Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda a čím máme zateplit novostavbu postavenou z cihel Porotherm P+D 44. Děkuji.

Odpověď

Novostavbu postavenou z cihel Porotherm P+D 44 lze jistě dodatečně ještě zateplit, ale jedná se již teď v podstatě o obvodovou zeď, která splňuje současné požadované normové požadavky z hlediska tepelné izolace i bez dodatečného zateplení.

Se zateplením se pak dosahuje lepších hodnot tepelné izolace a zároveň je velikou výhodou lepší ošetření tepelných mostů, které mají u konstrukce bez zateplení větší vliv na tepelnou ztrátu domu.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K).

Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy alespoň 0,25 (W/m2.K).
Vaše varianta zdiva Porotherm P+D 44 má dle výrobce hodnotu U v rozmezí 0,37 až 0,34 v případě zdění na obyčejnou maltu. Výsledný reálný součinitel prostupu tepla U (W/m2.K), zdiva z cihlových bloků záleží nejen na konkrétním typu cihlové tvarovky, tloušťce zdiva ale i druhu zdící malty a omítkové malty, kterou použijete. Významnou roli hraje především zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby a především řešení detailů. Tepelné mosty však, pokud by byly výpočtově posouzeny, celkový výsledek o něco zhorší.

Lepších parametrů lze dosáhnout jednovrstvým cihlovým systémem v případě zdění na tepelně izolační zdící maltu a s aplikací tepelně izolační omítky v tl. 3 cm. Zde udává výrobce výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotách 0,32 až 0,29 (W/m2.K). Výhodou nezateplené konstrukce jsou optimální difúzní vlastnosti – zdivo dobře odvádí vlhkost.
Předpokládám však ve Vašem případě běžnou VC maltu. Pokud tedy bude chtít provést zateplení, bude dobré provést jej v takové tloušťce, aby byla dosažena hodnota U dle doporučení normy (0,25), ale zároveň aby nedocházelo v konstrukci k nežádoucím kondenzacím. V případě zateplení tohoto zdiva tepelnou izolací o menší tloušťce totiž dochází k riziku kondenzace na vnitřním líci izolační vrstvy.

Při zateplení polystyrénem v tl. 10 cm bude mít zdivo hodnotu součinitele prostupu tepla U cca 0,20 (W/m2.K). Menší tloušťku izolace z důvodu výše zmíněných rizik nedoporučuji a nezdá se mi ani cenově výhodnější.
Z hlediska lepší difúze vodní páry by bylo možno použít i kamennou vlnu Rockwool v tl. 10 cm při dosažení stejných parametrů U. Fasádní zateplení VKZS umožní dobré řešení všech ostatních tepelných mostů – okenní překlady, okenní ostění, věnce v uložení stropů a pozednic.
Pro dosažení dobrých energetických vlastností domu jako celku nezávisí jen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma. To znamená do podkroví nebo střechy vložit alespoň 26 až 30 cm tepelné izolace, do podlah kolem 10 cm, v případě podlahového topení i více, použít okna s U pod 1,1 W/m2.K, správně řešit detail u základu, odizolovat nevytápěné místnosti uvnitř domu, správně orientovat dům ke světovým stranám apod. Pak se zpravidla dosáhne hodnoty spotřeby tepla na vytápění v rozmezí 50 až 60 kWh/m2.rok.

Dobrý den paní Pojezdalová, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice