Dobrý den. Realizuji drenáže kolem rd a můj dotaz zní, jestli je vhodné do výkopu položit textilii tak aby na jejím dně byla drenážní hadice obsypaná štěrkem a textilie přeložená přez vrch tak, že tvoří jakoby celoplášť této soustavě. podloží je jílovité

Odpověď

Dno výkopu se před položením drenáže zatěsňuje.

To lze nejsnáze provést z betonu, ve kterém se vytvoří žlábek, aby voda stékala k drenážnímu potrubí. Zatěsnění dna lze provést i fólií, nebo utěsněním jílem. Důvodem je, aby voda nepodtékala pod stavbu, ale byla spolehlivě odváděna drenážním systémem. Vlastní potrubí se používá v profilu 100 až 125 mm, flexibilní děrovaná PVC hadice. Geotextilií se oddělí svah výkopu, aby se nemísila zemina se štěrkem. Do výšky asi 30 až 40 cm nad potrubí je vhodné použít hrubý čistý štěrk (fr.32-63 mm). Přes něj geotextilie (postačí menší gramáž) a pak štěrk menší frakce. (16-32 mm). Ten je nejlépe dosypat až pod okapový chodník.


Zásyp se provádí stejnoměrně tak, aby geotextilie oddělovala štěrkové těleso od zeminy v celé výšce zásypu. Zásyp se po vrstvách hutní vibrační deskou. Pokud se jedná o suterénní stěnu k temperovanému nebo vytápěnému prostoru, měla by zde být tepelná izolace a mezí ní a štěrkem separační nopová PE fólie. Pokud se jedná o líc základového pasu, bude zde rovněž tepelná izolace z XPS (alespoň 10 cm) a separační nopová PE fólie. Základ má být tepelně izolován do hloubky 80 cm pod upravený terén. Tepelná izolace základu navazuje na izolaci soklu a stěny tak, aby zde nevznikl tepelný most.

Na všech lomech drenážního systému se provedou revizní šachty. Slouží k případným revizím nebo čištění a postačí je provést z trubky PVC KG 200 až 250 mm nastojato do betonového dna, v jehož úrovni je zavedena drenáž. Shora pak plastové nebo litinové víko. Tyto šachty se vyrábí i typové, v systému jsou patrně dražší. Spád drenážního potrubí by měl být minimálně 1%, lépe 2%.

Na zaústění drenáže do dešťové nebo jednotné kanalizace by se měla provést šachta, drenáž by měla být alespoň 20 cm nad kanalizačním potrubím, aby do systému nevnikala přívalová voda. Při vyústění na terén se zřídí výtokový objekt. A zpevní se odtok od něj. V případě že spády nevychází dobře, doporučuji svěřit návrh projektantovi.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice