořádání tohoto daru může být ovšem řešena v rámci dědického řízení. Mohou nastat dvě varianty zápočtu (§ 484 občanského zákoníku):



1) rodiče zanechají závět

- pak k zápočtu soud přistoupí pouze pokud to je stanoveno v závěti nebo pokud byste byli darem zvýhodněni na úkor tzv. neopomenutelných dědiců (§ 479 občanského zákoníku)



2) rodiče nezanechají závěť takže dědicí dědí dle zákona

- soud k zápočtu přihlédne ex officio tj. z úřední povinnosti



Darování z rodičů na děti je osvobozeno od placení darovací daně (§ 19 v kombinaci s § 11 odst. 2 zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí). Určitě Vám vznikne náklad v souvislosti s návrhem na vklad vlastnického práva, za něž se platí správní poplatek ve výši 500,- Kč.



Povinnost platit dluhy na Vás automaticky nepřechází spolu s vlastnictvím nemovitosti.



Ke komplexnějšímu řešení problému je nutné prostudování konkrétních podkladů případu, a tudíž Vám doporučujeme navštívit právníka.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář