Dotaz: Strop podkroví mám ve skladbe 22mm OSB, cca 160mm minerální vlny mezi kleštinami, parozábranu a SDK. Trojúhelník nad podkrovím bych chtel používat jak skadiště a trochu zateplit a přidat 2 střešní okna. Mám dávat parozábranu? Mohu použít polystyren cca 80mm?

Odpověď

Zateplit trojúhelníkový prostor nad kleštinami pro využití na půdu jistě lze. Prostor již nebude vytápěn, nejedná se tedy z hlediska norem na tepelné izolace o splnění všech požadavků jako na vytápěné místnosti.

Stávající vlastní strop nad podkrovím však z hlediska výše zmíněných norem, především současné platné ČSN 73 0540-2/Z1, není co do řešení skladby zcela optimální. Tato norma stanovuje dvě hodnoty pro tepelnou izolaci - požadovanou a doporučenou hodnotu součinitele prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro lehkou stropní konstrukci (dřevěnou) pod nevytápěnou půdou 0,24 a doporučená je 0,16 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby byly naplněny hodnoty doporučené.

Vámi popsaná skladba je oslabena vynecháním izolace v místě kleštin a součinitel prostupu tepla U této skladby se bude pohybovat málo pod 0,3 W/m2.K, tedy patrně nesplní požadavek ČSN. Potřebnou tloušťku izolace o součiniteli tepelné vodivosti λ kolem 0,045 W / m.K (minerální vlna) lze stanovit na 24 až 28 cm s tím, že část izolační vrstvy prochází souvisle nad nebo pod kleštinami. Toto lze napravit právě zateplením půdy (nepředpokládám již zásah do hotového stropu). Volil bych skladbu klasickou, opět s minerální vatou a parozábranou. Pojistná hydroizolace předpokládám probíhá pod krytinou až k vrcholu, kde je zajištěno odvětrání střešního pláště štěrbinami pod hřebenáčem. Tloušťka tepelné izolace by měla být na výšku krokve, doporučil bych alespoň 4 až 6 cm souvisle pod krokve do roštu na sádrokarton. Polystyrén příliš nedoporučuji. V kombinaci s minerálními vatami často vytváří vrstvu, na které dochází ke kondenzaci, voda pak stéká na dřevěnou konstrukci a hrozí vážné defekty dřevěných prvků.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Siptáku.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice