Dotaz: Vážení, měl bych na Vás dotaz, jelikož jsou problémy s dodáním kamené vlny Fastrocku tl. 100 byla mi doporučena izolace od firmy Nobasil.CZ a to typ Nobasil FKD o tl. 100 mm jelikož chci použít izolaci na zeď o skladbě březolitová omítka,jádro plynosilikátu rok výroby 1988 o tl.400mm omítka vnitřní 20 mm.V prospeku jsem zjistil rozdíl ve faktoru difůzního odporu u Nobasilu FKD je hodnota mí 1,4 a u Fasrocku je hodnota mí 4,85.
můj dotaz je nižší difuzní odpor lepší.
S pozdravem J. Pánek.

Odpověď

Faktor difúzního odporu je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost materiálů propouštět vodní páry.

Vyjadřuje, kolikrát silnější by musela být vrstva vzduchu, aby měla stejný difúzní odpor. Z technických podkladů, které máte k dispozici vyplývá, že u Fasrocku je faktor cca 3x vyšší než u Nobasilu. Prakticky to ale není nijak zásadní rozdíl, který by se měl nějak projevit ve funkčnosti zateplovacího systému, nebo by byl při užívání stavby nějak subjektivně pozorovatelný. Jistě je výhodnější používat materiály s nižším faktorem difúzního odporu, ale je potřeba si uvědomit, jaké jsou difúzní odpory ostatních materiálů ve skladbě.

Například lepící stěrka pod minerální vatu má faktor difúzního odporu cca 18 až 50, vrchní minerální omítka kolem 15. Vlastní zeď z plynosilikátu kolem 10, výrazně vyšší faktor však bude mít břizolitová omítka. Ještě pro srovnání – běžný pěnový polystyrén kolem 40, tvrzené polystyrény XPS 70 až 100 a například Bauxit Open (děrovaný polystyrén) 10.
Myslím tedy, že z hlediska posouzení celé skladby jsou možné a srovnatelné obě varianty.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Pánku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice