Dotaz: Dotaz: Dobrý den, přistavuji k rodinnému domku a použil jsem pórobetonovou tvárnici od firmy IFT šířky 375 (mm) a uvažuji o zateplení této přístavby. Dům je v řadové zástavbě, v této přístavbě se bude nacházet kuchyň s jidelnou a v zadní a koupelna s wc a na jejím konci dílna. Přístavba směřuje na severozápad. Nevím zda bude stačit polystyrén o tloušce 5 cm nebo více, slyšel jsem že tato tvárnice se nemusí vůbec zateplovat. Jaký je Váš názor a mohl by jste prosím doporučit typ izolace. Děkuji za odpověď

Odpověď

Zdivo z pórobetonových tvárnic IFT tloušťky 365 mm je určeno i pro jednovrstvé zdění pro obvodové konstrukce bez zateplení, ale jeho tepelně izolační vlastnosti nejsou zcela dle doporučení normy, požadavku však vyhoví.

Současná platná ČSN 73 0540-2/Z1 – Požadavky na tepelně technické vlastnosti stavebních konstrukcí totiž stanovuje dvě hodnoty pro návrh tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro těžkou obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K) – tu vzhledem k rostoucím cenám energií u novostaveb doporučujeme.

Vámi uvedené zdivo má tento součinitel prostupu tepla U kolem 0,30 W/m2.K, tedy někde mezi požadovanou a doporučenou hodnotou. To platí při vlhkosti materiálu cca 6%. Pórobeton je však materiál poměrně nasákavý a jeho vlhkost se může vlivem kondenzace v konstrukci v zimním období zvyšovat a tím i klesá tepelně izolační schopnost. Rovněž důležitá je i skutečnost, že v přístavbě bude koupelna, která by se měla vytápět na 24°C a tam bude vlivem většího rozdílu teploty mezi interiérem a exteriérem i větší únik tepla. Z těchto důvodů bude tedy vhodné přístavbu zateplit, avšak je zde ještě jedno nebezpečí, které souvisí s tloušťkou izolantu a kondenzací vodní páry ve vícevrstvé konstrukci.

Ve skladbě, kde je kombinováno kvalitní izolační zdivo s izolantem malé tloušťky dochází ke kondenzaci ve zdivu před izolantem, což je velmi nepříznivé vzhledem k nasákavosti pórobetonu. Kondenzace je nebezpečná i na rozhraní nosného zdiva a nalepeného kontaktního zateplovacího systému, kde nahromadění vlhkosti může způsobit defekty.
Při volbě zdiva s dodatečnou tepelnou izolací je obvyklejší použít tenčí a levnější nosnou stěnu (s požadavkem na zajištění statické únosnosti zdiva, zpravidla 25 až 30 cm) a pak použít větší tloušťku tepelné izolace, která je pak zpravidla pro dosažení doporučené hodnoty dle ČSN navrhována v tl. např. od 14 cm, záleží na izolačních vlastnostech nosného jádra. Taková obvodová konstrukce se pak posuzuje jak z hlediska hodnoty U, ale rovněž i na kondenzaci vodní páry v konstrukci. Ta závisí na fyzikálních vlastnostech použitých materiálů, mimo jiné i na součiniteli difúze. V případě minerální vaty se jedná o materiál o malém difúzním odporu a vlhkost může lépe odcházet z konstrukce do exteriéru. Polystyrén je naopak pro vodní páry málo propustný. Kondenzaci je vždy doporučeno u zateplených konstrukcí ověřovat výpočtem.

Zateplení by tedy mělo být o větší tloušťce, alespoň 10 cm a doporučena spíše minerální nebo kamenná vlna. Tepelné mosty jsou zde poměrně dobře ošetřené (dům je vlastně bez přerušení izolace „zabalen“) a tím nedochází k dalším tepelným ztrátám. Součinitel prostupu tepla U zatepleného zdiva bude kolem 0,18 W/m2.K, vyhoví tedy bezpečně i na doporučení normy.
Pokud ponecháte konstrukci bez zateplení, bude mít naopak optimální difuzní vlastnosti - zdivo dobře odvádí vlhkost. Jednovrstvé zdivo má ovšem nevýhodu v tom, že je zde větší podíl ztráty tepelnými mosty (to může o 10 až 15% zhoršit úniky tepla). Proto je potřeba se zde řešením tepelných mostů pečlivě zabývat, aby jejich vliv byl co nejmenší – například traverzy nebo železobetonové překlady, případně věnec dělají největší problém. Dále je potřeba zateplit sokl a líc základového pasu alespoň 60 cm pod terén.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice