Dotaz: Chtěl bych znát odborný názor týkající se zateplení fasády staršího rodiného domu. Zdivo je z plné cihli 45 cm + 7 cm polystyrenu s jednou vrstvou lepidla. Dle současných norem je zateplení již nedostačující. Jakou vrstvu zateplení přidat ještě přidat ? Jaký druh, znovu polystyren, nebo vatu ? Do jaké vrstvy má v mém případě zateplení ekonomický smysl ?
Děkuji

Odpověď

Stávající obvodová stěna z plných cihel na tloušťku 45 cm a dodatečné zateplení polystyrénem v tl. 7 cm již skutečně současný normový požadavek na tepelnou izolaci nesplní.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2 v platném znění z loňského roku, stanovuje jednak požadované a dále doporučené hodnoty U - součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K, pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla pro obvodovou zeď - U je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy pro zdivo obvodové 0,25 (W/m2.K).
Orientačním výpočtem je nyní hodnota součinitele prostupu tepla Vaší skladby kolem 0,42 (W/m2.K), což je tedy o něco horší, než požadavek. Pokud se rozhodnete provádět vylepšení současného stavu, přiklonil bych se minimálně již k hodnotě doporučené, nebo lepší a to s ohledem na budoucí úsporu nákladů při vytápění.

Pokud jde o materiál, doporučil bych opět polystyrén, který na fasádě již je. Kombinace různých materiálů o různých fyzikálních vlastnostech, tedy přidat například měkkou izolaci, nepřinese nijakou výhodu. Naopak se mohou více projevit rizika kondenzace nebo technologické závady ve složitém souvrství. Výrobci certifikovaných zateplovacích systémů doporučují provedení kontaktního zateplovacího systému vždy v jedné vrstvě, důvodem jsou požadavky na podklad systému. Zde se další vrstva přidává, komplikací je, že se nelepí na pevný podklad, ale na již lepený polystyrén. Bude potřeba tedy konkrétně navrhnout způsob kotvení. To by měl provést technik výrobce systému a statik. Pokud nebylo provedeno zateplení soklové části, lze to nyní doplnit. Na spodní soklovou část bych doporučil extrudovaný polystyrén s přesahem pod terén (pokud jsou v nepodsklepeném přízemí vytápěné místnosti).

Z hlediska dodatečné tloušťky zateplení uvádím orientační hodnoty pro celou skladbu - při tloušťce dodatečného zateplení 8 cm bude výsledné U 0,38, splní tedy požadavek normy. Při 10 cm bude U - 0,32, 12 cm – U 0,28, 14 cm – U 0,25 (W/m2.K). Poslední hodnota tedy splní i doporučení normy, znamená to přidat min. 7 cm. Vzhledem k tomu, že zateplení se provádí na několik desítek let, považuji za vhodné přidat již více - 10 až 14 cm, tím se dostane hodnota U do rozmezí 0,21 až 0,18. Tím by se zeď blížila parametrům nízkoenergetického domu. Je potřeba si uvědomit, kolik z ceny ostatních komponentů systému (včetně práce a lešení) tvoří vlastní izolant. A jeho vrstva je právě to, co nejen v nejbližších letech, ale i za 30 let přinese úsporu v nákladech na vytápění. Ovšem z hlediska návratnosti je to bezpochyby velmi dlouhá záležitost a ekonomický efekt bez výpočtu lze jen těžko odhadnout. Stálo by za to posoudit, zda by nebylo v této fázi ekonomičtější nějaké jiné opatření, například výměna oken, zateplení půdy apod., dle konkrétní situace. Bezplatnou osobní konzultaci si můžete objednat v Energy Centru Č. Budějovice (tel.38 731 25 80, více na www.eccb.cz).

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice