Dotaz: Text: dobrý den ,mam novou šikmou střechu a chci se zeptat kolik cm mám dát zateplení a jaké je nejlepší někdo tvrdí 20cm někdo dokonce 24cm rockwool zkusíte mi odpovědět??? na střeše mám krytinu SK2.

Odpověď

Jedná se patrně o zateplení vytápěného podkroví pod šikmou střešní konstrukcí (s dřevěným krovem). Zde je několik možností, jak tento prostor zateplit, ale pokud již je na střeše krytina, pak zbývá pouze mezi a pod krokve.

Klasická a nejpoužívanější skladba zateplení je ta, kdy se vláknitá tepelná izolace vkládá mezi krokve a další vrstva pod krokve. Plastová šablona Capacco SK2 se pokládá na celoplošné bednění, na něm musí být pojistná izolace a odvětrávaná mezera. Pod vnitřní povrchovou úpravou (nejčastěji sádrokarton, nebo palubky) musí mít skladba kvalitně provedenou parozábranu. Ta je pro funkčnost těchto střešních skladeb nezbytná.
Tloušťka tepelné izolace se stanovuje s ohledem na požadavky současné platné normy ČSN 73 0540-2 v platném znění z loňského roku. Ta stanovuje jednak požadované a dále doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro střechu šikmou 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je dle normy 0,16 (W/m2.K).

Aby se tepelná izolace konstrukce podkroví „dostala“ na doporučenou hodnotu, je potřebná tloušťka tepelné izolace kolem 30 cm, pokud hovoříme o materiálu na bázi minerální nebo kamenné vlny o součiniteli tepelné vodivosti λ kolem 0,040 až 0,045. Záleží také na profilu krokví, jejich rozteči apod. Hodnota se musí přesněji určit výpočtem. Zpravidla se vyplní prostor mezi krokvemi (dle výšky krokví většinou 16 až 20 cm, až k bednění), zbytek se vloží do dalšího roštu (dělá se příčně z důvodu omezení tepelných mostů), který je osazen pod krokvemi. Doporučená řešení naleznete v technické dokumentaci výrobců tepelných izolací.
Použít lze i jiné materiály, například přírodní. Sem patří ovčí vlna nebo dřevitá vláknitá izolace. Tloušťky izolace opět závisí na konkrétním materiálu (jejich součiniteli tepelné vodivosti λ), ale budou velmi podobné, tedy pro naplnění doporučení kolem 30 cm. Větší tloušťka izolace se příznivě projeví i v letním období.

Aby dům byl energeticky úsporný, závisí nejen na střešním plášti. Jde i o zateplení ostatních ochlazovaných vnějších konstrukcí – to je obvodových stěn, oken, podlahy, nebo stropu nad sklepem. Doporučuji proto zjistit konkrétní skladby těchto konstrukcí, tloušťky a materiál použitých izolací, pokud jsou malé, pak zvážit možnost vylepšení. I pro tyto konstrukce totiž platí výše uvedená norma. U vybraných obvodových konstrukcí je požadavek a doporučení normy podle poslední novely takto :
- obvodová stěna lehká konstrukce a strop pod nevytápěnou půdou – požadavek 0,30 (W/m2.K) doporučení 0,20 (W/m2.K)
- obvodová stěna těžká konstrukce – požadavek 0,38 (W/m2.K) doporučení 0,25 (W/m2.K)
- podlaha na terénu - požadavek 0,45 (W/m2.K) doporučení 0,30 (W/m2.K)
- strop nad sklepem – požadavek 0,6 (W/m2.K) ručení 0,4 (W/m2.K)
- okna nová – požadavek 1,7 (W/m2.K) doporučení 1,2 (W/m2.K)
- okna střešní – požadavek 1,5 (W/m2.K) doporučení 1,1 (W/m2.K)

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice