Dotaz: Chystám se zateplit prostor mezi nevytápěným sklepem a bytem v přízemí. Z předchozích Vašich odpovědí jsem se dočetl, že doporučujete EPS polystyren tl. 60-100mm. Chci použít 100 mm polystyren aplikovaný ze sklepa. Chci se zeptat zda je toto dostačující, jedná se o dům asi z roku 1970, cihlový, podlaha je asi betonová. Dále bych chtěl vědět co znamená tepelný most. A poslední dotaz je jakým způsobem se připevňuje polystyren ke stropu sklepu ( přilepením, přišroubováním, jinak ? )
děkuji za info, Wepper

Odpověď

Zateplení stropu mezi nevytápěným sklepem a bytem v přízemí provedené za strany podhledu sklepa je po stavební a technické stránce správné. Je-li objekt z roku 1970, lze předpokládat, že strop by mohl být betonový nebo z keramických stropních vložek.

Doporučení tloušťky pěnového polystyrénu 60 až 100 mm vychází ze současné platné normy ČSN 73 0540-2/Z1, která stanovuje pro různé typy ohraničujících konstrukcí dvě hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) - požadovanou a doporučenou. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Pro strop mezi vytápěným a nevytápěným prostorem je požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U 0,60 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby byla při provádění opatření snižujících energetickou náročnost budov naplněna hodnota doporučená.

Prakticky to znamená, že v případě převažující betonové konstrukce bude tepelně izolační schopnost nosné části stropu velmi malá. Z toho orientačním přepočtem vychází minimální izolace z polystyrénu 6 až 7 cm, doporučení je však 10 cm. Takže Váš návrh 10 cm je dostačující. Pokud je podhled rovný, může být izolace nalepena zespodu na betonový strop (stavebními lepidly, která se používají na zateplovací systémy) a mechanicky ukotvena plastovými hmoždinkami z důvodu dostatečného mechanického zajištění. Konečná povrchová úprava je tenkovrstvou omítkou na zpevňující vrstvu s výztužnou tkaninou – jedná se v podstatě také o součást zateplovacího systému používaného na fasády. Lze ale například použít i podhled (například ze sádrokartonu), buď zavěšený nebo na rošt z latí, jehož provedení bude asi snadnější. Dřevěné latě ale vedou teplo cca 3x více než polystyrén, takže vytváří jakýsi tepelný most.

Tepelný most je místo, kde je izolace zeslabená nebo zde již z konstrukčních důvodů nemůže být. Při zateplení podhledu sklepa jsou místa tepelných mostů procházející zdi přes podlaží (/vnitřní i obvodová). Izolace i zdi končí, takže přes zeď dochází k přenosu tepla (nebo chladu) mezi sklepem a obytnou místností. To znamená, že ve styku stěny a podlahy bude podlaha v místnostech přízemí o něco chladnější, než uprostřed. To ale neznamená, že zateplení nebude účinné a přínosné. Omezení vlivu tepelného mostu lze dosáhnout provedením izolace i na části stěny – například v pruhu cca 50 cm pod stropem. Nebylo by zde nutno 10 cm, příznivě se projeví a prakticky postačí i 6 cm.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Wepper.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice