Dobrý den,

prosím o radu. Při stavbě domu v r. 1986 nám zedníci jen udělali betonový věnec bez přizděné cihly či izolace. V zimě se věnec v rozích domu rosí a tvoří se plíseň. Pomohlo by udělat zvenku na fasádu(brizolit) v pruhu věnce izolaci. Jakousi falešnou římsu. A jaká síla a jaká izolace by byla vhodná? Obvodové zdi jsou z 30 cm plynosilikátové tvárnice a přizděné 12 cm cihlou voštinkou. O celoplošném zateplení neuvažujeme.

Moc děkuji za odpověď

Odpověď Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnost dodatečné tepelné izolace sděluji:

Betonový věnec ukončující zeď má nepochybně horší tepelně izolační vlastnosti než ostatní zdivo z 30 cm plynosilikátových tvárnic doplněných 12 cm voštinových cihel. Tepelně izolační vlastnosti betonového obvodového věnce by bylo možno zlepšit dodatečnou venkovní tepelnou izolací. Tato izolace by měla nejen překrývat plochu betonového věnce, ale přesahovat minimálně 15cm jeho výšku na obě strany, aby se minimalizoval vliv tepelného mostu mezi věncem a zdivem. Potřebnou tloušťku odhadujeme na 12 až 15 cm, přesnou hodnotu lze stanovit výpočtem, který provede projektant, specialista na stavební fyziku.

Jako izolační materiál je možno použít polystyren případně minerální (skelnou, čedičovou) vatu.

Při návrhu bude nutno vycházet z technických možností řešení a z estetického vzhledu domu po provedené úpravě.
Pokud máte zájem zkonzultovat Váš projekt s námi osobně, je možné využít naše bezplatné a nezávislé poradenské středisko v Českých Budějovicích.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Energy Centre České Budějovice