Dotaz:
Dobrý den,
prosím Vás o radu jakou zvolit tloušťku obvodového zdiva Porotherm P+D a jakou zvolit tloušťku pro zateplení fasády polystyrenem při výstavbě rodinného domku půdorysu 9m x 9m s obytným podkrovím. Setkal jsem se s následujícími názory:
zdivo 40 cm + 6cm polystyren
zdivo 36,5 cm + 6cm polystyren
zdivo 36,5 cm + 8cm polystyren
Předem děkuji za Vaši radu.

Odpověď

Patrně jste se již rozhodl stavět obvodovou zeď jako dvouvrstvou, tedy nosné cihelné jádro a dodatečný zateplovaní systém.
Tato varianta bude vhodná z hlediska zaizolování tepelných mostů stavby (překlady, ŽB věnce apod.), ale je i varianta jednovrstvého cihlového zdiva, kterou se dosáhne obdobných parametrů tepelné izolace.

V každém případě by zdivo mělo vyhovět požadavkům současné platné normy ČSN 73 0540-2. Ta stanovuje pro tepelně izolační vlastnosti dvě hodnoty - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Při volbě zdiva vrstveného s tepelnou izolací je obvyklejší použít tenčí a levnější nosnou stěnu (s požadavkem na zajištění statické únosnosti zdiva) a pak použít větší tloušťku tepelné izolace, která je pak zpravidla pro dosažení doporučené hodnoty dle ČSN navrhována v tl. např. od 12 cm, záleží na izolačních vlastnostech nosného jádra. Obvodová konstrukce se posuzuje jednak z hlediska hodnoty U, ale rovněž i na kondenzaci vodní páry v konstrukci. Ta závisí na fyzikálních vlastnostech použitých materiálů, mimo jiné i na součiniteli difuze. V případě minerální vaty se jedná o materiál o malém difuzním odporu a vlhkost může lépe odcházet z konstrukce do exteriéru, nicméně větší nasákavost materiálu může při kondenzaci snížit tepelně izolační vlastnosti..Polystyrén je naopak pro vodní páry málo propustný a méně nasákavý a tudíž se do kondenzační zóny, pokud je v izolantu, nedostane velké množství vody. Kondenzace je nebezpečná na rozhraní nosného zdiva a nalepeného kontaktního zateplovacího systému, kde nahromadění vlhkosti může způsobit vážné defekty. To se může stát například ve skladbě, kde je kombinováno kvalitní izolační zdivo s izolantem malé tloušťky – a tomu se blíží Vaše varianty. Kondenzaci je nutno ověřovat výpočtem.

Pokud jde o zdivo Porotherm 36,5 P+D nebo 40 P+D, jedná se v obou případech o nosnou stěnu o již docela dobrých vlastnostech. V případě varianty Porotherm 40 P+D s 6 cm polystyrénu bude výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,24 (W/m2.K). Při variantě Porotherm 36,5 P+D a tloušťce polystyrénu 6 cm to bude 0,26 (W/m2.K) a Porotherm 36,5 P+D a tloušťce EPS 8 cm pak bude U 0,22 (W/m2.K). Poslední varianta se mi zdá být nejvýhodnější. První varianty s 6 cn EPS již mají vyšší riziko kondenzace. V orientačním výpočtu jsem vycházel z hodnot udaných výrobcem a zdivu na obyčejnou maltu (nikoli na tepelně izolační, která se používá pro jednovrstvé zdění.
Dále je možno např. porovnat cenovou výhodnost ještě tenčího zdiva jádra a větší tloušťky tepelné izolace – např. u cihly Porotherm 30 CB s 10 cm polystyrénu, bude výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,25 (W/m2.K). Při tloušťce polystyrénu 15 cm to bude 0,19 (W/m2.K).

Alternativou je pak použít takové jednovrstvé zdivo, které uvedené podmínky normy rovněž splní – například jednovrstvé zdivo z cihel Porotherm 44 SI na tepelně izolační zdící maltu. Hodnoty jednotlivých systémů zdiva udívá výrobce ve svých technických podkladech, stačí si vybrat. Například v případě cihel Porotherm 44 SI udává výrobce součinitel prostupu tepla U 0,25 (W/m2.K) u zdiva bez omítek, V případě použití tepelně izolační omítky bude tato hodnota o něco málo lepší.
Při použití tohoto typu zdiva se již další zateplení nedoporučuje, jedná se o zdivo určené pro jednovrstvé zdění. Významnou roli hraje především zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby a řešení detailů (tepelné mosty). Výhodou konstrukce jsou kromě vysoké tepelné izolace i optimální difuzní vlastnosti – zdivo dobře odvádí vlhkost. Jednovrstvé zdivo má ovšem nevýhodu v tom, že je zde větší podíl ztráty tepelnými mosty. To lze ovšem jen velmi těžko obecně stanovit.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Marouši.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice