Dotaz: Dobrý den. Stavíme rodinný dům s cihel Supertherm STI 30 a uvažujeme o zateplení minerální vatou (asi FASROCK L). Dům je samostatně stojící, s obytnými místnostmi na jihovýchod.Přemýšlel jsem ,že ze severní strany, která nemá okna použiji tloušťku izolace 100mm a na ostatní strany 80 mm.Jaký je Váš názor a mohl by jste prosím doporučit typ izolace.
Děkuji za odpověď.

Odpověď

Zdivo Supertherm STI 30 bude ještě vyžadovat dodatečné zateplení především proto, aby bylo dosaženo normou doporučených hodnot tepelně izolačních vlastností.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 rozlišuje z hlediska požadavků na tepelnou izolaci dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K).

Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy alespoň 0,25 (W/m2.K).

Výsledný reálný součinitel prostupu tepla U (W/m2.K), zatepleného zdiva z výše uvedených cihlových bloků bude ještě záležet na druhu použité zdící malty, případně omítkové malty. Roli hraje především zdící malta – obyčejná nebo tepelně izolační. Ale v případě dodatečného zateplení se spíše projeví lepším přínosem vlastní tloušťka tepelné izolace.

Při zateplení zdiva Supertherm STI 30 cm na obyčejnou maltu kamennou vlnou v tl. 10 cm bude hodnota výsledného součinitele prostupu tepla U kolem 0,20 až 0,22 (W/m2.K), tedy o něco lepší než doporučení normy. U 8 cm izolace to bude kolem 0,22 až 0,24. Pokud jde o materiál, myslím že volba systému Fasrock L s kolmo orientovanými vlákny je správná. Rozhodně je potřeba dodržet technologický předpis výrobce a neopomenout správné provedení všech detailů – například zateplení všech vnějších ostění po obvodu oken a vstupních dveří, dále například použití těsnících pásek na utěsnění osazení oken (vnější folie chrání spáru proti zatékání, vnitřní s funkcí parozábrany proti kondenzaci.
Zeslabení tloušťky izolace na 8 cm na části fasády nepovažuji za účelné a správné. Výhodnější by bylo spíše zvolit 12 cm, záleží na přijatelnosti navýšení ceny. Tloušťka dodatečné izolace je totiž to, co v budoucnu bude spořit náklady na vytápění Vašeho domu.




S pozdravem

Ing. J. Veselý,
en. poradce Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Ilčíku děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice