Dotaz: Dobrý den,budu stavět garáž s dílnou kde se bude občas topit.
Celá stavba bude umístěna v zemi jaký mám zvolit materiál?Chtěl bych buď stavět z betonových tvárnic o síle 240cm a nebo s Porothermu P+D také o síle 240cm.Potom bude asi třeba zaizolovat obvodové zdi od zeminy jestli stačí nopová folie a nebo přizdít příčku a na ní přivařit ipu.Potom jestli stačí síla zdi 240mm jestli není potřeba zateplení polystyrénem XPS .Moc děkuji za radu

Odpověď

Návrh podzemní garáže by měl řešit stavební projekt a to na základě posouzení druhu zemin v podloží, znalosti hladiny spodní vody, úrovně zapuštění pod terén, hydrogeologických vlastností zemin, aktivity radonu apod.

Součástí tohoto návrhu by měl být statický výpočet a konstrukční návrh podzemní stěny. Pod terén zapuštěná stěna je namáhána zemním tlakem. Vylehčené cihlové zdivo o malé tloušťce zpravidla staticky nevyhoví. Vhodnou konstrukční stěnou budou betonové šalovací tvárnice, osazené betonářskou svislou a vodorovnou výztuží dle statického posouzení. Dutiny tvárnic jsou pak vylity betonem. Statik rovněž určí tloušťku stěny.

Z hlediska izolací je potřeba vyhodnotit spodní vodu a radonový index pozemku. Na základě toho je pak proveden návrh hydroizolace buď na spodní vodu, zemní vlhkost nebo s ohledem na těsnost proti radonu (dílna je pobytová místnost). Pro stavění nejběžnější řešení je vyzdít po obvodu zapuštěné stavby takzvanou izolační přizdívku na podkladní beton a na ní provést potřebné izolační vrstvy. Izolační přizdívka se provádí nejčastěji z betonových cihel. Dovnitř se pak ze šalovacích tvárnic provede nosná stěna.
Vodoizolační systém lze provést i z vnější strany provedené nosné zdi, musí se však vodotěsně spolehlivě napojit přesahy izolace dna. Jako ochrana izolace pak poslouží desky XPS, které spolu s nopovou folií tvoří ochrannou a separační vrstvu. Odpadá zděná přizdívka, ale pro provázání výztuže do podkladní desky je nutno tuto zpravidla provést dvojitou..

Tepelnou izolaci z polystyrénu lze vložit buď mezi nosnou stěnu a izolační přizdívku, nebo může být přiložena z vnější strany konstrukce ze strany výkopu. Tam je potřeba použít extrudované polystyrény (odolávají zvýšenému namáhání). Od zásypu je vhodné desky XPS ochránit separační nopovou PE folií. Při návrhu tloušťky izolace je nutno vyjít z platné normy ČSN 73 0540-2. Ta stanovuje pro tepelně izolační vlastnosti dvě hodnoty - požadovanou a doporučenou. hodnotu U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K, čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má).
U konstrukcí zapuštěných pod terén přilehlých k zemině je požadovaná hodnota 0,6 a doporučená 0,4 (W/m2.K). Do hloubky 1 m od upraveného terénu však musí být dodržené hodnoty jako pro obvodovou stěnu, což je 0,38 (W/m2.K) hodnota požadovaná a 0,25 (W/m2.K) doporučená. Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme dosáhnout hodnot doporučených.

Při použití běžných polystyrénů bude tloušťka izolace pod zemí cca 10 cm, v případě extrudovaných (s tepelnou vodivostí pod 0,029 m.K/W) kolem 7 cm. V úrovni pruhu do 1 m pod terénem pak nutno v prvním případě z vnější strany přidat desky XPS v tl. cca 5 cm (protože nelze zvětšit mezeru mezi nosnou stěnou a přizdívkou) nebo v případě vnější izolace zesílit ze 7 na 12 cm. Hodnoty jsou stanoveny pro vnitřní návrhovou teplotu 20°C, při nižší teplotě vytápění nebo občasném vytápění bych hodnoty přiměřeně snížil.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Musile.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice